američki ministar obrane

Lloyd Austin: Sjevernokorejske trupe su u Rusiji

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Američki ministar obrane Lloyd Austin u srijedu je rekao kako postoje dokazi o tomu da se u Rusiji nalaze sjevernokorejske trupe, no tek predstoji da se ustanovi što će ondje raditi.

Austin je rekao da je stvar "vrlo, vrlo ozbiljna" spremaju li se vojne snage boriti uz Rusiju u Ukrajini, kao što tvrdi Kijev.

"Postoje dokazi da su u Rusiji smještene trupe Demokratske Narodne Republike Koreje", rekao je Austin novinarima u Rimu. "Što oni ondje točno rade? Ostaje nam da vidimo. To su stvari koje moramo riješiti", dodao je Austin.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij iznio je podatke obavještajnih službi o pripremi dviju jedinica s potencijalno i do 12.000 sjevernokorejskih vojnika koji bi trebali sudjelovati u ratu uz ruske snage.

"Nastavit ćemo pratiti razvoj događaja da bismo ustanovili što će se dogoditi", rekao je Austin o analizi obavještajnih podataka. "Ako je riječ o zaraćenim stranama, a njihova je namjera sudjelovati u ovome ratu na strani Rusije, to je vrlo, vrlo ozbiljno pitanje."

Kremlj je odbacio tvrdnje po kojima je Sjeverna Koreja poslala vojno osoblje da pomogne Rusiji u ratu protiv Ukrajine. Otkako su se njihovi čelnici prošle godine sastali na ruskome Dalekom istoku, Sjeverna Koreja i Rusija unaprijedile su svoje vojne veze. Čelnici su se ponovno sastali u lipnju da bi potpisali dokument o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, koje uključuje i pakt o međusobnoj obrani.

Američki dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, tvrde da je Rusija u ovome dvoipolgodišnjem ratu pretrpjela velike gubitke. Kažu da je riječ o više od 600.000 poginulih i ranjenih vojnika u ratu u Ukrajini.

Austin je rekao da bi raspoređivanje sjevernokorejskih trupa moglo predstavljati dodatan dokaz o problemima ruske vojske s ljudstvom. "Ovo je pokazatelj da bi mogli biti i u većoj nevolji nego što većina misli", kazao je. 

Južnokorejska obavještajna agencija prošli je tjedan objavila da je Sjeverna Koreja poslala svojih 1500 pripadnika specijalnih snaga na ruski Daleki istok zbog obuke i aklimatizacije u lokalnim vojnim bazama te će oni vjerojatno biti poslani u rat u Ukrajini.

Nacionalna obavještajna služba Južne Koreje objavila je da surađuje s ukrajinskom obavještajnom službom i da koristi tehnologiju prepoznavanja lica kako bi identificirala sjevernokorejske časnike u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, koji podupiru ruske snage koje ispaljuju sjevernokorejske projektile.

Sjeverna Koreja je u Rusiju od kolovoza prošle godine poslala topničke granate, balističke projektile i protutenkovske rakete u Rusiju u više od 13.000 kontejnera, objavila je agencija na temelju ostataka oružja s ratišta u Ukrajini. Navodno je Rusiji sveukupno isporučeno više od osam milijuna topničkih i raketnih granata, no i Rusija i Sjeverna Koreja negiraju sudjelovanje u transferu oružja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter