kineski predsjednik i indijski premijer

Xi na prvom susretu s Modijem u pet godina: Moramo poboljšati komunikaciju

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Kineski predsjednik Xi Jinping u srijedu je indijskom premijeru Narendri Modiju na prvim službenim razgovorima u pet godina rekao da dvije zemlje trebaju ojačati svoju komunikaciju i suradnju i učinkovito nadvladavati svoje nesuglasice.

Dva čelnika sastala su se na marginama skupa formata BRICS u ruskom gradu Kazanju, signalizirajući time da su se odnosi između dva azijska giganta počeli poboljšavati nakon smrtonosnog vojnog okršaja 2020. godine. 

Sastanak se dogodio dva dana nakon što je New Delhi objavio da je s Pekingom postigao dogovor o rješenju četverogodišnjeg spora oko granice na Himalaji. 

Dvije strane trebaju jačati komunikaciju i suradnju, rješavati svoje sukobe i razlike te međusobno razumjeti svoje ciljeve razvoja, citira kineska državna televizija CCTV Xijeve riječi Modiju. 

Odnosi između dviju najmnogoljudnijih država na svijetu, dviju nuklearnih sila, na niskim su razinama otkad su se njihove vojske sukobile na većinom neoznačenoj granici na zapadnoj Himalaji, u regiji Ladak. Tada je poginulo dvadeset indijskih i četvero kineskih vojnika, a obje države pojačale su vojnu prisutnost na toj granici. 

Modi i Xi od tada nisu održali bilateralne razgovore, no sudjelovali su na istim multilateralnim formatima. Posljednji službeni razgovor imali su u listopadu 2019. u južnom indijskom gradu Mamalapuramu. 

Dvojac je kratko razgovarao u studenom 2022. na marginama skupa G20 na Baliju, pa i BRICS-ovog skupa u Johannesburgu u kolovozu prošle godine. Xi je mjesec dana nakon toga bojkotirao skup G20-a u New Delhiju.

Diplomatski odnosi zatopljavaju im se otkad su se ministri vanjskih poslova sastali u srpnju i dogovorili korake za smirivanje tenzija na granici. 

Očekuje se da će susret u srijedu rezultirati potencijalnim rastom kineskih investicija u Indiju, piše Reuters.

New Delhi je nakon okršaja u Ladaku postrožio uvjete za kineske investitore, zaustavio izravne letove između dviju država te praktički ukinuo izdavanje viza za kineske državljane. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter