prepiru se

Harris i Trump obilaze Michigan

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Demokratska kandidatkinja Kamala Harris dovela je u pitanje fizičku izdržljivost republikanskog kandidata Donalda Trumpa da učinkovito služi kao predsjednik dok su u petak održavali predizborne skupove u državi Michigan, a Trump se branio govoreći o energiji koju je pokazao u kampanji.

Harris, koja u nedjelju puni 60 godina, izrazila je sumnju u 78-godišnjeg Trumpa. Dob je predstavljala problem još dok je predsjednik Joe Biden (81) bio kandidat na izborima, ali taj je problem riješen nakon što je odustao od kandidature.

Harris je u petak rekla da su vijesti da je bivši predsjednik Trump preskakao intervjue jer je bio umoran i da je zbog toga propustio priliku za drugu debatu s njom izazvale sumnju u njegovu sposobnost.

„To bi trebalo biti zabrinjavajuće. Ako se ne može nositi sa surovošću kampanje, je li sposoban za posao?“ rekla je novinarima prije skupa u Grand Rapidsu. „To je legitimno pitanje.“

Trump je preskočio neke intervjue, ali nije naveo razlog.

Po dolasku u Detroit Trump je u razgovoru s novinarima odbacio te tvrdnje. „Nisam se odmarao 48 dana“ rekao je. „Nisam čak ni umoran. Stvarno sam uzbuđen. Znate zašto? Prema anketama mi vodimo, jer je američki narod ne želi.“

Prema predizbornim anketama u 'swing' državama zapravo su izjednačeni, a ostaje još samo 18 dana do izbora.

U intervjuu za Fox & Friends, Trump se bunio zbog negativnih televizijskih oglasa o njemu i rekao da će zamoliti Ruperta Murdocha, osnivača News Corpa koji je pokrenuo Fox News, da osigura da se takvi oglasi ne emitiraju do dana izbora 5. studenog.

„Reći ću: Rupert, molim te, učini kako sam rekao i pobijedit ćemo jer svi to žele“, rekao je Trump.

Trump je posjetio ured kampanje u Hamtramcku, gdje ga je podržao prvi muslimanski gradonačelnik Amer Ghalib. Trump je tražio podršku arapskih Amerikanaca u Michiganu koji su razočarani demokratima, Harris i Bidenom zbog američke podrške Izraelu u sukobu u Gazi.

„Svi u konačnici želimo jednu stvar. Želimo mir na Bliskom istoku. Dobit ćemo mir na Bliskom istoku. To će se dogoditi vrlo brzo. Može se dogoditi s pravim vodstvom u Washingtonu“, rekao je Trump bez objašnjenja.

Harris je u okrugu Oakland pozdravila članove arapsko-američke zajednice na svom skupu i navela da postoje izgledi za mir nakon smrti čelnika Hamasa Jahje Sinvara.

Navečer se Trump vratio na skup u najvećem gradu Michigana Detroitu nakon što je 10. listopada rekao da će se ostatak SAD-a pretvoriti u Detroit ako Harris pobijedi.  

Tu je Trumpu prestao raditi mikrofon pa je 20-ak minuta hodao po pozornici. „Neću platiti račun za ovu glupu tvrtku koja nam je iznajmila ovo sr***“, rekao je Trump nakon što je zvuk ponovno proradio. „Ovo je najgori mikrofon koji sam imao u životu.“

Michigan ima oko 8,4 milijuna birača i pobjedniku bi donijela 15 glasova izbornog kolegija od 270 potrebnih za pobjedu, što bi mogao biti odlučujući broj. Harris i Trump žestoko se bore za arapsko-američke, starije, sindikalne i radničke birače u toj državi.

Prema javnim i internim anketama ni Harris ni Trump nisu u prednosti u Michiganu i drugim 'swing' državama - državama u kojima bi rezultati mogli otići na jednu li drugu stranu.

Trump je 2016. pobijedio u Michiganu s 11.000 glasova prednosti. Biden je 2020. pobijedio Trumpa u toj državi za 155.000 glasova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter