dva sata prije

Sudac blokirao pogubljenje osuđenika povezanog sa sindromom protresene bebe

| Autor: Hina
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Teksaški sudac blokirao je pogubljenje prvog čovjeka koji je u SAD-u osuđen na smrt zbog optužbi za ubojstvo povezano sa sindromom protresene bebe, manje od dva sata prije nego što je pogubljenje trebalo biti izvršeno.

Robert Roberson (57) osuđen je na smrt 2003. godine zbog smrti svoje dvogodišnje kćeri Nikki Curtis, nakon što je obdukcija zaključila da je umrla od ozljeda uzrokovanih zlostavljanjem.

Roberson, njegovi odvjetnici i pristaše dugo su tvrdili da je dijete umrlo od komplikacija uzrokovanih upalom pluća. Tužitelji su, međutim, inzistirali da novi dokazi ne opovrgavaju njihovu tvrdnju da je dijete umrlo od ozljeda koje joj je nanio otac.

Roberson je trebao biti pogubljen u četvrtak u 18 sati po lokalnom vremenu. Nekoliko sati ranije, sudac okruga Travis izdao je privremenu zabranu prilaska kako bi se pogubljenje zaustavilo pa će Roberson moći svjedočiti idući tjedan na saslušanju u državnom zakonodavnom tijelu.

Na pomilovanje pozvao i autor bestselera

Odluka je uslijedila nakon što je Zastupnički dom Teksasa kasno u srijedu izdalo vrlo neobičan poziv za Robersona, nadajući se da će ga vlasti morati poslati na saslušanje 21. listopada.

Glavni državni odvjetnik Teksasa uložio je žalbu na privremenu zabranu prilaska. Uoči planiranog pogubljenja, dvostranačka skupina od 86 teksaških zakonodavaca, deseci medicinskih i znanstvenih stručnjaka, odvjetnika i drugih - uključujući autora bestselera Johna Grishama – pozvala je na pomilovanje.

Skupina tvrdi da se osuda temelji na zastarjeloj znanosti, prije nego što su vlasti stekle pravo razumijevanje sindroma protresene bebe.

''U Robertovom slučaju nije bilo zločina, a ipak se spremamo ubiti nekoga zbog toga'', rekao je Grisham novinarima u rujnu.

Skupina je također uključivala Briana Whartona, glavnog detektiva koji je istraživao događaj u teksaškom mjestu Palestina. ''On je nevin čovjek i vrlo smo blizu da ga ubijemo zbog nečega što nije učinio'', kazao je Wharton.

Ranije ovog tjedna, teksaški Odbor za pomilovanje i uvjetne otpuste odbio je Robersonov zahtjev za pomilovanjem, glasajući 6-0 protiv preporuke da se njegova smrtna kazna odgodi ili zamijeni doživotnom robijom.

Guverner Teksasa Greg Abbott također je mogao odobriti jednokratnu odgodu od 30 dana. Učinio je to dosad samo jednom u gotovo desetljeću na dužnosti guvernera. Roberson je u nedavnom intervjuu za NBC pozvao Abbotta da ''učini pravu stvar'', navodeći kako je nevin.

Prema Robersonovom iskazu, njegova kći je 31. listopada 2002. pala s kreveta. Nekoliko sati kasnije, shvatio je da ne diše te ju je odveo u bolnicu gdje je proglašena mrtvom.

Naknadno dijagnosticiran autizam

Sudski dokumenti pokazuju da je medicinsko osoblje odmah posumnjalo na zlostavljanje i to zbog modrica na glavi, otekline mozga i krvarenja u očima. Obdukcijom je kasnije utvrđeno da je djevojčica umrla zbog ozljede glave tupim predmetom i njezina je smrt proglašena ubojstvom.

Robersonovi odvjetnici istaknuli su da su Nikki prepisali lijekove koji se više ne daju djeci jer mogu izazvati ozbiljne komplikacije. Tvrdili su da je je mogla ubiti kombinacija lijekova i pad s kreveta.

Sindrom protresene bebe obično se dijagnosticira nakon pronalaženje dokaza o krvarenju mrežnice, oteklini mozga i krvarenju u mozgu.

Dok je dijagnoza široko prihvaćena među medicinskom zajednicom, nedavno izvješće je istaknulo potrebu da se temeljito ispitaju drugi uzorci prije nego što se zaključi da su ozljede bile posljedica zlostavljanja.

Uz to, Robersonovi odvjetnici tvrdili su da je njegov autizam - koji nije bio dijagnosticiran u vrijeme Nikkine smrti - iskorišten protiv njega nakon što su policija i medicinsko osoblje posumnjali u nedostatak emocija koji je pokazivao.

Žalbeni sud se prošle godine složio kako nema dovoljno dokaza da se Robersonova presuda za ubojstvo poništi, a Vrhovni sud je odbio saslušati njegov slučaj.

 

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter