nova polazišna točka 

Britanija i Kina popravljaju odnose posjetom britanskog šefa diplomacije

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Kina i Velika Britanija u petak su poduzele korake prema popravljanju međusobnih odnosa posjetom britanskog ministra vanjskih poslova u Pekingu, pri čemu je Kina pozdravila plan nove laburističke vlade o razvoju "pragmatičnih" bilateralnih veza kao "novu polazišnu točku".

David Lammy je tek drugi najviši britanski diplomat koji je posjetio Kinu u zadnjih šest godina, a cilj posjeta je demonstrirati strateški pristup Britanije za izgradnju veza s Pekingom unatoč jasnim neslaganjima u određenim područjima. 

"Kinesko-britanski odnosi su sada na novoj polazišnoj točki", kazao je kineski šef diplomacije Wang Yi na sastanku sa svojim kolegom u Pekingu.

"Natjecanje između velikih sila ne bi trebalo biti u pozadini ove ere".

Lammy je spomenuo mogućnost "uzajamno korisne suradnje" u područjima poput klime, energetike, znanosti, trgovine i tehnologije, no upozorio da će Britanija "uvijek stavljati svoj nacionalni interes i nacionalnu sigurnost na prvo mjesto".

Peking i London bi trebali "pokazati da zemlje poput naših, s različitim povijestima i svjetonazorima i dalje mogu pronaći pragmatična rješenja za kompleksne izazove", poručio je Lammy.

Laburistička vlada, izabrana u srpnju, želi pokazati da je ozbiljna kada je riječ o odnosima s Kinom, pri čemu namjerava uspostaviti ravnotežu između gospodarskih i globalnih pitanja te prozivati Peking u izazovnim pitanjima poput kineske podrške za ruski rat u Ukrajini.

Wang je kazao da Peking novi laburistički model razvoja veza smatra "pozitivnim" jer je "u skladu s trenutnim potrebama bilateralnih odnosa".

Kina je pristala u potpunosti nastaviti s dijalogom i suradnjom u raznim poljima, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Britanija je sastanak opisala kao konstruktivan te dodala da su obje strane predane otvorenom dijalogu.

U priopćenju britanskog ministarstva se navodi da je Lammy također pozvao Wanga da učini više kako bi se spriječilo da kineske tvrtke opskrbljuju rusku vojsku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter