Dani Balinta Vujkova

U Subotici održani 23. Dani hrvatske knjige i riječi

| Autor: Hina
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Subotički novinar hrvatskih medija u Vojvodini Zlatko Romić ovogodišnji je dobitnik nagrade za životno djelo u području književnosti koja mu je dodijeljena u Subotici na Danima hrvatske knjige i riječi - Danima Balinta Vujkova, najvećoj knjiškoj manifestaciji Hrvata u Srbiji.

"Romić je davnih godina upozorio javnost kako je Balint Vujkov, uz Danila Kiša i Dezsôa Kosztolányija, najveće literarno ime koje je Subotica dala", a to će njegovo opažanje biti povodom pokretanja Dana Balinta Vujkova, navedeno je među ostalim u obrazloženju nagrade koja je uručena na svečanosti u Hrvatskom kulturnom centru "Bunjevačko kolo".

Dane hrvatske knjige i riječi od 2001. organizira Hrvatska čitaonica u spomen na Subotičanina Balinta Vujkova, najpoznatijeg sakupljača narodnih pripovijetki i druge mjesne hrvatske jezične baštine na području Vojvodine i okolnih zemalja.

"Mi Hrvati u Vojvodini imamo svoju bogatu kulturnu baštinu. Često dijelimo slične ili iste običaje s drugim narodima ali nešto nas posebno krasi – a to je taj naš jezik, bunjevačka i šokačka ikavica, srijemski, pa čak i banatski govor. Ova je manifestacija način da se oni sačuvaju", poručila je tome povodu predsjednica organizacijskog odbora manifestacije Katarina Čeliković.

Uz Romića nagradu "Emerik Pavić" dobio je urednik Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca Slaven Bačić za najbolju knjigu na hrvatskom u Vojvodini u 2023.

Subotički pjesnik Mirko Kopunović dobio je nagradu "Iso Velikanović" koja se dodjeljuje autoru za najbolju knjigu proze na hrvatskom.

Ovogodišnji trodnevni Dani otvoreni su programom za djecu koji je pratilo oko 400 vrtićkih mališana i učenika hrvatskih odjela sjeverne Bačke.

U sklopu manifestacije održan je okrugli stol na temu očuvanja nematerijalne kulturne baštine manjinskih zajednica u Srbiji.

Dani hrvatske knjige i riječi u Subotici završeni su u subotu književnim salonom na kojem su predstavljeni Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne i Društvo hrvatskih književnika – Ogranak slavonsko-baranjski-srijemski, te domaća književna scena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter