Ukrajinski predsjednik

Zelenskij se sastao s Macronom i Meloni, predstavio "plan za pobjedu"

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij otputovao je u četvrtak u Pariz i Rim na razgovore s europskim čelnicima kojima je predstavio svoj "plan za pobjedu".

Posjet ukrajinskog predsjednika Parizu uslijedio je nakon zaustavljanja u Londonu. Televizijske snimke su pokazale kako Zelenskija prima francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Zelenskij je na platformi X nakon susreta s Macronom napisao da je dio razgovora bio predstavljanje njegovog takozvanog "plana pobjede". Naznačio je da su razgovarali i o stanju na frontu i pripremama za očekivano tešku zimu.

U tiskovnom nastupu s Macronom, Zelenskij je odlučno odbacio medijska izvješća u kojima se tvrdilo da bi Ukrajina mogla pristati na prekid vatre duž trenutne crte razgraničenja.

Bio je to peti posjet ukrajinskog predsjednika Francuskoj od početka ruske invazije na njegovu zemlju u veljači 2022. godine.

Zelenskij je kasnije stigao u Rim na razgovore o posljednjem dijelu svoje turneje po europskim prijestolnicama. Talijanska premijerka Giorgia Meloni dočekala je Zelenskija u četvrtak navečer u Villi Doria Pamphili na sastanku, pokazuju televizijske snimke.

Kao što je bio slučaj u Londonu i Parizu, dio razgovora s Meloni navodno je uključivao i predstavljanje njegovog "plana pobjede", prenosi Dpa.

Očekuje se da će Zelenskij također imati privatnu audijenciju s papom Franjom u Vatikanu u petak ujutro.

Odnos između njih dvojice smatra se napetim. Papa često spominje "mučeničku Ukrajinu" u javnim istupima, ali je u prošlosti privlačio pozornost i nekim kontroverznim izjavama o ukrajinskom ratu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter