bivši ministar obrane

Shigeru Ishiba potvrđen za novog japanskog premijera

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Shigeru Ishiba potvrđen je u utorak u parlamentu za novog japanskog premijera nakon čega će predstaviti svoj kabinet i početi pripreme za prijevremene izbore 27. listopada.

Bivši ministar obrane prošli je tjedan pobijedio u tijesnoj utrci za vođu vladajuće Liberalno-demokratske stranke (LDP).

Ishiba (67) će kasnije tijekom dana održati konferenciju za novinare nakon što ga car službeno imenuje, zajedno s novom vladom, na ceremoniji u Carskoj palači u Tokiju. 

Novi premijer nastojat će umiriti nezadovoljstvo javnosti zbog rastućih troškova života i skandalima opterećene vladajuće stranke te balansirati u nestabilnom sigurnosnom okruženju u istočnoj Aziji zbog sve asertivnije Kine i Sjeverne Koreje.

Zastupnik veteran, kojeg se smatra outsiderom u stranci jer četiri puta nije uspio postati njezinim vođom, već je počeo birati članove vlade i dužnosnike s kojima će ići na prijevremene parlamentarne izbore 27. listopada.

Među njima su dvojica njegovih suparnika u borbi za predsjednika stranke, Katsunobu Kato kao ministar financija i Yoshimasa Hayashi kao glavni tajnik kabineta, što je ključna dužnost koja uključuje ulogu glasnogovornika vlade, rekla su dva izvora upoznata s tim pitanjem.

Premijerov bliski saveznik, Takeshi Iwaya, bivši ministar obrane, preuzet će dužnost ministra vanjskih poslova, a Gen Nakatani vratit će se u ministarstvo obrane, na dužnost koju je obnašao 2016., rekli su izvori koji su željeli ostati neimenovani, potvrdivši medijska izvješća.

Yoji Muto preuzet će ministarstvo gospodarstva, trgovine i industrije, rekao je drugi izvor.

Ishiba se zauzima za uravnoteženije odnose sa SAD-om i predložio je osnivanje azijske verzije NATO-a radi odvraćanja Kine, što je visoki američki dužnosnik već odbacio kao preuranjeno. 

U pobjedničkom govoru u petak govorio je o potrebi jačanja japanske sigurnosti nakon nedavnih upada kineskih i ruskih ratnih brodova u japanske vode.

Katoovo imenovanje na čelo ministarstva financija pozorno će se pratiti s obzirom na to da je bio na ključnim dužnostima u vladi bivšeg premijera Shinza Abea, koja je provodila ekspanzionističke fiskalne i monetarne politike. 

Index Nikkei pao je u ponedjeljak gotovo 5 posto zbog jačanja jena nakon što je Ishiba pobijedio Sanae Takaichi u utrci za predsjednika stranke. Index se u utorak oporavio.

LDP kontinuirano prate skandali, no vjerojatno će nakon izbora ostati na vlasti s obzirom na slabu oporbu. Stranka vlada Japanom većinu vremena od Drugog svjetskog rata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter