bira se vlast

Lokalni izbori u Podgorici, premijer i predsjednik na različitim stranama

| Autor: Hina
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Gotovo trećina crnogorskog biračkog tijela birat će u nedjelju novu vlast u Podgorici na izvanrednim izborima između 13 lista, koje su spojile donedavno ljute političke rivale, a prvi puta na različitim stranama naći će se crnogorski premijer Milojko Spajić i predsjednik Jakov Milatović, doskorašnji čelnici Pokreta Europa sad koji vlada na državnoj razini.

Spajićev Pokret Europa sad nastupa u koaliciji s Demokratskom Crnom Gorom nakadašnjeg predsjednika parlamenta Alekse Bečića. Njih dvojica sredinom godine imali su politički sukob oko izbora direktora Uprave policije, nakon kojega su demokrati zaprijetili napuštanjem Spajićeve vlade. Iako se taj sukob nije službeno riješio, došli su do političkog sporazuma i tijekom političke kampanje u Podgorici nastupaju kao koalicijski partneri oslanjajući se na vladinu politiku rasta plaća u Crnoj Gori, koje je planirano  za 1. listopada.

Na drugoj strani „ratne sjekire“ zakopali su predsjednik Crne Gore Milatović i bivši premijer i čelnik Ujedinjene reformske akcije (URA) Dritan Abazović. Tijekom kampanje oštro su napadali premijera Spajića i njegovu gospodarsku politiku tvrdeći da vodi Crnu Goru u gospodarski krah.  

Milatović i Spajić, nekadašnji prijatelji, posebno su se oštro sukobljavali tijekom kampanje. Milatović je optuživao Spajića za veze sa Georgeom Cottrellom, Britancem optuženim u SAD za pranje novca, prevare, ucjene i iznude.

“Spajić je tada zvao mene i Filipa Ivanovića (ministra vanjskih poslova) da nas upozna sa Cottrellom. Predstavljao ga je kao genijalca u dijelu PR-a za izborne kampanje. Navodno nas je on trebao savjetovati, a to se dogodilo u trenutku kad smo stvarali stranku. Pristao sam, jer u nekim trenucima morate vjerujovati ljudima s kojima ste suborci”, kazao je Milatović, u jednom od intervjua. 

Nakon što je Milatović priopćio odluku da neće potpisati zakon kojim se donosi odluka o povećanju plaća u Crnoj Gori na uštrb smanjenja doprinosa za mirovinsko osiguranje, Spajić je rekao da predsjednik države pokušava opstruirati gospodarski napredak Crne Gore.

“Neću dozvoliti da Milatović opstruira Europu sad 2. On ne želi da građani dobiju veće zarade. Neka on izađe s boljim programom ako ga ima”, rekao je Spajić.

Milatović i Spajić ušli su u politiku kao ministri u vladi premijera Zdravka Krivokapića, koja je formirana poslije izbora 2020. Nakon što je Krivokapićevoj vladi, u februaru 2022., izglasano nepovjerenje Spajić i Milatović su osnovali "Pokret Europa sad", tako nazvan po istoimenom ekonomskom programu povećanja osobnih primanja.

Milatović je pobijedio na predsjedničkim, a Europa sad na parlamentarnim izborima i preuzela vlast u nekoliko crnogorskih općina. Milatović je međutim krajem veljače priopćio da je podnio ostavku na sve dužnosti u stranci.

Demokratska partija socijalista (DPS) bivšeg predsjednika Mila Đukanovića samostalno izlazi na podgoričke izbore, ali istodobno je i nekadašnji DPS-ov premijer Duško Marković, koji je početkom godine napustio tu stranku i formirao svoju Stranku europskog progresa, odlučio testirati njezinu snagu na podgoričkim izborima. 

Te dvije stranke međusobno se nisu napadale tijekom kampanje, već su i jedna i druga svoje napade usmjerili protiv prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta Andrije Mandića. 

Pet dana uoči izbora Demokratska partija socijalista optužila je Mandićev DF da planira na dan izbora u Podgoricu dovesti tri tisuće birača iz Srbije koji bi trebali donijeti prevagu na izborima u Podgorici.

Izbori u Podgorici ponovo su spojili i Socijaldemokrate i Socijaldemokratsku partiju, dvije stranke nastale cijepanjem nekadašnjeg SDP-a koji je predvodio dugogodišnji predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić. Oni su odlučili zajedno nastupiti u Podgorici pod nazivom Europski savez.  

Politički analitičar Miloš Bešić ranije je ocijenio su podgorički izbori mnogo više od gradskih izbora, i da će pokazati i učinke vlade, ali i snagu oporbe. "Podgorički izbori trebaju pokazati u kojoj mjeri politika vlade ima podršku. Također, izbori će također pokazati ima li DPS još uvijek onu snagu koju su demonstrirali već nekoliko puta u Budvi i Andrijevici”, ukazao je Bešić.

Na ispitu je, kaže Bešić, i kapacitet predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, koji je u novoj ulozi. “Imamo predsjednika koji je na predsjedničkim izborima na nivou Crne Gore uzeo 60 posto glasova, a na prethodnim izborima u Podgorici 65 posto glasova. Jedan ozbiljan autoritet stoji iza toga. I ovdje je sad njegov taj autoritet na jednom ozbiljnom testu, gdje je on, moram reći, hrabro ušao u tu vrstu utakmice", rekao je Bešić.

Izvanredni izbori u Podgorici raspisani su krajem srpnja, nakon što je prethodno skraćen mandat lokalnom parlamentu. Za raspuštanje lokalnog parlamenta glasale su oporbene Demokratska partija socijalista (DPS) nekadašnjeg predsjednika Đukanovića, Socijaldemokrati, Socijaldemokratska partija, a podržale su ih i Abazovićeva URA koja je bila dio aktualne vlasti u Podgorici, ali i frakcija "Pokreta Europa sad" koja je lojalna predsjedniku Jakovu Milatoviću.

Pravo glasa u nedjelju imat će blizu 146 tisuća birača.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter