Jens Stoltenberg

Šefa NATO-a pitali o Bidenovom zdravstvenom stanju

| Autor: Portal Novi list, Hina
(Reuters)

(Reuters)


Šef NATO-a Jens Stoltenberg u petak je izbjegavao odgovoriti na pitanja o zdravstvenom stanju američkog predsjednika Joea Bidena uoči summita saveza u Washingtonu sljedećeg tjedna, rekavši da je jedan od razloga za uspjeh NATO-a taj što se ne miješa u unutarnja politička pitanja.

Bidenovo zdravlje postalo je glavno pitanje u predizbornoj kampanji u SAD-u nakon njegovog lošeg nastupa u debati s republikanskim protivnikom Donaldom Trumpom prošlog tjedna.

Na pitanje brine li ga da bi fokus na Bidenove sposobnosti mogao zasjeniti summit NATO-a, Stoltenberg je odgovorio da se sastanci navrhu uvijek održavaju u unutarnjem političkom kontekstu.

„NATO se mora usredotočiti na sebe i to ćemo i učiniti“, rekao je glavni tajnik NATO-a Stoltenberg na konferenciji za novinare prije summita u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Na pitanje vjeruje li da je Biden mentalno i fizički dovoljno spreman da u nadolazećim godinama predvodi najveću članicu NATO-a s nuklearnim oružjem i je li primijetio pogoršanje Bidenova stanja, Stoltenberg je odgovorio da se sastao s Bidenom prije nekoliko tjedana i da je imao dobre sastanke s njim u Ovalnom uredu.

„Napredovali smo u pripremama za nadolazeći summit NATO-a“, rekao je dodajući da pozdravlja Bidenovo snažno osobno vodstvo u podršci Ukrajini.

No rekao je da bi bilo kakvi daljnji komentari mogli biti štetni za NATO.

„Jedan od razloga zbog kojih je NATO uspješan je taj što smo se ne miješa u unutarnja politička pitanja“, rekao je.

„Ako počnem govoriti bilo što što bi me moglo povezati s tekućim političkim raspravama u bilo kojoj saveznoj državi, zapravo ću oslabiti savez“, dodao je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter