Kontroverzan potez

Orban ide kod Putina, EU dužnosnici na nogama: "On nema mandat za pregovore"

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Mađarski premijer Viktor Orban, prema medijskim izvješćima koji se pozivaju na neimenovane izvore, trebao bi u petak otputovati u Moskvu na susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Vijest o Orbanovu putu u Moskvu prvi je na društvenoj mreži X objavio mađarski istraživački novinar Szabolcs Panyi, koji se poziva na zapadne diplomatske izvore. Orban je prije dva dana posjetio Ukrajinu gdje se sastao s predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

Predstavnici mađarske vlade u četvrtak nisu službeno potvrdili tu vijest.

I prije nego što je vijest službeno potvrđena reagirao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

“Rotirajuće predsjedništvo nema mandat surađivati s Rusijom u ime EU-a. Europsko vijeće je jasno: Rusija je agresor, Ukrajina je žrtva. Nikakve rasprave o Ukrajini ne mogu se održati bez Ukrajine”, poručio je Michel na platformi X.

U vezi s tom, zasad nepotvrđenom informacijom, oglasio se i poljski premijer Donald Tusk.

“Glasine o vašem posjetu Moskvi ne mogu biti istinite, ili ipak mogu?”, upitao je Tusk Orbana u poruci na X-u.

Medvedev: Rusija regrutira tisuću novih vojnika dnevno

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je u četvrtak da su ruske oružane snage ove godine ojačale svoje redove za 190.000 novih dobrovoljaca.

Medvedev, koji sada obnaša dužnost zamjenika predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je da nema manjka vojnog osoblja i da se ispunjava cilj Kremlja o novačenju.

“Prosječna dnevna stopa novačenja ostaje stabilna i iznosi oko tisuću ljudi”, rekao je Medvedev na sastanku ruskog ministarstva obrane, a citirala ga je državna novinska agencija TASS.

Prema procjenama ukrajinskog vojnog vodstva, gotovo 550.000 ruskih vojnika ubijeno je ili ranjeno od početka ruske invazije prije više od dvije godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini