BRATISLAVA

Slovački premijer na rujanske izbore izlazi s novom prozapadnom strankom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Slovački privremeni premijer Eduard Heger osnovao je u utorak Demokrate, novu prozapadnu, liberalnu centrističku stranku s kojom će izaći na rujanske izbore raspisane nakon pada njegove koalicije prošle godine. 

Heger (46) se odvojio od pokreta OLANO koji je postavio njegov prethodnik Igor Matovič, čiji su raskoli s koalicijskim partnerima doveli do pada vlade desnog centra.

Ishod izbora vrlo je neizvjestan u fragmentiranoj političkoj sceni Slovačke.

Glavna razdjelna linija je između prozapadnih snaga, uključujući aktualnu vladu, te više proruskih, uglavnom krajnje desnih snaga te stranke Smer bivšeg premijera Roberta Ficoa koji želi okončati potporu Ukrajini. 

Heger je rekao da su prozapadne demokratske vrijednosti i pomoć susjednoj Ukrajini temelj njegovog programa. 

"Želimo da Slovačka bude jasan i pouzdan dio demokratskog i slobodnog svijeta, samopouzdan i odgovoran saveznik", rekao je Heger na konferenciji za medije.

"Želimo pomoći Ukrajini na putu do željene pobjede i mira...Ne želimo Putinovu vojsku na našim granicama", rekao je. 

Izdvajajući se od konzervativnih rivala, Heger je rekao da želi zemlju u kojoj se "svaki građanin osjeća sigurno bez obzira na rasu, spol, vjeru, nacionalnost ili seksualnu orijentaciju".

Heger je rekao da neće surađivati s Ficovom strankom Smer ni sa strankom Hlas koja se odvojila od Smera i sada vodi u anketama javnog mnijenja.

Smer je bio drugi u nedavnim anketama, zbog čega raste mogućnost da se u nekom obliku vrati na vlast koju je držao od 2006. do 2010. pa od 2012. do 2020.

Fico je bio prisiljen podnijeti ostavku nakon što je ubojstvo istraživačkog novinara Jana Kuciaka 2018. godine izazvalo masovne prosvjede u zemlji. 

Hegerovo odbijanje suradnje s Hlasom ukazuje na to da bi moglo biti vrlo teško formirati vladu naklonjenu zapadu nakon izbora. 

Četiri ministra iz aktualne vlade, uključujući ministra obrane Jaroslava Nada, pridružila su se Hegerovoj novoj stranci. 

Pod Hegerovim vodstvom, Slovačka je poslala vojnu opremu u Ukrajinu, uključujući sustav protuzračne obrane S-300 i dopustila ulazak stotine tisuća izbjeglica preko granice nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u veljači prošle godine. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter