PEROJ

Seniori i kadeti odigrali istarska prvenstva u rapid šahu: NENADU FERČECU TREĆA ŽUPANIJSKA TITULA ZA REDOM

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Na crno-bijeloj ploči zaigralo je 18 mladih iz četiri kluba i četiri škola

Na crno-bijeloj ploči zaigralo je 18 mladih iz četiri kluba i četiri škola


Ferčec iz Šahovskog kluba Pula nakon devet odigranih kola upisao je sedam pobjeda i dva remija

 
 

Pulski velemajstor Nenad Ferčec pobjednik je u seniorskoj, a Emanuel Pačić iz Vodnjana u kadetskoj kategoriji pojedinačnih rapid prvenstava Istarske županije što su se protekle nedjelje igrala u Peroju. Na natjecanju, koje je Šahovski savez IŽ-a organizirao u Omladinskom domu, okupilo se 18 kadeta iz četiri kluba i četiri osnovne škole te 39 seniora iz šest istarskih klubova.

Ferčec iz Šahovskog kluba Pula titulu je odnio treću godinu za redom - nakon odigranih devet kola, upisao je sedam pobjeda i dva remija. Cijelo je prvenstvo igrao sigurno i na koncu s pola boda prednosti slavio pred klupskim kolegom, međunarodnim majstorom (IM) Miroslavom Žufićem, koji je, s jednim remijem više, također ponovio prošlogodišnji rezultat. Treće mjesto osvojio je Jakub Mrkaljević iz porečkog ŠK-a "Vladimir Gortan", završivši prvenstvo bez poraza, čime je, ne samo popravio rejting za 62 boda, nego je i pomrsio planove mnogim favoritima.

Od četvrtog do osmog mjesta plasirala se skupina igrača s jednakim brojem bodova, a dodatni su kriteriji kreirali ukupni poredak - majstorski kandidat (MK) Enrico Ghersinich iz ŠK-a "Vladimir Gortan" zauzeo je četvrto, MK Nikola Vuković iz ŠK-a Vodnjan peto, MK Roberto Jurman iz ŠK-a Batana šesto, FIDE-majstor (FM) Josip Bulić iz ŠK-a Buje sedmo, a klupski mu kolega Matija Kovačević osmo mjesto.

Uz prvu trojicu nagrađenih medaljama i novčanim nagradama, priznanja su primili i trojica najuspješnijih veterana - MK Giuseppe Ghersinich, MK Duško Srdić i MK Ante Ikica. Najuspješnija šahistica je Tatjana Božović, a najstariji sudionik prvenstva MK Josip Nadenić rođen 1933. godine.

Prvenstveni dan u Peroju u jutarnjim su satima otvorili mladi šahisti do 16 godina, među kojima je Pačić iz ŠK-a Vodnjan slavio nakon sedam odigranih kola. Drugo mjesto osvojio je Loris Cinkopan iz ŠK-a Veli Vrh, dok je treći bio Eros Nicholas Bestulić iz ŠK-a "Vladimir Gortan". Osim tri najbolja koji su i nagrađeni medaljama, šahovskom literaturom, diplomama i poklonima, organizator je osigurao nagrade i za tri najuspješnije kadetkinje - Emu Kvaternik, Laru Poropat Luk i Petru Špadić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter