ISTRA 1961

Puljani i nakon tri odrađena kola u iščekivanju prvog boda u novoj prvoligaškoj sezoni: DINAMO S UPOLA SNAGE STIGAO DO RUTINSKE POBJEDE

Sve je bilo riješeno u uvodnoj trećini utakmice, u kojoj je domaćin najprije poveo iz kaznenog udarca poslije neopreznog starta Marina na Moharramiju, što je kapitalizirao Oršić, da bi potom lošu gostujuću reakciju nakon slobodnog udarca kaznio Šutalo

| Autor: Ivica Cerovac
Dinamo - Istra, Luka Menalo i Einar Galilea (Ronald Gorsic / CROPIX)

Dinamo - Istra, Luka Menalo i Einar Galilea (Ronald Gorsic / CROPIX)


Poslije tri odrađena kola, nogometaši Istre 1961 i dalje su u iščekivanju prvog boda u novoj prvoligaškoj sezoni. Nakon domaćih poraza od Hajduka i Varaždina, Puljani su večeras poraženi i na gostovanju u Maksimiru, gdje je Dinamo, stekao se dojam, s upola snage, slavio s 4:1. Sve je bilo riješeno u uvodnoj trećini utakmice, u kojoj je domaćin najprije poveo iz kaznenog udarca poslije neopreznog starta Marina na Moharramiju, što je kapitalizirao Oršić, da bi potom lošu gostujuću reakciju nakon slobodnog udarca kaznio Šutalo. U samoj završnici postignuta su još tri pogotka, za Dinamo su precizni bili Bočkaj i Emreli, između kojih se ugurao Bakrar za počasni gol Istre 1961.

Nakon što je u prva dva kola krenuo s identičnom početnom postavom, trener Gonzalo Garcia odlučio je u Maksimiru malo zamiješati karte. Robert Mišković ostao je u Puli, dok su na klupu preselila još dvojica startera iz ta dva uvodna ogleda, Antonio Maurić i Luka Bradarić. Mauro Perković upisao je prve ovosezonske minute i to odmah kao starter, nakon dva ulaska s klupe Marin Žgomba je prvi put krenuo od početka, a Advan Kadušić je svoj debi za zeleno-žute upisao kao član udarne jedanaestorice. Kadušić je posljednju službenu utakmicu odigrao 11. prosinca prošle godine, no očito se urugvajskom stručnjaku svidjelo ono što je povremeni reprezentativac Bosne i Hercegovine pokazao na prijateljskoj utakmici s porečkim Jadranom te mu je odlučio odmah ukazati povjerenje.

Na promjenu rezultata nije se dugo čekalo. Igrala se 9. minuta kad je Moharrami s desne strane ušao u kazneni prostor i varkom se oslobodio Marina, nakon čega ga je lijevi bek pulskog prvoligaša sapleo i sudac Pajač se nije previše premišljao te je odmah pokazao na «bijelu točku». Odluku glavnog djelitelja pravde potvrdili su njegovi kolege iz VAR sobe, nakon čega je Oršić na ulasku u 11. minutu uzeo loptu i poslao je u suprotnu stranu od one koju je izabrao Majkić.

Bio je to deseti pogodak kojeg je Oršić postigao protiv Istre 1961, čime je postao najučinkovitiji igrač Dinama u dvobojima protiv Puljana, a malo je nedostajalo da svoj učinak podeblja osam minuta kasnije. Nakon brze akcije domaćina izbačen je na desnoj strani bio Menalo koji je vratio povratnu loptu u sredinu za Oršića, on je bez previše oklijevanja pucao s ruba kaznenog prostora, a ukopani Majkić samo je pogledom ispratio loptu koja je fijuknula tik uz njegovu lijevu vratnicu.

Primirila se potom igra od 32. minute kad je Dinamo izborio slobodni udarac s desne strane. Izveo ga je Bočkaj i poslao loptu prema drugoj vratnici, gdje su nogometaši Istre 1961 oštrim pogledima ispratili Boška Šutala koji se samo naklonio i neometan glavom s pet metara, bez skoka, poslao loptu u pulsku mrežu. Šutalo je tako u svom debiju u modrom dresu poslao strijelac te nakon trećine odrađene utakmice praktički otklonio sve dileme oko pobjednika, ako su one uopće i postojale s obzirom na razliku u kvaliteti jučerašnjih rivala.

Drugi postignuti pogodak doveo je do određene opuštenosti u modrim redovima, koja je rezultirala pogreškom zadnje linije Dinama u 37. minuti. Umalo je to iskoristio Barišić, ali njegov udarac s 15 metara bio je lak plijen za Livakovića. Četiri minute kasnije uslijedila je nova brza akcija domaćina preko desne strane. Inicijator prijetnje ovom je prilikom bio Baturina, koji je idealno uposlio Menala samog na deset metara ispred Majkića, ali ovaj se spetljao i lopta je završila u gol-autu.

Tu još nije bio kraj uzbuđenjima u prvom dijelu, jer je u trenucima kad su isticale posljednje sekunde Petković majstorski primio jednu dugu loptu i isprve je petom prebacio preko Moharramija. Ovaj ga je potom srušio na samom rubu kaznenog prostora, za što je dobio žuti karton, a poslije nekoliko minuta provjere u VAR sobi, umjesto željenog penala Puljani su dobili samo slobodni udarac. Njega je izveo Mlinar i poslao loptu preko grede, a nakon što ju je Livaković vratio u igru, sudac Pajač poslao je igrače u svlačionicu.

Kad su se iz nje vratili na teren, na prvo uzbuđenje nije se trebalo puno čekati, tek šest minuta. Sve je pogreškom zakuhao Perković, no mladi hrvatski reprezentativac brzo se iskupio požrtvovnim klizećim startom, kojim je blokirao udarac Baturine. Uslijedile su brojne razmjene koje su poprilično razvodnile utakmicu, da bi onda u samoj završnici domaći nogometaši još jednom pritisnuli, a Puljani su sve teže odolijevali njihovim napadima i usto išli iz greške u grešku.

Nakon ubačaja Moharramija u 72. minuti s desne strane lopta je preletjela Hujbera, a Baturina glavom s pet metara pucao pored gola. Dvije minute kasnije Baturina je presjekao jednu loptu i gurnuo je za Drmića, koji se sjurio prema golu i potom traljavo pucao. U sljedećoj minuti Drmić je, nakon nove greške Puljana, izbio sam ispred Majkića, koji je nogom zaustavio njegov pokušaj. Već u narednoj minuti Marin je s pet metara, nakon ubačaja Bočkaja s lijeve strane, glavom uzdrmao gredu, a onda su krenuli golovi.

Na 3:0 povisio je Bočkaj, koji je nakon asistencije Oršića provukao loptu između Majkića i prve vratnice. Bakrar je smanjio udarcem glavom nakon ubačaja Marina iz kornera, da bi točku na i stavio Emreli za konačnih 4:1.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter