TOKIO

POI: Britanka Sarah Storey osvojila svoje 17. zlatno odličje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Britanska paraolimpijska reprezentativka Sarah Storey u četvrtak je učvrstila status legende paraolimpijskih igara osvojivši svoje 17. zlatno odličje, a ukupno 28. medalju u karijeri, obranivši naslov pobjednice u cestovnoj biciklističkoj utrci.

Za 43-godišnju Storey ovo je osmi nastup na paraolimpijskim igrama, na kojima je prvi put nastupila 1992. u Barceloni kao 14-godišnja plivačica. Već se s tih igara vratila sa šest medalja, dva zlata, tri srebra i jednom broncom, da bi svoju kolekciju obogotila s još deset plivačkim odličja na igrama u Atlanti 1996., Sydneyju 2000. i Ateni 2004.

Tada je promijenila sport, izašla iz bazena i uzjahala bicikl te od 2008. i Paraolimpijskih igara u Pekingu ne zna ni za što drugo osim za pobjede. Što na veledromu, što na otvorenoj cesti, Sarah Storey je osvojila 12 zlatnih odličja.

Posljednjim je na ljestvici najuspješnijih britanskih paraolimpijaca prestigla plivača Mikea Kennyja koji je karijeru završio sa 16 zlata i dva srebra.

"Nisam mogla zamisliti da ću nastupiti osam puta na Paraolimpijskim igrama, a kamo li da ću na svakim od njih osvajati medalje i to još 17 zlatnih. To nije san koji sam mislila da će se osvariti. Željela sam biti paraolimpijka i što duže predstavljati svoju državu. Doista je zadivljujuće da sam još uvijek snažna i na svojim osmim igrama", izjavila je 43-godišnja supruga i majka dvoje djece.

Za tri godine u Parizu će imati 46 godina, ali još ne razmišlja o kraju karijere.

"Moram se odmoriti, skupiti misli i razgovarati s mužem Barneyjem, djecom i svojim roditeljima. Pričali smo već o Parizu 2024. Voljela bih otići na dugačku vožnju biciklom od Londona do Pariza , vukući za sobom svoje stvari ili nešto slično tome."

Storey je uvjerljivo najuspješnija među svim aktivnim paraolimpijcima, ali neće ugroziti apsolutnu rekorderku po broju odličja, slijepu američku plivačicu Trischu Zorn, koja je u razdoblju od 1980. do 2004. osvojila čak 55 medalja, od čega je 41 bila zlatna, devet srebrnih i pet brončanih.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter