BOĆANJE

Ovog vikenda će se u Poreču održati Final Four završnice prvenstva Hrvatske. TKO ĆE OD ISTRIJANA U FINALE?

Shodno plasmanu u osnovnom djelu sezone, polufinalni susret spojio je dva predstavnika Istarske županije, Istru Poreč i Pazin, koji će na terene boćarske dvorane "Veli Jože" u subotu u 10.30 sati, dok će aktualni prvak Biston u 16.30 sati igrati protiv Zrinjevca. Finale je u nedjelju u 14 sati

| Autor: Boris VIDULIN
SAMO ĆE JEDNA MOMČAD IGRATI ZA PRVAKA - Istra Poreč i Pazin sastaju se u polufinalu

SAMO ĆE JEDNA MOMČAD IGRATI ZA PRVAKA - Istra Poreč i Pazin sastaju se u polufinalu


Ovog će vikenda Poreč biti centar boćanja u Hrvatskoj jer se u subotu i nedjelju održava završnica Super Lige za sezonu 2021./2022. Prilika je to da svi ljubitelji boćanja, a u našoj regiji ih ima popriličan broj, pogledaju sve ono najbolje što trenutno nudi hrvatsko boćanje. Shodno plasmanu u osnovnom djelu sezone, polufinalni susret spojio je dva predstavnika naše županije i to Istru Poreč i Pazin, koji će na terene boćarske dvorane "Veli Jože" u subotu u 10,30 sati, dok će aktualni prvak Biston u 16.30 sati igrati protiv Zrinjevca.

Domaćin Istra Poreč favorit je u susretu protiv susjeda iz Pazina, ako ništa drugo zbog domaćih staza.

- To je lagana prednost u klasičnim disciplinama, ali to može stvoriti i određeni pritisak pa se dogodi kontraefekt. Ipak, kako smo mi iskusna ekipa, imamo u rukama i nogama nekoliko završnica, vjerujem da se neće dogoditi da podlegnemo takvom pritisku. Istina, od nas se očekuje da budemo dio finala, ali to moramo pokazati i na terenu, rekao je kapetan Istre Poreč Elvis Smolica.

- Kako nama, tako i njima, pa me ta činjenica ne zabrinjava puno. Igrali smo i posljednju završnicu još i ranije te pobijedili. Vjerujem da se možemo jako brzo prilagoditi na to, isto tako i oni, pa u tome ne vidim neku prednost ili nedostatak, kaže Smolica.

bxgfcnb

Elvic Smolica (Istra Poreč)

Posljednju međusobnu utakmicu poraženi su u Pazinu.

- Oni su nas tada iznenadili u tehničkim disciplinama, koje nemaju puno veze s terenom i to poziva na oprez. Pokazali su da su jaki i konkurentni. Ipak, tješi me činjenica da mi u tim disciplinama imamo prostora za napredak, da se osjetilo da smo malo rezervirani i da definitivno možemo bolje, što smo nebrojno puta ove sezone i pokazali. Sigurno je da moramo i u subotu ukoliko želimo igrati finale. Oni imaju vrsne boćare, bivše svjetske i europske prvake, koji dugi niz godina igraju na zavidnoj razini, imaju plejadu mladih koji uz te iskusne stasaju u prave boćare i sve to govori da ćemo svjedočiti izvrsnoj boćarskoj predstavi iz koje ćemo, barem se tako nadam, mi izaći kao pobjednici. Moramo biti smireniji, kao kapetan to ću tražiti od svojih suigrača, jer kvalitetu imamo. Treba ju prenijeti na teren. I to tako što ne treba misliti da smo pobijedili unaprijed je danas svi igraju "burele". Svako malo opuštanje se kažnjava, najavio je Smolica, koji bi radije da ih je na boćalištu dočekao Zrinjevac. - Možda bi bilo malo lakše, no ukoliko želimo u finale i biti prvi, onda nam je ime protivnika nebitno. Trebamo gledati sebe i iskoristiti što se igra u Poreču.

U Pazinu su napravili najveći uspjeh u povijesti kluba. Završili su kao trećeplasirani i ušli u završnicu četiri najbolje ekipe. Puno su puta pokazali da im gostujući teren ne predstavlja veliki problem, a kako većina igrača jako dobro zna dvoranu u Veli Jože , vjerojatno su uz boćalište u Pazinu, najviše puta igrali baš u Poreču, vjeruju da mogu pobijediti.

hbdx

Alen Guštin (Pazin)

- Realno govoreći, mi smo samim dolaskom na završnicu daleko premašili plan koji je bio pred početak sezone i ovo je nama samo nagrada za sve ono što smo postigli i kako smo igrali tijekom osnovnog djela. Ušli smo u sezonu s mladom ekipom, htjeli smo biti malo gore od sredine ljestvice, ali kako je prvenstvo odmicalo uviđali smo da igramo dobro i da ne bi trebali biti skromni. Na kraju se dogodilo treće mjesto koje smo definitivno i zaslužili. E sad, da li se može i bolje od toga, ja vjerujem da može. Njihova mala prednost je domaći teren i to je neosporno. Oni i jesu veliki favoriti, ali ima i određenih pokazatelja koji im ne daju toliku prednost. Igra se ujutro, što nije uobičajeni termin pa tko zna kao će oni reagirati, pokazali smo im da se možemo nositi s njima i u brzinskim disciplinama, a u ovo današnje vrijeme nikad ne znaš. Čak niti nekoliko sati prije susreta, da li si zdrav, i da li uopće možeš igrati, pa je i tu određena neizvjesnost. Sve to navodi da nismo bez šansi i ne idemo u Poreč da to tek odradimo, najavio je polufinalni susret Alen Guštin.

- Ako otvorimo prve igre s aktivnim rezultatom, to bi bilo i ako minimalno gubimo, onda je to dobro za nas i postoje velike šanse da uđemo u neizvjesnu završnicu. Samo da nam se ne dogodi "blackout" u prvim igrama pa da bude 8:0. Vjerujem da možemo uzeti bodove u barem jednom preciznom izbijanju i u jednom "brzincu" i sve to bi nas, uz onaj aktivni rezultat iz prvog kruga, dovelo do uzbudljive završnice gdje je svašta moguće i susret je posve otvoren. Pokazali smo da možemo sa njima igrati, u Pazinu smo i pobijedili, ali smo bili dobri i u Poreču unatoč porazu, kaže Guštin.

Smatra da je Istra Poreč lakši protivnik od Bistona.

- Obje su momčadi kvalitetne, tu nema spora. No, gledajući trenutnu formu mišljenja sam da će nam biti malo lakše s domaćinom u subotu. Treniramo svi, trenutno smo zdravi i bez ozljeda i nadam se da će tako i ostati. Teško je tempirati formu baš za tu završnicu, teško je i igrati na visokoj razini cijele sezone, ali se nadam da nećemo puno izgubiti od onog što nas je krasilo ove natjecateljske godine i da možemo napraviti iznenađenje, zaključio je Guštin, uz Valtera Ivančića, najiskusniji boćar Pazina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter