AUTOMOBILIZAM

Europsko prvenstvo u brdskom automobilizmu: Na 40. izdanje "Buzetskih dana" stiže 268 vozača i vozačica

Na listi prijava našlo se 218 imena u službenoj konkurenciji te još 50 vozača koji će nastupati u promotivnim vožnjama. Natjecatelji dolaze iz 13 europskih zemalja. Utrka se vozi po već uhodanoj putanji: od Mosta do Svih Svetih i Peničića

| Autor: Glas Istre
Auto utrka Buzetski dani

Auto utrka Buzetski dani


Buzet će za vikend biti domaćin Europskom prvenstvu u brdskom automobilizmu "40. INA Buzetski dani". Na listi prijava objavljenoj u ponedjeljak našlo se 218 imena u službenoj konkurenciji te još 50 vozača koji će nastupati u promotivnim vožnjama. Dakle, ukupno je za Buzetske dane prijavljeno 268 vozača i vozačica.

Dolaze svi najbolji

Natjecatelji dolaze iz 13 europskih zemalja: Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Švicarske, Srbije, Poljske, Češke, Slovenije, Slovačke, Francuske, Italije, Mađarske. Veseli dolazak 20 modernih i 8 povijesnih formula i protutipova. Dolazak u "grad oktana" najavila su velika imena europskog automobilizma. U konkurenciji za prvenstvo Hrvatske prijavljeni su trenutno najbolji: Domagoj Pereković, Dejan Dimitrijević, Matija Jurišić. Od ukupno trenutno 10 najboljih, dolazak u kategoriji 1 je potvrdilo njih 9. Dolaze i svi natjecatelji kategorije 2 (formule). Što se, pak, prvenstva Europe tiče, prijavljeno je svih 5 najboljih u kategoriji 1 i kategoriji 2.

Utrka se vozi po već uhodanoj putanji: od Mosta do Svih Svetih i Peničića. Staza je jedan metar duža od pet kilometara i zadnjih godina zbog sigurnosne ograde postavljene gotovo duž cijele natjecateljske dionice pa je simboličnog naziva "bob staza". Buzetski dani su 12. te ujedno i zadnja stanica u kalendaru prvenstva Europe. Utrka se još boduje za prvenstvo Hrvatske, prvenstvo Slovenije i Centralnu europsku zonu za povijesna vozila.

Zbog epidemioloških mjera, ovogodišnje izdanje Buzetskih dana sadrži samo sportski program. Proslava 40. obljetnice ostavlja se za neka "sigurnija" vremena. U petak su na rasporedu prijem, verifikacija i tehnički pregled vozila. U funkciji parka vozača bit će parkirališta na Mostu kod Cimosa, kod Istarskog vodovoda te na Mašimovoj škuji. U subotu će se održati dva treninga. Prvi je na rasporedu u 9.30 sati, drugi u 13.30 sati.

Dvije finalne vožnje

Finale Buzetskih dana očekuje se u nedjelju kada su i predviđene dvije vožnje, prva u 9 sati, druga u 13.30 sati. Svečanost otvaranja simbolično će se upriličiti istoga dana u 13.15 sati. Inače, rekord buzetske staze drži Talijan Christian Merli iz 2017. godine, kada je stazu odvozio u vremenu 2:04.689 minuta, prosječnom brzinom od 144,388 kilometra na sat.

Zbog održavanje Međunarodne brdske auto utrke 40. INA Buzetski dani županijska cesta na dionici Most - Prodani te lokalna cesta na dionici Svi Sveti - Sveti Donat- bit će zatvorena za sav javni promet u subotu 18. rujna te nedjelju 19. rujna, od 7.30 do 18 sati. Parkirališta Mašimova škuja, kod Cimosa i Istarskog vodovoda, bit će u funkciji parka natjecatelja od četvrtka od 15 sati. To znači da se sve do nedjelje do 22 sata na navedenim parkiralištima neće moći parkirati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter