BOĆANJE

DRAŽEN PUNIŠ, novi predsjednik IBS-a: Glavna zadaća bit će nam da posložimo LIGE POD NAŠOM INGERENCIJOM

| Autor: Boris VIDULIN
Ostaje vjeran Istri-Poreč - Dražen Puniš u trenerskoj ulozi

Ostaje vjeran Istri-Poreč - Dražen Puniš u trenerskoj ulozi


Smanjenjem Prve lige mi ćemo u samo dvije sezone prepoloviti broj prvoligaških klubova, a samim tim će puno boćarskih klubova izgubiti status kojeg sad imaju. Puno njih će iz HBS-a, prijeći u IBS i imat ćemo puno više klubova te će naša glavna zadaća biti da sve lige posložimo kako bi sve funkcioniralo na pravi način, rekao je Dražen Puniš

Šest godina, odnosno pola mandata i jedan cijeli četverogodišnji ciklus odradio je Franko Buda na čelu Istarskog boćarskog saveza. I potom svoje mjesto prepustio mlađem boćarskom zanesenjaku. Sama funkcija predsjednika je volonterska i nema previše kandidata koji bi prihvatili da naredne četiri godine vode savez, a kada jedan mlad i ambiciozna čovjek, koji shvaća samu srž boćanja i koji je "unutra" dugi niz godina, "ispliva" kao potencijalni nasljednik, onda to valja iskoristiti. Takvom su se mišlju vodili i na skupštini IBS-a i za čelnog čovjeka istarskih boćara odabrali Dražena Puniša.

- Znam da je prijašnji saziv tražio neko rješenje kada je Buda obznanio da se istekom mandata povlači, pa sam ja prihvatio poziv. Vjerujem da ću opravdati očekivanja i da će boćanje kao sport napraviti korak naprijed u svim segmentima. Nastavit ću raditi tamo gdje je moj prethodnik Franko Buda stao, jer smatram da je njegovo vođenje saveza u prethodnom razdoblju bilo korektno. Naravno da imam neke nove ideje kako da unaprijedimo savez, no o tome ne bi još pričao.

Kao najveći izazov nameće se slaganje liga na županijskom nivou, nakon što završi jednogodišnje prijelazno razdoblje po kojem Prva HBL ima dvije skupine po osam klubova.

- Činjenica je da će trenutni sustav funkcionirati samo jednu sezonu i da će se promjena reflektirati na sve rangove ispod prve lige, što će donijeti mnogobrojne promjene i u sustavu natjecanja na razini naše županije. Isto tako se zna da će biti više silazaka u niži rang nego promocija, a to nikad nikome nije ugodno, pa će to biti jedan od većih izazove koji se nameće. Naime, Prva liga s dvije skupine po osam klubova igrat će se ove godine, već sljedeće se ponovo uvodi jedinstvena s 10 klubova, a one sljedeće s osam klubova. To znači da ćemo mi u samo dvije sezone prepoloviti broj prvoligaških klubova, a samim tim će puno boćarskih klubova izgubiti status kojeg sad imaju. Puno njih će iz HBS-a, prijeći u IBS i imat ćemo puno više klubova te će naša glavna zadaća biti da sve lige posložimo kako bi sve funkcioniralo onako kako treba, najavio je Dražen Puniš.

Iako su dio HBS-a, ne želi komentirati poteze krovne boćarske organizacije.

- Ma ne bi komentirao poteze HBS–a da se krivo ne protumači. Znam da je klubovima nejasna odluka da se članarina smanji ove godine samo za 15 posto, iako su aktivnosti bile prepolovljene, a nije bilo ni pojedinačnih prvenstva. IBS će smanjiti klupske članarine za 30 posto i smatramo da je to pošteno, shodno (ne)prilikama koje su se dogodile.

O suradnji s HBS-om, istaknut će dobre odnose.

- IBS je jedan od aktivnijih i jačih saveza pod okriljem HBS-a i vjerujem da se do sad jako dobro surađivalo te da smo u dobroj poziciji. Bez obzira na to, ja želim još više učvrstiti odnos kakav mi kao županija zaslužujemo. Cilj mi je da ostanemo u ovoj poziciji. Trenutno imamo šest glasova u Skupštini HBS-a i drago mi je da je usvojena moja ideja kako bi skupštinari iz naše regije trebali biti predstavnici klubova ili središta čiji klubovi igraju u državnim ligama, rekao je Puniš.

Popularizacija boćanja je tema s kojem su se pozabavili mnogi, no bez uspjeha.

- Osobno ne vidim tu previše prostora za neki napredak kroz medije ili da se pokušaju privlačiti sponzori. Bilo je raznih pokušaja da se dobije značajnija uloga u svijetu sporta te da se približi široj publici i to ne govorim samo kroz prizmu našeg boćanja na ovim prostorima, već globalno, no nije uspjelo. Ne znam, možda se sve previše odmaknulo od tradicionalnog boćanja, izmišljale su se neke igre koje nemaju veze s onim izvornim boćanjem, ali bezuspješno. Mislim da boćanje treba prihvatiti onakvog kakvo jest, jer je u tome snaga ovog sporta.

Dražen Puniš, nekadašnji hrvatski reprezentativac, europski prvak i svjetski viceprvak u disciplini pojedinačno klasično, te europski viceprvak u štafetnom izbijanju, je sav svoj igrački i trenerski vijek proveo u porečkom prvoligašu, peterostrukom prvaku Hrvatske. I to bi bio kratki presjek njegove karijere da u netom završenom prijelaznom roku nije po prvi put napustio svoj matični klub, Istru Poreč.

- Prošao sam sve u boćanju, od klupskih naslova u Hrvatskoj i nastupa u Europi, do reprezentativnih uspjeha te pojedinačnih pobjeda na europskim natjecanjima. Rano sam se zbog ozljede prestao aktivnije baviti boćanjem, ali sam ostao u klubu kao trener i povremeno igrao. Smatram da je moguće biti trener i igrač u isto vrijeme, ali nije moguće dati sve od sebe. Iz tog razloga više sam se posvetio trenerskom pozivu, nego onom igračkom i sve manje nastupao. Možda mi je to malo i nedostajalo pa sam ove sezone, nakon dugogodišnjeg nagovaranja, popustio i pristupio u Sošiće kod mog dobrog prijatelja Sandra Jurmana i njegove ekipe. Naravno da ostajem trener u Poreču, termini nam se ne poklapaju i nijedan od moja, sada dva kluba, neće osjetiti duplu igru, pojasnio je razlog odlaska u drugi klub nakon punih 27 godina. Srećom, Istra-Poreč i Sošići imaju iste klupske boje pa se neće osjećati kao u "stranom" dresu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter