povratak u rodni grad

Goran Volarević želi svoje bogato iskustvo podijeliti mladim "delfinima"

| Autor: Ivica Radetić
Goran Volarević i dopisnik Ivica Radetić

Goran Volarević i dopisnik Ivica Radetić


Upravo u godini kad Vaterpolo klub Delfin slavi jubilej 75 godina djelovanja, gdje je svoje prve vaterpolo korake s osam godina započeo, u svoj rodni Rovinj nakon 29 godina vratio se proslavljeni igrači i trener Goran Volarević. S osmjehom na licu uz rub rovinjskog novog gradskog bazena u krugu bolnice Dr. Martin Horvat započeo je naš razgovor. "Svuda pojdi, ali doma dojdi".

- Još pred dvije godina, kad je započela izgradnja dugo čekanog novog bazena, započeo sam razgovor s upravom Vaterpolo kluba Delfin gdje imam veliki broj starih prijatelja moje generacije, kao što su Entoni Sošić, Arijano Banko, Gačina i ostali, da se vratim kući - govori nam u uvodu Goran Volarević.

Korak više

- Želim da moj Delfin s dosta mladih vaterpolista, koji je rasadnik perspektivnih igrača, sada kad je konačno dobio reprezentativni bazen, učini korak više u natjecateljskom smislu. Divim se marljivim članovima uprave da su u najtežim uvjetima, bez zimskog bazena, dosta godina uspijevali sačuvati momčad koja je igrala Treću i Prvu B ligu kao jedini istarski vaterpolo klub, a da se tek kasnije uključio VK Pula.

Moram priznati da sam sa zadovoljstvom pratio rezultate i napredak mladih igrača koji su zbog daljnjeg školovanja i odlaska na fakultet odlazili u Rijeku ili Zagreb, i svejedno dolaze igrati za Delfin. Trenutno čak šest mladih rovinjskih vaterpolista na dvojnu registraciju igra van Rovinja. Tako se dogodilo i meni kad sam s 18 godina otišao u Opatiju i nakon kratkog vremena preselio na jug Dalmacije igrajući za Bellevue i dubrovački Jug, gdje sam proveo čak osam lijepih godina i započeo bogatu vaterpolo avanturu.

Bio sam dvije godine u juniorskoj Hrvatskoj reprezentaciji na tri Europska prvenstva i na Svjetskom vaterpolo prvenstvu do 20 godina koje se 1997. godine igralo na Kubi gdje je Hrvatska osvojila zlato dok sam ja proglašen za najboljeg vratara SP-a. Šest godina kasnije s Hrvatskom na Europskom prvenstvu u Kranju osvojili smo srebro. Moram napomenuti da je 2011. godine izbornik Italije Alessandro Campagna pratio moje rezultate i dobivanjem talijanskog državljanstva pozvao me u reprezentaciju Italije kao igrača za EP 2012 godine.

Igrao sam i SP u Budimpešti 2018 godine. Na SP 2019 god. s reprezentacijom Italije, kao trener vratara i vratar, osvojili smo zlato. Kao igrač vratar u vaterpolu osvojio sam više od 20 trofeja i medalja, od prvenstva Hrvatske i Italije te na europskim i svjetskim prvenstvima - otkriva najznačajnije trenutke svoje karijere novi trener rovinjskih Delfina.

Konačno, nakon dosta vremena, Volarević se odlučio vratiti kući i svoje bogato vaterpolo iskustvo prenijeti na mlade rovinjske vaterpoliste.

Bogato iskustvo

- Da, želja i cilj mi je da u mojem rodnom gradu Rovinju, gdje mi žive roditelji i sada moja familija, svoje bogato vaterpolo iskustvo podijelim s mladima jer od uvijek je Rovinj bio rasadnik talentiranih plivača i vaterpolista. Jer i ja kao mali klinac igrao nogomet te na nagovor moja dva prijatelja koji su me odveli na bazen vrlo brzo zavolio ovaj sport. Uz marljivi i uporan rad, školu i treninge, zavolio sam vaterpolo, znajući da je Rovinj grad sportova na vodi.

Dobro se sjećam treniranja ljeti na starom bazenu Delfina, a u zimi povremeno na bazenu hotela Eden i Montauro. Bila su to vremena kad su se mladi Rovinja teško znali opredijeliti za plivanje ili vaterpolo jer nije bilo adekvatnih uvijeta za treniranje tijekom čitave godine. Eto, sada došlo je vrijeme da nešto dam i mojem gradu Rovinju i bližoj okolici gdje ima puno djece. Žalosno, ali istinito, još uvijek ima dosta djece u našem društvu koja ne znaju plivati.

Konačno izgradnjom bazena stvoreni su uvjeti za treniranje čitave godine. Trebamo učiniti nešto da se djeca iz Rovinja, i iz susjednih mjesta Bala, Žminja, Kanfanara, uključe u akciju plivanja. Plivanje i vaterpolo je zdravi sport kad je u pokretu čitavo tijelo. Naše susjedne države Slovenija, Italija i Mađarska učinile se veliki iskorak upravo na usavršavanju plivačkog sporta kod djece, jer izdvajanjem za sport uštedit će se na zdravstvu - zaključio je Goran Volarević, jedan od najuspješnijih rovinjskih sportaša.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter