ISTRIA300

Sutra 3.625 biciklista iz 40 zemalja kreće u avanturu kroz prekrasne krajobraze Istre uz puno natjecateljskog naboja

| Autor: Zlatko Horvat
(Snimio Zlatko Horvat)

(Snimio Zlatko Horvat)


 Sutra će iz centra Poreča u 7 sati ujutro krenuti velika karavana biciklist(ic)a, 3.625 sudionika iz 40 zemalja naći će se na startu četvrtog izdanja jedne posebne utrke koja ima tri itinerara - 300, 209 i 135 kilometara. Za najdužu utrke Istria300 stazu odlučilo je 28, za srednju 29, a za najkraću 44 posto onih koji će dočekati zoru na startu utrke, koji je podijeljen u četiri dijela kako bi sve proteklo u najboljem redu, izbjegli padovi i ozljede.

- Istra300 je brend koji je prerasao granice Hrvatske. Uložili smo jako puno entuzijazma, profesionalnog iskustva i rada, stvorili projekt je svjetski prepoznat. Ovaj projekt ne bio moguć bez podrške Valamara, koji nam je bio zaleđe u njegovu stvaranju, te Grada Poreča i turističkih zajednica Poreča i Istre. Ovaj projekt donosi benefite, promiče biciklizam kao zdravi način života, a Poreč predstavlja kao cikloturističku destinaciju. Teško je zamisliti ljepši start od porečke luke. Svaka ruta pruža puno toga, nevjerojatne krajobraze, kojima se ti biciklisti vraćaju.

(Snimio Zlatko Horvat)(Snimio Zlatko Horvat)

U utrci sudjeluje puno velikih sportaša, koji su se pronašli u biciklizmu. Jer to je sport koji te zarazi i nikad od njega ne ozdraviš - rekao je Vladimir Miholjević, direktor utrke Istria300, na konferenciji za medije, održanoj u Valamar Diamant Hotelu, na kojoj su bili nazočni Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča, Toni Hrvatin ispred Valamara, lokomotive projekta, Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice grada Poreča Nenad Velenik, Marko Marković ispred TZ-a Istarske županije, te Felix Gottwald, Austrijanac koji je u nordijskoj kominaciji osvojio sedam olimpijskih medalja, ukljućujući tri zlatne.

Veliki rast

Sudionici dolaze iz svih dijelova svijeta, od Australije i Novog Zelanda, Filipina, Južne Afrike do Brazila, SAD-a, Kanade i Meksika. Prednjače Austrijanci (1.757), Nijemci (544) i Slovenci (514), ali sve je više i hrvatskih vozača (289).

- Valamar dugi niz godina ulaže u biciklizam. Imamo 10 bike hotela i šest bike centara. Lani smo na razini svih destinacija ostvarili smo 180.000 noćenja biciklista, u samom Poreču 60-70 tisuća. Poreč idealna destinacija za cestovni biciklizam, jer ima odličnu mrežu slabo prometnih staza i blagu konfiguraciju. Ono što je novo je Bike Centar Poreč, projekt sufinanciran od strane EU-a. Ukupna vrijednost je investicije je više od 6 milijuna eura, a u sam Bike centar investirano je više od dva milijuna eura sa 130 visokokvalitetnih bicikli, te zaposlene stručne ljude. Kada pričamo i utrci Istria300, mi smo tu od samog početka, koncept je slagan sredinom 2018. godine. Raduje nas veliki rast, jer prve godine je bilo 800 sudionika. Zato bih čestitao organizatorima i svima koji podržavaju projekt zahvaljujući kojem je lani ukupno bilo između 18 i 20 tisuća noćenja, a nešto manje od 40 posto bilo je kod nas. Zato je to uspješna priča i iz naše perspektive - rekao je Toni Hrvatin.

Uz Vladimira Miholjevića, utrka Istria300 je na leđima Juliusa Rupitscha, direktora eventa, te Luke Mišovića, tehničkog direktora. Planovi su veliki.

- Iduće godine želimo utrku podići na još višu razinu. Ove godine uvertira utrci bilo je »Dawn Patrol«, vožen utorkom sa startom u 5.30 sati. To je događanje koje je okupljalo ljude koji su već vozili utrku. Juliusova je ideja spojiti ljude na sličnim utrkama u Klagengurtu, u Sloveniji, Njemačkoj i Zagreb kako bi što više ljudi došlo u Poreč - dodaje Miholjević.

- Užitak je biti na čelu TZ-a koja organizira ovakvo događanje - kaže direktor Turističke zajednice grada Poreča Nenad Velenik. - Istria300 je jedan od četiri mega eventa kojem smo dali značajniju potporu u odnosu na lani. Vladimir, Julius i Luka su zaista dušom i srcem pristupili ovoj manifestaciji, kojoj je broj sudionika porastao pet puta. Lani je start trajao 12 minuta, dogodine ćemo valjda pola sata da startaju svi. Nadam se da će svima Poreč ostati u lijepom sjećanju.

- Istria300 nije samo promocija Poreča Istre, već i cjele zemlje, jer to ne jedno od najvećih amaterskih sportskih događanja u regiji. U posljednjih nekoliko godina svjedočimo sve većom broju turista koji aktivno koriste godišnji odmor. Uz svakog bicklistu stiže i pratnja. Ako ostanu dva, tri dana, to je izniman rezultat za posezonu - dodao je Marko Marković.

Sportski grad

Mnogi sudionici su već stigli i mogu se vidjeti po Poreču i okolnim cestama. Dosta ih stiže danas. Treba podignuti startne brojeve...

- Manifestacije u Poreču ne posustaju, grad živi tijekom cijele godine. Poreč je sportski grad, imamo brojne vrhunske manifestacije. Istria300 se diže, povećava se ta brojka sudionika, što govori da smo dobri domaćini i imami sve on što je potrebno za ovakvu manifestaciju, koju nije jednstavno organizirati - rekao je Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča, obećavši da će dogodine s Markom Markovićem probati odvoziti barem najkraću dionicu.

Felix Gottwald je u Istru dolazio na odmor. Sada je jedan od sudionika.

- Za mene je ovo izazov. Moram još vidjeti hoću li voziti 300 kiilometara jer došao sam biciklom i još se moram vratiti... Ovdje sam nekoliko dana i uživam. Fasciniran sam Istrom - rekao je Gottwald, žaleći se jedino na vozače. - Razumijevanje u Hrvatskoj prema nama raste, ali možemo biti još bolji. Imamo i mi pravo biti na cesti...U subotu se očekuje temperatura do 22 stupnja Celzijusa, sunce i jako malo vjetra. I rano buđenje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter