brdski automobilizam

Matija Jurišić nakon pobjede: "Nadam se da će mi titula otvoriti puno vrata"

| Autor: Katarina Blažević
(Snimio Uros Modlic)

(Snimio Uros Modlic)


Vrijeme se ove godine smilovalo te je, unatoč prijetnjama kiše, 43. izdanje Buzetskih dana odvoženo uglavnom na suhoj stazi, a što je još bitnije, Riječanin Matija Jurišić mogao je u miru proslaviti svoju titulu europskog prvaka s brojnim društvom.

Bilo je tu uz obitelj, puno prijatelja i zaljubljenika u automobilizam koji su novog prvaka u brdskom automobilizmu kategorije I (turistički automobili) dočekali nakon povratka s cilja na zavoju Komuščica. Slavlje uz bakljadu i pjesmu tada je moglo početi jer jedino što je uoči početka buzetske utrke bilo bitno je da Matija ostvari pobjedu u svojoj grupi 4. To se i dogodilo. Deset pobjeda u deset ovosezonskih utrka FIA Prvenstva Europe... I to s tek 21 godinom!

(Snimio Dejan Hren)(Snimio Dejan Hren)

Da se ponovo naglasi, dosad je to od hrvatskih automobilista uspjelo samo legendarnom Konavljaninu Niki Puliću (tri puta) i Čabraninu Tomislavu Muhviću, koji je svoju titulu osvojio 2013. godine. Dugih 11 godina se čekalo da jedan Hrvat dođe do samog vrha, a Buzet je i ovoga puta bio mjesto odluke.

Emocije

Emocije se još uvijek nisu slegle, a sigurno niti neće sljedećih nekoliko dana.

- Jako sam sretan i iskreno, još uvijek procesuiram sve osjećaje. Sav ovaj trud koji smo uložili... Osjećaj je fantastičan. Nisam osjećao baš neku tremu, iako sam primijetio da sam pred ciljem osjetio neko olakšanje. Očito niti sam nisam shvatio kako sam pod tremom i koliko je to stresa bilo. Bilo je puno odricanja i kamen je pao sa srca kada sam prošao ciljem - kaže 21-godišnji Matija Jurišić, koji je ove sezone, jednako kao i Francuz Geoffrey Schatz, europski prvak u kategoriji II (formule i prototipovi), ostvario stopostotni učinak.

Jurišić je još od djetinjstva i karting dana pokazivao o kakvom se talentu radi, pa se može reći kako je ova titula sada šlag na tortu. Ali, za Matiju sigurno i tek jedan novi početak.

Dosad je nekoliko puta bio i državni prvak u ovoj automobilističkoj disciplini, a za tri uzastopna naslova dobio je nagradu Zlatna kaciga, i to kada je imao tek 19 godina. Istu nagradu osvojio je svojedobno i u kartingu.

- Puno mi znači ova titula u karijeri, a posebno jer sam je osvojio tako mlad. Nadam se da će mi ona otvoriti puno vrata što se tiče karijere, odnosno što se tiče sponzora. Zahvalan sam tu cijelom timu koji je bio uz mene kroz cijelu sezonu, a to su ponajprije mehaničari Albert Montan i Paolo Mavričić. Prošli smo cijelu Europu zajedno i stvarno su mi sve omogućili. Nikad im ovo neću moći vratiti - naglašava Matija.

Velika podrška

Iako je tako bilo stresnije, na kraju mu je sigurno ispalo i najslađe što je titulu osigurao u finalnoj utrci, onoj domaćoj u Buzetu. Od samog starta na Mostu, gledatelji su glasnice najviše trošili upravo kada je Matija krenuo u svojem Peugeotu 308 TCR 1.6. A ovo je ujedno bila i jedna od rijetkih utrka u sezoni na kojoj ga je pratila cijela obitelj i prijatelji. Ponosan je bio i otac Mario, koji se i sam natjecao u brdskom automobilizmu.

- Atmosfera je bila super, pogotovo poslije cilja. Kada sam vidio koliko je ljudi bilo i koliko ih je baš za mene navijalo... Ne mogu to ni opisati. Tata? Bio je jako sretan, nismo još uspjeli niti puno pričati nakon pobjede. Slavili smo titulu, ali nismo do prekasno.

Iako je zaslužio dobar odmor nakon ove europske sezone, Matiju još čeka nekoliko utrka, a tu su već i planovi za budućnost.

- Plan je odraditi još par utrka i onda stvoriti detaljan plan za drugu sezonu. Cilj nam je sada naći neke sponzore, a pripreme će krenuti zapravo odmah. Što prije to bolje - zaključuje skromni, ali i ambiciozni Matija Jurišić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter