zbog klađenja i namještanja utakmica

Kinezi doživotno suspendirali 43 osobe iz nogometa

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Kineski nogometni savez doživotno je suspendirao 43 osobe zbog navodnog klađenja i namještanja utakmica, uključujući trojicu bivših kineskih reprezentativaca i južnokorejskog reprezentativca Son Jun-hoa, objavila je novinska agencija Xinhua.

Vijest je stigla nekoliko sati prije kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo 2026. između Kine i Saudijske Arabije.

Pod lupom se našlo čak 128 osoba koje su bile upletene u kladioničarske afere, priopćilo je Ministarstvo javne sigurnosti, a nakon dvogodišnje istrage 43 osobe su doživotno suspendirane.

Kineski nogometni savez optužio je korejskog veznjaka Son Jun-hoa, koji je igrao za Shandong Taishan u kineskoj ligi, za sudjelovanje u namještanju utakmica i primanje mita. Korejski veznjak vratio se u domovinu u ožujku 2024. nakon što je bio u pritvoru u Kini od svibnja 2023.

Bivši kineski reprezentativac Jin Jingdao, koji je također igrao za Shandong Taishan, također je na listi doživotnih zabrana.

Posljednjih godina Peking je pojačao borbu protiv korupcije u kineskom sportu, posebice nogometu, te je zatvorio nekoliko visokih dužnosnika.

U ožujku je bivši predsjednik Kineskog nogometnog saveza Chen Xuyuana osuđen na doživotni zatvor zbog primanja, dok je bivši dopredsjednik Saveza Li Yuyi u kolovozu osuđen na 11 godina zatvora, također zbog primanja mita.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter