finiš sezone

FOTO / Na Picalu zaplivalo oko 1.700 "porečkih delfina". Bili smo na najmasovnijoj hrvatskoj plivačkoj manifestaciji

| Autor: Zvonimir Guzić / Glas Iste
(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)


Dvodnevna sportsko-rekreativna manifestacija 23. Porečki delfin, kao svojevrstan finiš turističke sezone, privukla je ove godine rekordan broj sudionika s raznih strana svijeta. Natjecatelji su stigli iz različitih zemalja poput Obale Bjelokosti, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Australije, Omana i još 17 država, što je unijelo bogatu raznolikost i globalni karakter u cijeli događaj.

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

Na jednoj od najljepših porečkih plaža Pical, gotovo 1.700 rekreativaca svih dobnih skupina, okušalo se raznim stilovima plivanja u četiri maratonske dionice dužina 1.500, 3.000 i 5.000 metara, a od ove godine uvedena je i light staza od svega 500 metara kao prilika za one najmlađe ili manje aktivne da se mogu pohvaliti sudjelovanjem na najmasovnijoj plivačkoj manifestaciji u Hrvatskoj.

Veza s Mađarima

Ovaj jedinstveni događaj osim rekreacijskog plivačkog maratona uključuje još i natjecanje u daljinskom plivanju Cro Cup te SUP regatu, akvatlon i turnir u vaterpolu, koji su se održali već prvog dana manifestacije pružajući izuzetno zabavno iskustvo svim sudionicima. Treba istaknuti da su uz domaće ekipe na vaterpolo turniru sudjelovale i momčadi iz SAD-a, Luksemburga i Mađarske. Inače, Porečki delfin najviše pohode gosti iz Mađarske kojih je ove godine bilo oko 800, što čini gotovo polovinu svih prijavljenih sudionika ovog plivačkog eventa. Osim Siofoka grada pobratima, što to još veže Poreč s mnogobrojnim turistima iz zemlje čardaša i paprikaša pojasnio nam je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

- Sama ideja Porečkog delfina i cijele ove manifestacije krenula je s mađarskog Balatona, jezera gdje postoji slično plivačko natjecanje. Nekako tijekom godina ta se suradnja razvijala i Mađari su zavoljeli to naše more i Delfina tako da nam svake godine dolaze u sve većem broju. Naravno, tu su i gosti iz drugih zemalja, a prednjače Slovenci i Austrijanci. Inače od samog početka, cilj ove manifestacije bio je spojiti prirodne resurse koje imamo u ovom lijepom moru i klimi sa sportom po kojem Poreč polako postaje prepoznatljiv. Više od 50 klubova u više od 30 sportova za gradić od 20.000 stanovnika je, mora se priznati, impresivna brojka, rekao je gradonačelnik Peršurić.

Darovi Grada

Svi sudionici plivačkog maratona na kraju završene dionice za uspomenu su dobili prigodnu medalju tako da je za najdužu stazu od 5 kilometara nagrada bila zlatna medalja, za 3 kilometra srebrna, brončana za 1,5 kilometara dok je svima onima koji su preplivali novu dužinu od 500 metara dodijeljena plava medalja. Od ove godine Grad Poreč je sufinancirao kotizaciju koja je iznosila 25 eura, svim članovima sportskih klubova koji djeluju na području grada, tako da su na maratonu bili i predstavnici Plivačkog kluba Poreč, velik broj porečkih nogometaša svih dobnih kategorija, dok su odbojkašice plivanje zamijenile volontiranjem i pomaganjem u organizaciji manifestacije.

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

- Zbog većeg omasovljavanja cijele plivačke priredbe, ove godine smo sve naše vrijedne sportaše i sportske djelatnike zainteresirane za sudjelovanje na Porečkom delfinu, odlučili nagraditi plaćanjem kotizacije. Sama plaćena prijava u sebi sadrži dnevni obrok s pićem, majicu i prigodnu medalju kao uspomenu na sudjelovanje. Treba istaknuti da na Picalu ima i mnogo posjetitelja koji tu ne dolaze radi plivanja, već zbog dobre atmosfere i druženja što je dodatna odlika cijele ove priče, rekao je gradonačelnik koji je na pitanje koju će on dionicu maratona otplivati, odgovorio da će ove godine on ipak biti inicijator dobre atmosfere na kopnu.

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

Iza organizacije ovog dvodnevnog festivala plivanja stoji Sportska zajednica grada Poreča, potpomognuta Gradom Porečom, Turističkom zajednicom grada Poreča i Valamar Rivierom, a svakako treba spomenuti i mnogobrojne volontere koji su u dva dana po velikoj vrućini odlično odradili svoj posao.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter