staza duljine 1.850 metara

FOTO / Ivan Cetina i Karmen Fabris slavili na 45. Plivačkom maratonu grada Pule

| Autor: Ivica Cerovac


Ivan Cetina iz Plivačkog kluba Pula i Karmen Fabris iz Triatlon kluba Pula pobjednici su 45. izdanja Plivačkog maratona grada Pule, koji se plivao od Stoje do Valsalina.

Ciljem je prošlo 162 plivača i 75 plivačica, odnosno ukupno 237 natjecatelja, jedan više nego lani, a 18-godišnji Cetina je stazu duljine 1.850 metara preplivao za 21 minutu i 14 sekundi te u uzbudljivom finišu svladao Talijana Marca Urbanija. Nakon dva uzastopna druga mjesta popeo se tako Cetina opet na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja, na utrci na kojoj je slavio i 2021. godine.

- Uvjeti za plivanje bili su solidni, jedino su nam u zadnjem dijelu staze, prije ulaska u uvalu, malo smetali valovi, ali ukupno gledano, ne možemo se žaliti - rekao je Ivan Cetina. - Pustio sam Urbanija da vodi utrku i pratio sam njegov tempo.

On me vodio po valovima i kako smo se približavali finišu, a Talijan se nije uspio odvojiti, znao sam da ga mogu dobiti. Čekao sam "lijevak" u koji smo ušli poravnati, a onda sam ubrzao i stigao do pobjede.

Taktika za koju se odlučio dijelom je bila uvjetovana i napornim tjednom koji je ostao iza njega.

- U četvrtak navečer sam plivao maraton Šilo-Crikvenica, na kojem sam osvojio četvrto mjesto. Po okončanju utrke vratio sam se doma i odmah sljedeće jutro krenuo za Split, gdje sam prespavao i u subotu na prvenstvu Hrvatske u Podstrani plivao 7,5 km. Završio sam treći, izgubivši drugo mjesto u foto-finišu, nakon čega sam kasno navečer stigao kući, probudio se kao zombi i došao ovdje - otkrio nam je Cetina.

- Umor je definitivno bio prisutan i stoga na početku utrke nisam želio jako krenuti, da poslije ne bih ostao bez snage. Odlučio sam pričekati i na kraju je ispalo bolje nego što sam mislio.

Umalo je u "obitelji" završila i nagrada za prvo mjesto u konkurenciji plivačica, ali Ivanova djevojka Carolin Friess morala je na boljoj završnici čestitati Karmen Fabris. Nakon 13 plivača ciljem su, jedna za drugom, prošle četiri plivačice, a Fabris se jedina među njima uspjela spustiti ispod "magične" granice od 26 minuta.

- Drugi sam put nastupila na ovom maratonu. Lani sam debitirala i osvojila peto mjesto među plivačicama, ali plivala sam malo bolesna i to se osjetilo. Ove godine je sa zdravstvene strane sve bilo u najboljem redu i jako sam zadovoljna kako sam odradila utrku - nije krila Karmen Fabris.

- Staza mi je bila odlična i snašla sam se puno bolje nego lani, dijelom sigurno i zbog toga što sam je sada bolje poznavala. Na sredini su bili manji valovi, ali to mi nije smetalo, čak mogu reći i da mi je odgovaralo.

Karmen je priznala kako nije pripremila nikakvu posebnu taktiku.

- Željela sam samo plivati, uživati i čekati da vidim cilj. Nisam pratila nikoga, već sam gledala isključivo sebe i zacrtala si tempo koji mi je najviše odgovarao. Kad sam primijetila u blizini nekoliko cura, probala sam ih ostaviti malo iza sebe, čisto da mi ne stvaraju neku dilemu u glavi. "Stisnula" sam jače, one to nisu mogle pratiti i potom sam dalje nastavila po svom te pri kraju još malo ubrzala - istaknula je Fabris.

- Nadam se da se vidimo iduće godine na istom mjestu. Svi kažu da je teže nešto obraniti nego osvojiti, ali to mi neće predstavljati nikakav problem jer ja prvenstveno gledam uživati u onome što radim i ne opterečujem se previše rezultatima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter