uoči olimpijade

Damir Burić procijenjuje izglede vaterpolista: Loše je kad su tri velika natjecanja unutar 7-8 mjeseci

| Autor: Ivica Cerovac
(Snimio Petar Fabijan)

(Snimio Petar Fabijan)


 Pred najboljim hrvatskim vaterpolistima treće je veliko natjecanje u 2024. godini. Zagreb i Dubrovnik u siječnju su ugostili EP na kojem su se "barakude" okitile srebrnim odličjima. Veljača je donijela SP u Dohi i zlato za Hrvatsku, a sada na prijelazu iz srpnja u kolovoz slijede Olimpijske igre u Parizu.

- Hrvatska je ove godina postigla "strašne" rezultate, iznad svih očekivanja, ali iz više aspekata je loše kad se tri velika natjecanja "stisnu" unutar sedam-osam mjeseci. Loše je za igrače koji se ne mogu odmoriti i samim tim doživljavaju više ozljeda, pa automatski pada kvaliteta predstava na tim prvenstvima.

A kad se na to nadoveže potez koji je povukla Mađarska i na SP poslala momčad bez 7-8 glavnih igrača, uskraćena bude i publika. Nikad se to prije nije dogodilo, da se na najjača natjecanja ne ide s najjačom reprezentacijom - rekao je proslavljeni hrvatski vaterpolist, Puljanin Damir Burić.

- Španjolcima je bila uskraćena mogućnost da svoj europski naslov proslave kako spada, jer su već za 15 dana morali putovati na svjetsku smotru. Isto tako, mi odlazimo na Olimpijske igre kao svjetski prvaci i eventualni lošiji rezultat u Parizu izbrisat će sve ono dobro što je bilo prije nekoliko mjeseci.

Trebalo je proći barem godinu dana da se može na miru uživati u ostvarenim rezultatima, dok ovakav raspored umanjuje vrijednost tih natjecanja. Svjestan sam da su ga čelnici tako posložili jer su željeli nadoknaditi izgubljeno za vrijeme korone, ali ispalo je potpuno krivo, sve skupa nema nikakvog smisla i nadam se da se nešto slično nikad više neće desiti.

Četvrtfinale

Na vaterpolskom turniru u Parizu nastupit će 12 reprezentacija podijeljene u dvije grupe, od njih šest četiri će proći dalje i potom kreće nokaut faza. Hrvatsku je ždrijeb smjestio u grupu A, a u njoj društvo joj prave Italija, Grčka i Crna Gora te SAD i Rumunjska.

- Rumunjska je potpuni autsajder, dok ostalih pet reprezentacija sve od reda mogu osvojiti medalju, no jedna će otići doma već nakon grupne faze. Slična je situacija i u grupi B - istaknuo je Burić. - Igra se svaki drugi dan i trebat će biti dobro fizički spreman, u što ne sumnjam da će Hrvatska biti jer imamo odličnog kondicijskog trenera Peru Kuterovca koji to zna vrhunski odraditi.

Kako deset reprezentacija svaka svaku može pobijediti, puno će toga ovisiti i o tome tko će u međusobnom susretu imati svoj dan. Iznimno će važno biti i otvaranje, jer je prva utakmica u principu uvijek najteža i bitno ju je dobiti zbog samopouzdanja. Mi krećemo s Crnogorcima koji nam ne odgovaraju i uvijek se s njima mučimo do samog kraja.

Kvalitetnija smo reprezentacija, ali naše međusobne utakmice uvijek su na gol razlike. Vjerujem da ćemo proći grupu, a onda slijedi najvažnija utakmica, četvrtfinale koje će odlučiti da li je nastup bio uspješan, ili se dogodio debakl.

Premda Burić čak deset reprezentacija vidi među kandidatima za medalje, neke se ipak za nijansu odvajaju.

- Po meni, glavni favoriti za zlato su Španjolska i Mađarska. Te dvije reprezentacije su po kvaliteti mrvicu iznad nas, Italije i Grčke - smatra Burić. - U treći ešalon stavio bih nezgodnu Srbiju, Crnu Goru i Amerikance. Tu je negdje i Francuska, ali kod nje je glavno pitanje kakva će se pojaviti na Igrama.

S druge strane, najbitnije u svemu ovome je da će Hrvatska ovisiti isključivo o sebi i svojoj kvaliteti. Pokazali smo u prošlosti da možemo, isto kao što smo pokazali i da znamo izgubiti od svakoga te ako u Parizu budemo pravi, nešto ćemo napraviti.

Poseban doživljaj

Hrvatska put Pariza putuje osnažena za Maru Jokovića, koji se nakon tri godine izbivanja vratio u reprezentaciju i ovo će mu biti pete Olimpijske igre.

- Uvijek sam sklon tome da se pobjedničke momčadi ne mijenjaju, ali s druge strane, Joković ima ogromno iskustvo i usto je ljevak, a uvijek je dobro imati više ljevaka u rosteru. U igračkom smislu njegov povratak je plus, samo da se uklopi u atmosferu koja vlada unutar reprezentacije i bit će to dobro.

Sigurno se neće zahtijevati od njega da kao ranije igra tri ili tri i pol četvrtine, već će odrađivati određene role - uvjeren je Burić, koji je četiri puta nastupio na Olimpijskim igrama. - To vam je poseban doživljaj, sasvim druga priča u odnosu na ostala velika natjecanja te sve što doživiš u sportu je barem tri koplja ispod Olimpijskih igara.

Živiš u Olimpijskom selu s deset tisuća najboljih sportaša koji postoje na planetu te dok šećeš po njemu srećeš ljude koje inače vidiš samo na televiziji, neke idole iz mlađih dana s kojima jedeš u istom restoranu i odlaziš u istu teretanu. Sve je skupa impresivno, a usto si smješten u istoj zgradi s cijelom hrvatskom ekspedicijom i imaš priliku razgovarati s ljudima koji su van tvoga sporta te jedni druge bodrite.

Sasvim je drugačija atmosfera u odnosu na ostala natjecanja, osjećaš se na neki način poseban i teško je to opisati riječima, to se jednostavno treba doživjeti. Na Olimpijske igre odlazi se prvenstveno igrati, ali mora te sve to skupa fascinirati, a otvorenje je specijalan doživljaj.

Cernogoraz je zaslužio čast

Barbara Matić i Giovanni Cernogoraz postat će u Parizu 10. i 11. sportaši koji su nosili hrvatsku zastavu na otvaranju Olimpijskih igara. Matić će biti prva judašica, a Cernogoraz drugi "trapaš" nakon Josipa Glasnovića te prvi istarski sportaš kojem je ukazana ta čast. Po jednog nositelja zastave imaju još tenis (Goran Ivanišević), stolni tenis (Zoran Primorac) i atletika (Sandra Perković), dva je dao rukomet (Ivano Balić i Venio Losert), a prednjači vaterpolo s trojicom (Perica Bukić, Dubravko Šimenc i Josip Pavić).

- To je realno i zasluženo, jer premda nije jedini kriterij, zastavu uglavnom nose sportaši koji su osvojili najviše medalja za svoju državu, a gledamo li posljednjih 20 godina, zlatne medalje u momčadskim sportovima na velikim su natjecanjima osvajali samo vaterpolisti - naglasio je Burić. - Što se tiče Cernogorza, definitivno je zaslužio nositi zastavu u Parizu i mogu mu samo čestitati na velikoj časti koja mu je ukazana.

Jedna medalja uspjeh u odnosu na ulaganja

Na osam ljetnih Olimpijskih igara na kojima su od osamostaljenja dosad nastupili hrvatski sportaši, osvojena je 41 medalja među kojima je 14 zlatnih. Najuspješniji »ulov« bio je u Rio de Janeiru s deset medalja, od kojih su pet bile zlatnog sjaja.

- Bit će medalja i u Parizu. U individualnim sportovima neke dođu očekivano, a netko se pojavi i iskoči, dok smo u momčadskim sportovima uvijek pretendenti na jednu od medalja, s tim da sada vaterpolisti imaju nešto više šansi od rukometaša da se popnu na postolje.

Jedno je sigurno, osvojit ćemo više medalja u odnosu na ulaganja, jer bi po tome i jedna jedina nadmašila sve ono što smo kao država uložili u sport - decidiran je Burić. - Olimpijske igre su za mene ispred svih ostalih natjecanja i pratit ću razne sportove. Definitivno će biti za svakog ponešto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter