Autocross spektakl

Ukupno 40 vozača iz četiri države očekuje se danas i sutra na stazi Canalli na "8. Nagradi Gambetića 2024."

| Autor: Miroslav Krpan
Atraktivni buggyji (Snimio: Miroslav Krpan)

Atraktivni buggyji (Snimio: Miroslav Krpan)


Ovog vikenda, punim plućima, kreće hrvatska automobilistička sezona. Na jedinu zemljanu stazu prilagođenu automobilističkom sportu, u predjelu Gambetića, stižu autocrossisti iz četiri zemlje. Na prvoj ovogodišnjoj utrci, na stazi »Canalli«, dugoj 1.001 metar, u šumom okruženom poligonu na području općine Višnjan ovog se vikenda očekuju čak 40 vozača iz Slovenije, Hrvatske, Italije i Mađarske. Organizaciju »8. Nagrade Gambetića 2024.« i ovog puta potpisuju AKOK »Skok racing 1993« i »Poreč Autosport«.

- Ove smo se godine odlučili na organizaciju tri utrke autocrossa u sustavu bodovanja državnih i međunarodnih prvenstava, uz ovu u travnju, krajem lipnja slijedi i CEZ utrka, a potom još jedna početkom rujna. Time je ovaj naš jedinstveni u Hrvatskoj oktanski kompleks, kojeg konstantno dorađujemo u svakom pogledu, sa željom skorog dovođenja još većeg međunarodnog natjecanja, zaživio u punom smislu – kazao je Edi Milokanović, inicijator i organizator ove utrke.

Četiri su skupine automobila podijeljenih u divizije. Posebnu će atrakciju predstavljati čak 19 jednosjeda sa stažnjim pogonom na dva kotača, u malim, ali brzim »zujalicama« Divizije 3CC CrossCar te deset sudionika u »jačim« buggyjima.

Najviše vozača stiže iz Slovenije, ali stiže čak deset hrvatskih vozača iz pet klubova. Tako će u jačoj Diviziji 1 (zapremine do 5.000 ccm) »običnih« automobila voziti Sven Katić (AK Ozalj), Ferdinand Pađen i Rajan Gašparini, obojica iz AKOK Skok racing 1993. Šest je domaćih vozača u Diviziji 3CC CrossCar: Dražen Krznarić i Karlo Jandri iz AK Ozalj, Marin Pađen (Skok racing), Antonio Bukal (AK Zagorje), Roberto Zdrinščak (ASK Kastavac) i povratnik na cross staze Robert Čulina (AK Učka Sport). Jedini hrvatski predstavnik u Diviziji 3 Buggy je Daniel Vesić (AKOK Skok racing 1993).

Dvodnevni program počinje danas od 15 do 19.15 sati verifikacijom vozača i tehničkim prijemom vozila, dok u nedjelju od 9 sati počinje prvi od dva službena treninga. Kvalifikacijske utrke slijede od 12 sati, a finalne vožnje na rasporedu su u 17.30 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter