FEŠTA NA BUNARINI

VIDEO/ Pulski jedriličari Ema Grabar i Edi Jurman te trener Dario Kliba ostvarili fantastičan uspjeh u Španjolskoj

To mi je bio prvi put da sam nastupila na Svjetskom prvenstvu pa nisam imala prevelika očekivanja uoči starta jer nisam znala što me čeka. Nisam znala koliko će biti jaki protivnici, koliko će biti teški uvjeti, ali zadovoljna sam svojim jedrenjem, rekla je brončana djevojčica Ema Grabar

| Autor: Robert CAR
Prva hrvatska medalja optimista sa svjetske smotre - Ema Grabar, treća djevojčica svijeta (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Prva hrvatska medalja optimista sa svjetske smotre - Ema Grabar, treća djevojčica svijeta (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Uljanikova ekspedicija vratila se presretna na Bunarinu sa Svjetskog prvenstva klase optimist u španjolskoj Costa Bravi. Trener Uljanika i reprezentacije Hrvatske za ovo prvenstvo Dario Kliba, Ema Grabar koja je osvojila broncu u ženskoj konkurenciji i broncu u Kupu nacija te Edi Jurman koji je bio 25. ukupno i brončani u Kupu nacija, dočekani su svečano u klupskim prostorijama Jedriličarskog kluba Uljanik. Na koncu su uz tortu proslavili novi veliki uspjeh mladih "uljanikovaca".

Debi za pamćenje

Ono što je u Costa Bravi ostvarila Ema Grabar ulazi u povijest ne samo klupskog, već i istarskog, ali i hrvatskog jedrenja. Ova 14-godišnjakinja je osvojila prvu hrvatsku medalju u klasi optimist sa svjetskih smotri u flotnom jedrenju.

- To mi je bio prvi put da sam nastupila na Svjetskom prvenstvu pa nisam imala prevelika očekivanja uoči starta jer nisam znala što me čeka, mirnim je glasom rekla Ema Grabar. - Nisam znala koliko će biti jaki protivnici, koliko će biti teški uvjeti, ali zadovoljna sam. Treniramo cijele godine, skoro svaki smo dan imali treninge na vodi i kondicijske. U početku sam se pripremala da uopće izborim nastup u reprezentaciji. Čekala sam par dana da izađe posljednja kriterijska regata da vidimo tko će ići na SP. Ide prvih pet neovisno o spolu.

Proslavili uspjeh mladih "Uljanikovaca" - Edi Jurman i Ema Grabar režu slavljeničku tortu (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)Proslavili uspjeh mladih "Uljanikovaca" - Edi Jurman i Ema Grabar režu slavljeničku tortu (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Grabar je prethodno nastupila na dva europska prvenstva, a ovo u Španjolskoj joj je bio prvi nastup na Svjetskom prvenstvu.

- Na europskim prvenstvima bila sam14. i 20. Sad mi je na SP-u bilo teško, ali lijepo i zanimljivo iskustvo. Bila sam u jednom trenutku blizu srebra, pa sam potom bila malo slabija, mijenjala se situacija svaki plov. Naime, bili su i vrlo različiti uvjeti. Neke su dane bili veliki valovi, a bilo je i mrtvog mora, zbog čega par dana nismo mogli isploviti. Zadovoljna sam kako sam odradila kvalifikacije. Potom su dva dana bili veliki valovi pa nismo mogli isploviti baš u terminu team racea, pa smo ga na koncu odradili prvog dana finala flotnog jedrenja. U finalu sam pokušala odjedriti što sam bolje mogla, ali nisam mogla do srebra. Međutim, nisam niti "branila" broncu, nisam pokrivala jedriličarke iza sebe. Jedrila sam tamo gdje sam mislila da je najbolje i zadovoljna sam svojim jedrenjem, dodala je Grabar.

Uspjela se malo i zabaviti, što je rezultiralo gubitkom jedne od dviju brončanih medalja.

- Imali smo dva dana kad nismo išli jedriti te smo se uspjeli zabaviti. Bili smo u kampu, nije bilo u blizini nekog grada za obići, pa smo išli na plaže i kupali se i tu sam izgubila jednu medalju. Budući da ostajem još jednu sezonu u klasi optimist, sad ću se pripremiti za državna prvenstva u team raceu i flotnom jedrenju te je cilj da i to odradim što bolje, zaključila je Grabar, koja jedri već šest godina.

Veliki doprinos osvajanju bronce Hrvatske u Kupu nacija osigurao je i drugi "uljanikovac" na SP-u Edi Jurman, kojem je to bio posljednji nastup u ovoj klasi na velikim natjecanjima.

Dario Kliba (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)Dario Kliba (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter