ŠAH

Ove subote započinje 35. izdanje međunarodnog turnira Pula Open 2023.

Na ovogodišnji Pula Open stiže 250 igrača iz 38 zemalja svijeta, što se bilježi kao najveći broj zemalja iz kojih su se dosad odazvali šahisti koji dolaze u Pulu. Ove će godine, obilježavajući 35. obljetnicu turnira, prva dva kola turnira biti odigrana u Grand Hotelu Brioni Pula, a preostalih sedam kola u kongresnoj dvorani hotela Park Plaza Histria

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
Pula open 2010, sxah, snimio: Branislav DANEVSKI

Pula open 2010, sxah, snimio: Branislav DANEVSKI


"Pula je oduvijek bila šahovski grad, i prije početka postojanja našeg turnira", rekao je predsjednik Šahovskog kluba Pula Valter Valković, organizator međunarodnog otvorenog šahovskog turnira Pula Open 2023. koji će se ove godine održati po 35. put, od 17. do 25. lipnja.

Promocija Pule

Na ovogodišnji Pula Open pristiže 250 igrača iz 38 zemalja svijeta, što se bilježi kao najveći broj zemalja iz kojih su se dosad odazvali šahisti koji dolaze u Pulu.

Valković je podsjetio da su se u Puli do danas igrala brojna državna i europska šahovska prvenstva, kao i ekipni festival s 3.500 šahista iz cijelog svijeta.

- Pula je poznati šahovski grad. Tu su bili Kasparov, Spaski, dobro poznata imena iz svijeta šaha i Pula je prepoznata kao šahovski grad koji uz to ima povoljnu klimu i more, ističe Valković, napominjući da, otkako je Pula Open u lipanjskom terminu, turnir igračima postaje idealan spoj ugodnog s korisnim. - To je ujedno i najbolja promocija našega grada. Kroz ovih 35 godina turnira prošlo je više od pet tisuća šahista iz 60 zemalja svijeta i mislim da to dovoljno govori o njegovoj prepoznatljivosti, važnosti i tradiciji.

Ove će godine, obilježavajući 35. obljetnicu turnira te ujedno promociju Grand Hotela Brioni Pula, prva dva kola turnira biti odigrana na toj lokaciji, a preostalih sedam kola u kongresnoj dvorani hotela Park Plaza Histria.

"Švicarac"

Igra se "švicarac" od 9 kola, uz tempo igre od 90 minuta, plus 30 sekundi za svaki odigrani potez od početka do kraja partije. Redovna kola igrat će se svakodnevno od 16.30 sati, osim zadnjeg kola koje počinje u 10 sati. Pravo nastupa na turniru imaju svi šahisti i šahistice koji posjeduju FIDE ID broj, a turnir će se rejtingirati za međunarodni i nacionalni rejting.

Na ovogodišnjem Pula Openu sudit će Sulejman Islamović, Kristian Valković, Igor Milovac i Željko Matkun koji će biti zadužen i za prvih 20 stolova pokrivenih digitalnim pločama, što će omogućiti praćenje prijenosa partija uživo. Za sve posjetitelje ulaz na turnir je besplatan.

Pokrovitelji turnira su Grad Pula, Turistička zajednica grada Pule, Sportska zajednica Istarske županije i Sportska zajednica Grada Pule.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter