VESLANJE

U subotu 37. tradicionalna regata "Pula 2023" i 1. regata Kupa Miljenka Finderlea

Ove sezone imamo čak 12 juniora što je rijetkost za naš klub i stoga tu očekujemo dobre rezultate na svim regatama, a pogotovo na ovoj našoj. Svakako ćemo nastojati ponovno osvojiti pehar "Istra 100", a ovisno o tome s kojim će posadama doći naši glavni konkurenti, borit ćemo se i za ukupnu pobjedu, rekao je trener Istre Elvis Orbanić

| Autor: Roberto Car
Ilustracija (Snimio Danilo Memedović)

Ilustracija (Snimio Danilo Memedović)


Nije prvoaprilska šala, tradicionalna međunarodna veslačka regata "Pula 2023" doista će se održati na taj datum. U subotu će pulska riva biti preplavljena veslačkim čamcima jer će to ujedno biti i 1. regata Veslačkog kupa Miljenka Finderlea. Stoljetni pulski veslački klub Istra bit će tako domaćin prve ovosezonske regate koja će omogućiti kontrolu svega onoga što su veslačice i veslači napravili tijekom zimskog razdoblja kad su čamce uglavnom zamijenili ergometrima. Zapravo, bit će to pulskim armovima prva prava provjera jer su sezonu na vodi otvorili daljinskom regatom u Zagrebu, a prošle su subote nastupili i na Otvorenom prvenstvu Zagreba.

- Na daljinskoj regati nastupili smo s četiri posade, dva dvojca bez kormilara i dva skifa. Potom smo u nešto jačem sastavu nastupili na Otvorenom prvenstvu Zagreba, dok su nam oni najmlađi, članovi škole veslanja i kadeti, nastupili na 1. regati kadetskog kupa u Puli, rekao je glavni trener Istre Elvis Orbanić.

Pravu snagu trećeg kluba u Hrvatskoj u nekoliko zadnjih godina pokazat će ipak ova domaća regata. Tu trener Orbanić sa suradnicima počinje testirati posade za državna prvenstva, seniorsko koje je na rasporedu 22. i 23. travnja te ono juniorsko i kadetsko koje će se održati 1. i 2. srpnja. Ujedno će pulski klub nastojati na domaćoj regati obraniti oba prošle sezone osvojena naslova. Ukupnu pobjedu odnijeli su ispred riječkog Jadrana i zagrebačke Mladosti, a isti poredak bio je i u konkurenciji "Istra 100" gdje se zbrajaju samo juniorski bodovi. A upravo će juniorska kategorija ove sezone biti glavna snaga Istre.

- Ove sezone imamo čak 12 juniora što je rijetkost za naš klub i stoga tu očekujemo dobre rezultate na svim regatama, a pogotovo na ovoj našoj. Svakako ćemo nastojati ponovno osvojiti pehar "Istra 100", a ovisno o tome s kojim će posadama doći naši glavni konkurenti, borit ćemo se i za ukupnu pobjedu. Očekujemo dolazak svih klubova iz regije, zagrebačkih klubova, kao i gostiju iz Slovenije. Bit će to prava regata, dodao je pulski trener.

Regata na 1.500 metara dugoj stazi od uvale Mandrač do Riječkog gata se već tradicionalno održava u jutarnjim satima, nakon čega slijedi stanka za ručak i proglašenje najboljih, kako za međunarodnu pulsku regatu, tako i za Kup Miljenka Finderlea. Osim što pulski klub ove sezone ima vrlo jaku juniorsku ekipu, tu su i potencijalni reprezentativci.

- Na prvom testiranju za nastup u jednoj od reprezentativnih selekcija imali smo dvojicu veslača, juniora A Davida Medicu i juniora B Jerka Petkovića. Trebali smo imati i jednu veslačicu, ali je Laura Lalić u to vrijeme bila bolesna.

Pred ovom je trojkom još dug put do mogućeg nastupa u reprezentaciji Hrvatske, ali to da imaju juniorske reprezentativce je u pulskom klubu postala uobičajena stvar. Prošle su sezone, primjerice, Lovre Puh i Matej Terlević nastupili na Svjetskom i Europskom prvenstvu u Vareseu. Oni su, baš kao uglavnom i svi njihovi prethodnici, potom zbog studija napustili Pulu te su njih dvojica sad članovi zagrebačke Mladosti. To je za pulsko veslanje normalna stvar, vrhunac stiže u juniorima, a potom veslačice i veslači odlaze iz kluba, a trener Orbanić i suradnici okreću se novim licima, stvaranju novih juniorskih reprezentativaca. I tako iz godine u godinu, a osvojene medalje s državnih prvenstava najbolje svjedoče koliko su u Istri uspješni u tome.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter