RUKOMET

Hrvatski reprezentativci poraženi od Francuske u posljednjoj utakmici pred OI

| Autor: Roberto Car
(Snimio  Wolfgang Rattay)

(Snimio Wolfgang Rattay)


Hrvatski rukometaši su u drugoj, ujedno i posljednjoj provjeri uoči Olimpijskih igara u Parizu nakon što su u prvoj pripremnoj utakmici u Varaždinu svladali Egipat s 36:29, gostovali kod olimpijskog pobjednika iz Tokija i aktualnog europskog prvaka Francuske i izgubili 31:26. Hrvatska nije niti jednom bila u vodstvu tijekom utakmice, a maksimalan zaostatak bio je sedam golova sredinom nastavka.

Sjajni vratari

U pozitivne stvari mogu se staviti sjajni vratari Kuzmanović i Mandić te precizni Šoštarić na desnom krilu ili sa sedam metara, dok protok lopte u napadu i pokretljivost 6-0 obrane treba još svakako doraditi do prvog susreta na OI u Parizu protiv Japana 27. srpnja. Odmah nakon susreta izbornik Dagur Sigurdsson i njegovi izabranici vratili su se u svoju pripremnu bazu u Opatiju gdje će sigurno poraditi na uočenim slabostima.

Igrajući bez lakše ozljeđenog kapetana Domagoja Duvnjaka koji je ostao u Opatiji, hrvatski izbornik u vanjskoj je liniji na startu postavio Lučina, Pavlovića i Martinovića, uz Načinovića na crti i Mihića i Šoštarića na krilima te Kuzmanovića na golu. Prvi gol postigao je Lučin u 3. minuti smanjivši francusko vodstvo na 2:1. Lenne i Nikola Karabatić lakoćom su izigrali hrvatsku 6-0 obranu i svladali Kuzmanovića za prvo osjetnije vodstvo domaćina - 4:1. Zapravo već početne minute susreta pokazale su kako hrvatski napad teško pronalazi rješenja protiv pokretljive i čvrste obrane ispred raspoloženog Gerarda koji je do odmora sakupio sedam obrana uz čak tri obranjena zicera (Načinoviću dva puta i Šoštariću).

S druge strane, iako je i Kuzmanović bio raspoložen na golu, hrvatska obrana nije pronalazila rješenja za proigravanja na pivota Fabregasa ili lijevo krilo Descata koji su s po četiri gola u prvom dijelu bili najučinkovitiji. Pokušao je izbornik Sigurdsson miksanjem smanjiti kostantnu prednost Francuza od tri, četiri gola, pa je prvo gurnuo Klaricu na desno krilo umjeto raspoloženog Šoštarića, potom je u vanjskoj liniji uveo Cindrića i Srnu, ali Francuzi su u 17. minuti, nakon crvenog kartona Srni zbog udaranja Nikole Karabatića u lice, prvi puta poveli s pet goova prednosti (12:7) preko Richardsona. Ta se prednost ustalila u drugoj polovici prvog poluvremena, da bi u završnici Hrvatska preko Šipića i Šoštarića iz kontre smanjila na 16:14. No, na odmor se otišlo s 18:14 golovima Prandija i Minne.

Obranjen sedmerac

Početak nastavka nije puno obećavao jer su hrvatski rukometaši lošim reakcijama u napadu dopustili domaćinu da golom Descata sa sedam metara povede s maksimalnih sedam golova razlike (22:15). Trebala je tada iskra koja će zapaliti momčad islandskog stručnjaka i stigla je u liku vratara Mandića koji se razbranio skinuvši i sedmarac Richardsonu, a Martinović i Šoštarić sa sedam metara smanjili su prednost na tri razlike u 43. minuti - 23:20. Imala je potom Hrvatska priliku s igračem više smanjiti na dva razlike, ali bez uspjeha te je raspucani Richardson ponovno odveo Francuze do sigurnih +5 (27:22) i tu su prednost domaćini olimpijskih igara potom zadržali do kraja i slavili s 31:26.

Bila je ovo već 37 utakmica Hrvatske i Francuske, a Francuzi su upisali 22. pobjedu, Hrvatska ih ima 14, a jedan je susret završio bez pobjednika. Posljednji susret prije ovoga bio je na Europskom prvenstvu u Njemačkoj ove godine kada su u prvom susretu druge faze natjecanja Francuzi slavili 34:32. Posljednja hrvatska pobjeda bila je u Kolnu na Svjetskom prvenstvu 2019. godine (23:20).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter