Amsterdamska koalicija oštro protiv

Tulio Demetlika (IDS): TAKOZVANA MIROVINSKA REFORMA JOŠ JE JEDNA HDZ-OVA OBMANA


Stranke buduće Amsterdamske koalicije, IDS, HSS i GLAS, podržane predsjednikom Hrvatske stranke umirovljenika Silvanom Hreljom, oštro se protive paketu od šest zakona kojim Vlada želi provesti mirovinsku reformu. Saborski zastupnici poručili su na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru kako neće glasati za reformu kojim dobivamo sve starije i sve siromašnije umirovljenike.

IDS-ov Tulio Demetlika kaže da je ova tzv. reforma još jedna obmana HDZ-ove vlade. "Očito je da je mirovinski sustav ugrožen, posebice kad se zna da je omjer umirovljenika prema zaposlenima 1:1,23. Imamo sve više starih osoba, loše demografske trendove, iseljavanje, sve to nepovoljno utječe na sustav. Ovo je samo gašenje požara," rekao je Demetlika koji je siguran da će do kraja godine biti puno prijevremenih odlazaka u mirovinu kako bi se izbjegli učinci ove takozvane reforme.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja zaključio je da ga vrijeđa kada predlagatelj tvrdi da građani prosječno imaju svega trideset godina radnog staža jer se to ne poklapa s podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

"Od 1998. godine bilježimo 13-postotno povećanje radnog staža i zato nema razloga za penalizaciju," smatra Hrelja. "Zahvaljujući ovoj 'reformi', oni koju su radili i uplaćivali dobit će manje, a oni koji nisu dobit će više, dakle, poruka je počnite raditi s 40 godina pa će vam država još i pomoći, istaknula je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš. Predsjednik HSS-a Krešo Beljak kaže kako mirovinsku reformu treba donijeti konsenzusom svih političkih aktera.

"Pravi vođa bi napravio suglasje i donio dokument o dugoročnoj strategiji koju bi nakon toga svi provodili. Svi koji su sposobni za rad, a u mirovini su, trebali bi se vratiti na posao, tek tada se može govoriti o reformi", naglasio je Beljak. (D. GRAKALIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter