LEGENDS TEAM CUP

TENISKI SPEKTAKL U ARENI. U Pulu stiže deset tenisača koji su obilježili modernu eru bijelog sporta

  "Cilj je ponuditi publici vrhunski tenis s igračima koji su još u punoj snazi i imaju jak natjecateljski duh", kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Željko Franulović, legendarni hrvatski tenisač i direktor prestižnog Mastersa Monte Carlo, koji je sada u ulozi direktora Legends Team Cupa

| Autor: Marina VUKŠIĆ


Desetorica igrača koji su, svaki na svoj način, obilježili modernu eru "bijelog sporta", ovog vikenda stižu u Pulu, gdje će od ponedjeljka do srijede igrati na prvom izdanju Legends Team Cupa, teniskog spektakla koji će prvu postaju imati u Areni, a velika završnica igrat će se u Dubaiju. Druga postaja, otkrili su jučer neslužbeno organizatori, najvjerojatnije će biti negdje na crnogorskoj obali.

Da je zbilja riječ o vrhunskim igračima, od kojih su neki do prije nekoliko tjedana igrali najjače svjetske turnire pod okriljem ATP-a - primjerice Jo-Wilfried Tsonga u Roland Garossu - govore sastavi timova koje predvode kapetani, dvije apsolutne legende svjetskog tenisa - Čeh Ivan Lendl i Australac Pat Cash.

- Cilj je ponuditi publici vrhunski tenis s igračima koji su još u punoj snazi i imaju jak natjecateljski duh, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare Željko Franulović, legendarni hrvatski tenisač i direktor prestižnog Mastersa Monte Carlo, koji je sada u ulozi direktora Legends Team Cupa - ATP Champions Toura.

Franulović nije krio zadovoljstvo dolaskom ovog vrhunskog turnira u Pulu i Istru, odnosno Hrvatsku, koja vjerojatno nikad nije imala ovakav kalibar igrača u isto vrijeme na istom mjestu.

Naime, Lendl i Cash nedavno su obznanili u kojem sastavu njihovi timovi dolaze u Pulu, a danas je taj popis i potvrđen. U timu Ivana Lendla igrat će Lleyton Hewitt, David Ferrer, Juan Carlos Ferrero, Tommy Haas i Radek Stepanek, a Pat Cash prevodi tim u kojem su Jo-Wilfried Tsonga, Marco Baghdatis, Tomas Berdych, David Nalbandian i Tommy Robredo.

Naime, jedan od kriterija koji moraju ispunjavati igrači koji su dio Legends Team Cupa je da su, osim što ne smiju biti mlađi od 33 i stariji od 45 godina, tijekom karijere bili među 20 najboljih na svijetu po ATP rankigu, ili da su bili pobjednici ili finalisti nekog od Grand Slam turnira ili Davis Cupa. Dakle, prava elita. Neki od sudionika pulskog turnira ispunili su i više od jednog kriterija.

Zadovoljstvo iznimnim gostoprimstvom i organizacijom u suradnji s Turističkom zajednicom Istarske županije na čelu s direktorom Denisom Ivoševićem nije krio Šveđanin Marten Hedlund, predsjednik i izvršni direktor Top 12 grupe te osnivač Legends Team Cupa.

- Osim vremena koje je užasno, sve ostalo je izvrsno, kazao je Hedlund kroz smijeh te najavio da prvi igrači u Pulu stižu već danas, a većina tijekom nedjelje.

Franulović je otkrio da igrači jako dobro znaju gdje dolaze.

- Dobro znaju za Hrvatsku, nešto manje za Istru, ali dobro smo ih animirali. Znaju već da je Istra i turistička i gastronomska, ali povijesna destinacija. Mislim da će biti oduševljeni ovdje, otkrio je Franulović, uz kojeg je bio i Branimir Horvat u ulozi direktora pulskog turnira. Horvat je inače osnivač Zagreb Indoorsa te direktor Istarske rivijere.

Igrači koji igraju na Legends Team Cupu borit će se za iznimno bogat nagradni fond; za pulski i drugi turnir on iznosi po 250.000 eura, od čega 150.000 pripada pobjedničkom timu. Na velikom finalu u Dubaiju fond nagrada bit će udvostručen; ukupno 500.000 eura, od čega 300.000 ide pobjednicima. Dakle, ukupni nagradni fond iznosi čak milijun eura! 

Od ponedjeljka do srijede neformalni dio programa počinje u jutarnji satima u hotelu Brioni, gdje će kapetani timova u 10 sati objaviti koji će igrači igrati tog dana. A svakog dana igrat će se po dva pojedinačna i jedan meč parova. Iako je prvotno bilo planirano da mečevi u Areni počnu u ranim poslijepodnevnim satima, zbog ekstremne vrućine početak natjecanja ipak je pomaknut za 19 sati.

U slučaju izjednačenog broja bodova nakon šest pojedinačnih i tri igre parova, o pobjedniku pulskog dijela Legends Team Cupa odlučit će dodatna igra parova. Usto, igrat će se po modificiranom modelu, a ne klasični setovi.

Ivošević: Istra dva tjedna u znaku vrhunskog tenisa

Nakon hokeja i velikog nogometa, u Areni je došao na red i veliki teniski spektakl s ciljem da se Istra, zahvaljujući svjetski poznatim imenima u svijetu sporta, promovira na globalnoj razini. Organizacija LTC-a bit će još jedna potvrda da Puli i Istri trebaju takvi eventi, smatra Denis Ivošević, direktor istarskog TZ-a.

"Legends Team Cup je za nas predstavlja kontinuitet u organizaciji velikih događaja koji su motiv za dolazak gostiju, a da oni koji su već u destinaciji mogu uživati u takvom spektaklu", naglasio je Ivošević.

"Iako ovakve manifestacije više preferiramo organizirati u pred i posezoni, drugi termini su bili predviđeni za neke druge destinacije pa smo onda logično LTC gurali prema špici sezone da imamo najveći odjek i da turisti koji borave u Istri, a trenutno ih je 294.000, dobiju još jednu mogućnost da dožive veliku sportsku manifestaciju. Tempirali smo kontinuitet onoga što se zbiva u Umagu, tako da će Istra, nakon što u nedjelju završi umaški ATP, još tjedan dana živjeti u znaku tenisa na vrlo visokoj razini. Mislim da je to vrlo dobro za turističko pozicioniranje Istre", kazao je direktor TZ-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter