INDUSTRIJSKA UZDANICA PULE

REVOLTIRANI STANARI GRAFITIMA PROTIV BUKE I PRAŠINE iz pulske tvornice cementa

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ


Iz Calucema su tek kratko komentirali pritužbe brojnih stanara koji se žale na probleme zbog tvornice. Naime, poznato je da se okolni stanari već neko vrijeme žale na veliku buku i oblake prašine koji se raspršuju iz cementare, o čemu svjedoče i grafiti snimljeni na Stoji

Propašću brodogradilišta Uljanik pulska tvornica cementa, smještena na jednom od najatraktivnijih dijelova pulskog zaljeva, ostala je industrijska uzdanica Pule. Cementara je s radom počela davne 1925. godine i oduvijek je bila sinonim za zagađivača najvišeg reda, zbog čega se u više navrata razmišljalo o njenom premještanju na neku drugu lokaciju.

Privatni investicijski fond Ambienta većinski je dioničar Calucem Grupe od travnja 2016.godine. Od Uprave Calucema tražili smo da nam omogući obilazak kako bi napravili priču o tvornici u srcu Pule te ih pitali o planovima za budućnost. Nažalost, to nam nisu dozvolili.

"Čišćenje" zaljeva

Bivši vlasnici cementare nisu skrivali težnje da na ovom atraktivnom zemljištu uz samo more umjesto proizvodnje cementa zaživi turizam. Spekuliralo se o zatvaranju i izmještanju tvornice, gradnji velike marine, poslovno-stambenih i turističkih zona. No, ništa od toga do danas nije realizirano. U međuvremenu se u kuloarima se sve češće priča da tvornici ističe koncesija koju nadležne službe ne namjeravaju produljiti te da se sprema teren za njeno premještanje na neku drugu lokaciju, odnosno zatvaranje. Takav se scenarij spominje u kontekstu stvaranja preduvjeta da se taj atraktivan dio pulskog zaljeva "očisti" od industrije i u skorijoj budućnosti prenamjeni u prostor u kojim bi se izgradili hoteli i apartmani.

Uprava demantira tvrdnje o skorašnjem zatvaranju tvornice, navodeći da Calucem d.o.o. posjeduje ugovor o koncesiji pomorskog dobra do 2033. godine. Radi li se o nekom novijem ugovoru, nisu pojasnili. S druge strane, podsjećaju da u Puli imaju 162 zaposlenika.

- Calucem je globalni proizvođač specijalne vrste CAC cementa (kalcij aluminatnog cementa). Naš proizvod se koristi u širokoj lepezi aplikacija, a glavna su građevinska kemija, vatrostalna industrija, cjevovodi i agregati i specijalne primjene, navode iz Uprave Calucema.

Pritužbe stanara

Iz Calucema su tek kratko komentirali pritužbe brojnih stanara koji se žale na probleme zbog tvornice. Naime, poznato je da se okolni stanari već neko vrijeme žale na veliku buku i oblake prašine koji se raspršuju iz cementare, o čemu svjedoče i grafiti snimljeni na Stoji.

U tvornici pak kažu da su u "stalnom kontaktu s lokalnom zajednicom" te da "aktivno rade na poboljšanju dobrosusjedskih odnosa". Zaključuju da se "sve aktivnosti u tvornici provode sukladno propisima i zakonima".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter