UDRUGA POZORNICA & GOVORNICA PULA

Radionice za savladavanje treme od javnog nastupa ZA BOLJI I KREATIVNIJI JAVNI NASTUP


Udruga Pozornica & Govornica Pula organizira radionice putem kojih koristeći glumačke vještine i tehnike pomaže ljudima razne životne dobi i raznih profesija kod savladavanja treme, odnosno straha od javnog nastupa i stjecanja novih vještina u javnome nastupu, bilo da se radi o predavanju, izlaganju, poslovnim sastancima, vođenju seminara i slično te kod problema s mucanjem, glasom i govorom.

Bolja interakcija

Ujedno, kako veli voditelj tih radionica, glumac Rade Radolović, doprinose i boljoj interakciji s drugima te razvijaju raznih komunikacijskih i kognitivnih vještina.

- To je jedina takva Udruga u Puli i Istri koja na ovaj način pruža priliku odraslim osobama, studentima, umirovljenicima i srednjoškolcima da na ovaj način rade na sebi i stječu nova znanja i vještine korisne kako u profesionalnom, tako i u privatnom životu, veli Radolović.

Udruga djeluje od listopada 2016. godine. Satovi su se održavali u učionici u Ekonomskoj školi Pula, a Radolović je bio voditelj aktivnosti.

- Imali smo gošću, vokalnu pedagoginju Mirnu Ružić iz Zagreba koja je vodila vikend-radionicu "Oslobodite svoj glas". Kako sam trenutno zbog poslovnih obaveza u Zagrebu, grupni satovi su na pauzi, ali me zainteresirane osobe uvijek mogu i osobno kontaktirati, kao što je i bio slučaj s mladim studentom Dinom, koji je sa mnom vježbao glas i govor, ističe Radolović.

- Dramska radionica doprinosi mom osobnom razvoju, mojoj slobodi. Osjećam se sretno i ispunjeno. Trema je nestala i veselim se svakom novom satu. Promatram ostale polaznike i vidim veliku razliku - sloboda govora, spontanost... Mislim da bi svatko ovo trebao proći. Upoznaš samog sebe i bogatiji si za jedno prekrasno iskustvo, veli frizerka Marija Burić.

- Svakako bih preporučila radionicu jer mi je pomogla u svladavanju treme, poboljšala disanje i artikulaciju. Prije sam imala strah i grč prilikom izlaganjem seminara, dok danas to obavljam s osmijehom na licu. Ono što bih istaknula kao veliki plus je to što se ništa ne uči napamet, već kroz razne vježbe upoznaješ sebe i tako radiš na sebi. Ovakve radionice bi trebali proći svi jer su korisne prilikom svakog posla, naglašava studentica Ozana Pinter.

- Na satovima sam se zbilja zabavljala i sve što smo radili pomoglo mi je da osobno budem bolja kao predavač, da budem opuštenija u socijalnim kontaktima i da konačno činim nešto samo za sebe i iz čistog gušta! Moram spomenuti da, iako godinama predajem i činilo mi se da to radim dobro, zapravo se ta moja vještina nevjerojatno popravila. Osobe koje me slušaju iz predavanja u predavanje kažu da mi je glas puno bolji i drugačiji, da sam puno slobodnija i opuštenija, a sve to doprinosi i sigurnosti u nastupu, naglašava pak Nataša Vrsaljko Alić, life coach.

Presudna opuštenost

Rossana Matejčić Miljević, turistička vodičkinja veli da je na radionici opet shvatila značaj igre, koja je uz opuštenost ključ za dobar nastup, a od velike pomoći su i vježbe dubokog disanja jer "sam tijekom mog posla koji iziskuje višesatni govor tijekom dana, postigla da se uz takve vježbe, odnosno pravilno korištenje glasa manje umaram i više zabavljam. Ono što me uvijek iznova fascinira je otkriće kako iz sebe mogu izvući onu pravu boju i ton glasa.

Moje kolege s radionice su od samog početka postigli otvorenost u glasovima, sigurniji su i opušteniji u svojim nastupima. Njihovi primjeri i ideje i meni budu poticajni i tako zajedno stvaramo ono što nam pomaže. Vježbe na radionicama s ostalim članovima su mi pomogle ne samo u poslu, nego i u svakidašnjem životu, istaknula je.

- Radionica javnog nastupa bila je za mene novo iskustvo; bez psihologizacije, uz niz vježbi disanja, artikulacije glasa, promatranja i samoopažanja, uspjela sam zaviriti u niz mogućnosti utjecanja na kontrolu treme javnog nastupa i drugih "nastupa" u svakodnevnom životu, na zvučnost i oblikovanje glasa što je samo početak uranjanja u veliko more samospoznaje. Vrijednost radionica bila je i u ostvarenoj nenametljivoj atmosferi, stručnosti i slobodi prostora za samoistraživanje, zaključuje profesorica Vesna Fabris.

- Radi Radoloviću sam se javio zbog problema s tremom od javnog nastupa, osjećaja anksioznost i problema s mucanjem. Iznenadio me i svidio mi se njegov staložen i nekonvencionalan način rada te opušten i prijateljski pristup. Kroz vježbe i puno razgovora radili smo na opuštanju, disanju i artikulaciji, a veliku pažnju dali smo i čulnom opažanju i doživljavanju okoline, sebe samih, a i drugih. Dojmilo me se sto sam s Radom u vrlo kratkom vremenskom periodu naučio i osvijestio puno toga te stekao korisne vještine koje sada, po potrebi, mogu koristiti u raznim životnim situacijama, naglasio je pak student Dino Antić.

Svi polaznici su naglasili da nisu se bavili samom glumom, nego su više koristili glumačke vježbe i tehnike u svrhe razvijanja drugih vještina, poput glasa i govora, kao i savladavanja treme i slično.(V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter