KRONIčni NEDOSTATAK RADNE SNAGE

Na tržište rada, na pola radnog vremena, vraćaju se penzići. Nekada su mirovine bile dobre, RADITI MORAJU NOVI UMIROVLJENICI


Upravo se tu radi o još uvijek mladim, žgajim ljudima koji imaju volje, ali i potrebu raditi jer su im mirovine male, kaže Vladimir Buršić, predsjednik istarske podružnice Sindikata umirovljenika. Na pitanje zna li nekoga od umirovljenika koji se "ukrcao" na ovaj novi val zapošljavanja, veli da se to tek zahuktava, no sigurno je da će interesa biti

 

Nakon što je odlukom Vlade omogućeno zapošljavanje umirovljenika na pola radnog vremena uz zadržavanje mirovine, trgovački lanac Spar krenuo je s kampanjom i prema ovom dijelu populacije. Prema riječima Helmuta Fenzla, predsjednika Uprave Spara Hrvatska, zadovoljni su odazivom umirovljenika te su prvi radni ugovori već potpisani.

Prodavači i blagajnici

- Interes umirovljenika je iznimno velik i jako smo zadovoljni. Svojim iskustvom umirovljenici će sigurno značajno pridonijeti našoj kompaniji. Pozdravljajući odluku Vlade kojom je proširena mogućnost zapošljavanja umirovljenika uz zadržavanje postojeće mirovine, pokrenuli smo program u kojem umirovljenicima nudi fleksibilno zapošljavanje na četiri sata. Nudimo im dodatne prihode, ugovor o radu na pola radnog vremena na radnom mjestu prodavača-blagajnika, onima kojima je potrebno osiguravamo i plaćeni prijevoz, mogućnost izbora lokacije rada ovisno o mjestu stanovanja te mogućnost izbora fleksibilnog radnog vremena, navode iz Spara.

Vladimir Buršić, predsjednik istarske podružnice Sindikata umirovljenika, pojašnjava da je novost to što se sada na tržište rada mogu ponovno uključiti i oni umirovljenici koji su otišli u prijevremene mirovine, dok su to prije mogli samo oni koji su otišli u punu mirovinu. Oni, pojašnjava dalje, da bi zadržali pravo na mirovinu mogu raditi najviše četiri sata dnevno.

- Upravo se tu radi o još uvijek mladim, žgajim ljudima koji imaju volje, ali i potrebu raditi jer su im mirovine male, veli nam Buršić. Na pitanje zna li nekoga od umirovljenika koji se "ukrcao" na ovaj novi val zapošljavanja, veli da se to tek zahuktava, no sigurno je da će interesa biti. Za to će, dodaje, sigurno biti zainteresirani i poslodavci jer su davanja na takve radnike manja.(Borka PETROVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter