O RADU OVE SOCIJALNE USTANOVE U DOBA KORONE

Loretta Morosin, ravnateljica Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda: Koliko god možemo pridržavamo se distance, IAKO JE KOD NEKE DJECE NEOPHODAN FIZIČKI KONTAKT I VOĐENJE

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Loretta Morosin (Milivoj MIJOŠEK)

Loretta Morosin (Milivoj MIJOŠEK)


Radost naših korisnika zbog povratka u ustanovu bili su neizmjerni, pogotovo kod naših korisnika poludnevnog boravka. Druženje, boravak s prijateljima u okruženju koje se trudi zadovoljiti njihove potrebe važan je dio njihove svakodnevnice, kaže ravnateljica Loretta Morosin

Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda dijeli sudbinu ustanova u socijalnoj skrbi koje zbog koronavirusa zadnjih mjeseci rade u izmijenjenim okolnostima. Nakon gotovo dvomjesečne pauze tijekom koje su morali "zatvoriti" ustanovu, u svibnju su ponovno počeli raditi. O radu pod epidemiološkim mjerama i planovima za jesen razgovaramo s ravnateljicom Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda - Pula Lorettom Morosin.

Usluge na daljinu

- U ožujku nas je sve iznenadilo brzo širenje koronavirusa. Pula je promptno reagirala zatvaranjem obrazovnih institucija i ustanova u kulturi. Kako je to izgledalo u jednoj ustanovi socijalne skrbi poput Dnevnog centra za rehabilitaciju? Zbog proglašenja pandemije te zaštite radnika i sprječavanja širenja zaraze na radnom mjestu, 13. ožujka obustavili smo pružanje svih usluga u našoj ustanovi, sukladno smjernicama epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i županijskog Stožera civilne zaštite.

- Zbog specifičnosti populacije s kojom radite, jeste li tijekom ta dva mjeseca roditeljima i djeci ponudili neke alternativne mogućnosti, primjerice usluge na daljinu?

- U izvanrednoj situaciju u kojoj smo se svi našli, briga, anksioznost, tuga i strah su uobičajene emocije koje su se mogle odraziti i na naše korisnike te je bilo bitno da iz te situacije izvučemo ono najbolje. Odlučili smo našim korisnicima ponuditi savjetodavnu podršku putem mobilne komunikacije, elektroničke pošte, videopoziva i društvenih mreža. S obzirom na specifičnost situacije, u rad su se uključili oni roditelji kojima su to organizacijske i poslovne obaveze dozvoljavale, ali se s vremenom taj broj usluga povećavao. Novo iskustvo u pružanju usluga, izazov, učenje i prilagođavanje s obje strane dovelo je do pozitivnih reakcija te smo početkom svibnja prešli na online način pružanja usluga rane intervencije i psihosocijalne podrške, a prema ustaljenom rasporedu koji je vrijedio i prije izbijanja epidemije.

Dijagnostika, rana intervencija, rehabilitacija, odgoj i obrazovanje, psihosocijalna podrška i poludnevni smještaj - Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda (Milivoj MIJOŠEK)

Dijagnostika, rana intervencija, rehabilitacija, odgoj i obrazovanje, psihosocijalna podrška i poludnevni smještaj - Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda (Milivoj MIJOŠEK)

- Nakon relaksacije mjera, ali opet uz ograničenja, kako se odvijao rad?

- U suradnji s epidemiolozima Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, a nakon njihovog obilaska naših prostora, dobili smo smjernice i preporuke za pružanje usluga u ustanovi. Vraćanje u "normalu" odvijalo se u tri faze. U prvoj fazi reaktivacije usluga Dnevnog centra pružali smo usluge psihosocijalne podrške, odgoja i obrazovanja djece rane i predškolske dobi s teškoćama u razvoju i poludnevni boravak za korisnike koji nemaju kronične bolesti, a usluga rane intervencije i dalje se pružala online. Druga faza uključivala je povratak usluge rane intervencije u ustanovi, a od 1. lipnja nastavili smo rad sa svim korisnicima usluga u punom opsegu uz pridržavanje mjera HZJZ-a i županijskog Zavoda za javno zdravstvo, donesenih u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Suradnja s roditeljima

- Sva djeca ponovno dolaze na aktivnosti i programe, radite u punom sastavu od 1. lipnja. Kako sada izgleda to "novo normalno" funkcioniranje?

- Danas se pružanje usluga odvija na način da se maksimalno koliko možemo pridržavamo fizičke distance u radu, iako je kod neke djece neophodan fizički kontakt i vođenje, naročito kod djece koja su kod nas uključena u vrtićke skupine, odnosno koja dobivaju uslugu fizikalne terapije i njege. Roditelji ne prisustvuju individualnim tretmanima, osim kod pružanja usluge neurorazvojne terapije i kod procjena razvoja gdje je prisutan jedan roditelj.

- Koliko je zapravo važno prisustvovanje roditelja kod terapija?

- Prisutnost roditelja kao i njihova suradnja s nama izuzetno su važni pa taj dio nadoknađujemo i održavamo i dalje online, odnosno koristeći sve dostupne izvore suvremene komunikacije.

- Pružate i uslugu poludnevnog boravka. Za socijalizaciju i možda u edukativnom smislu, koliko korisnicima znače ta svakodnevna druženja s drugim prijateljima koji dolaze u Dnevni centar?

- Radost i veselje zbog povratka u ustanovu bila je neizmjerna, pogotovo kod naših korisnika poludnevnog boravka. Druženje, boravak s prijateljima u okruženju koje se trudi zadovoljiti njihove potrebe važan je dio njihove svakodnevnice.

- Kolika je vaša uloga u podršci djeci s teškoćama u razvoju prilikom uključivanja u život zajedno s drugom djecom bez teškoća?

- Podrška uključivanja u širu društvenu sredinu nije se umanjila ni mijenjala. I dalje kontinuirano i sustavno surađujemo sa svim ustanovama i institucijama u koje su uključena naša djeca, odnosno korisnici. Posebnu pažnju posvećujemo razvoju samopoštovanja, samopouzdanja i pozitivne slike o sebi. Omogućujemo im stjecanje novih iskustava, a sve u cilju senzibilizacije okoline i osnaživanja za što uspješnije i samostalnije funkcioniranje u svakodnevnom životu.

Za gotovo 500 korisnika iz cijele Istre

Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda javna je ustanova socijalne skrbi koja od 2000. godine djeluje kao Dnevni centar za rehabilitaciju djece, mladeži i odraslih osoba s teškoćama u razvoju.

Ustanova kroz svoja dva odjela, za djecu rane i predškolske dobi te odjela za djecu školske dobi, mladež i odrasle osobe, korisnicima s područja cijele Istarske županije pruža usluge dijagnostike, rane intervencije, rehabilitacije, odgoja i obrazovanja djece predškolske dobi, psihosocijalne podrške, uključivanje u redovan sustav odgoja i obrazovanja te poludnevni smještaj. Cilj rada je uključivanje i aktivno sudjelovanje djece, mladih i odraslih osoba s teškoćama u razvoju u socijalnu sredinu, razvoj osjetljivosti drugih osoba prema osobama s teškoćama u razvoju, jačanje samopouzdanja, samoinicijativa u igri i aktivnostima te podizanje obrazovnih postignuća. Protekle godine usluge Centra dobilo je 468 korisnika od čega su 234 korisnika s područja grada Pule.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter