AKCIJA ŠKVEROVI

DVANAESTORICA UHIĆENIH "ULJANIKOVACA" POD SUMNJOM ZA ŠTETU VEĆU OD 1,2 MILIJARDE KUNA / NOBILO: Tajming za uhićenja potpuno je banalan i politički dirigiran. Vlada je prije odluke o stečaju, naručila akciju uhićenja

| Autor: Portal GlasIstre.hr
Rossanda stiže u PU u Rijeci, snimio Damir ŠKOMRLJ

Rossanda stiže u PU u Rijeci, snimio Damir ŠKOMRLJ


Odvjetnik Anto Nobilo, branitelj bivšeg predsjednika Uprave Uljanika Giannija Rossande, izjavio je u utorak popodne, nakon ispitivanja Rossande u primorsko-goranskoj Policijskoj upravi u Rijeci, da se njegov branjenik branio šutnjom te da se ne smatra krivim.

Nobilo je rekao kako ne smije iznositi detalje o ispitivanju jer je riječ o tajnim policijskim izvidima čije bi iznošenje bilo kažnjivo djelo. Rossanda se zbog kompleksnosti predmeta branio šutnjom, a kad proučimo spis, počet ćemo iznositi obranu, rekao je.

Nakon što je Rossanda doveden u Rijeku u Policijsku upravu na ispitivanje, njegov je odvjetnik Nobilo izjavio da se radi o potpuno promašenom, odnosno kako je rekao "banalnom tajmingu za uhićenje" koji pa njegovom mišljenju politički dirigiran. To je potkrijepio opće poznatom činjenicom da se u četvrtak očekuje odluka Trgovačkog suda u Rijeci o stečaju Uljanika i 3.maja, odnosno Vladina definitivna odluka hoće li se možda ipak ići u još jedno restrukruriranje. Vezena za inkriminacije koje se 12-orici stavljaju na teret, a policija je rekla da se radi o više kaznenih djela zloporabe u gospodarskom poslovanju i kaznenog djela subvencijske prijevare na štetu pulskog i riječkog brodogradilišta i državnog proračuna, Nobilo je rekao da je iznos od 1,2 milijarde kuna - izmišljen.

-Zasad ne znam koje su točno inkriminacije stavljene na teret mom branjeniku, ali narednih dana bit ćemo pametniji, sve će jasno, rekao je Nobilo.

Tijekom današnjeg dana oglasilo se i Ministarstvo unutarnjih poslova koje je objavilo službeno priopćenje za što se konkretno sumnjiče 12-orica uhićenih u današnjoj akciji. Naveli su da policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – služba Rijeka od rujna 2018. godine provode kompleksno kriminalističko istraživanje međusobnog poslovanja trgovačkih društava koja posluju unutar grupe poduzeća iz Pule, a kojoj pripada i brodogradilište u Rijeci te poslovanja društava iz navedene grupe poduzeća s drugim poslovnim subjektima izvan grupe.

Tijekom današnjeg dana na području Istre je uhićeno 12 hrvatskih državljana zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i jednog kaznenog djela subvencijske prijevare na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci te državnog proračuna, a postoji sumnja da su kaznenim djelima pričinili materijalnu štetu veću od 1,2 milijarde kuna.

Zbog opsežnosti i složenosti kriminalističkog istraživanja u kojem je tijekom današnjeg dana sudjelovalo više od 100 policijskih službenika, u Rijeci je ustrojen Stožer iz kojeg se sve koordinira.

Do 17 sati obavljene su pretrage svih 15 radnih prostora, domova i drugih prostora, ali se nastavljaju ispitivanja osoba koje će još potrajati.

Nakon što policija obavi ispitivanja, svi će uz kaznenu prijavu biti dovedeni pritvorskom nadzorniku u Rijeci. Kriminalističko istraživanje u ovom predmetu se nastavlja. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter