Petar Banovac:

DEČKI, KUPIO SAM ČAMAC - Četverac na pariće vrijedan 13 tisuća eura darovao klubu


Poruke pune pohvala su stizale sa svih strana. Ljudi jednostavno nisu mogli vjerovati da je jedan sportski djelatnik, trener, samoinicijativno kupio novi veslački čamac i poklonio ga svom klubu! Zapravo, klubu u kojem je trenirao i u kojem sad radi kao trener. On je Petar Banovac, a klub je, dakako, VK Istra.

Pravi presedan

- Ma nisam ja želio da to izađe u javnost, mislio sam da će to ostati unutar kluba, skromno je rekao Pero Banovac koji je svom klubu darovao četverac na pariće marke "Salani", vrijedan oko 13 tisuća eura.

Prethodno je, u tišini, već kupio dva para vesala, sad je odlučio kupiti čamac, a već razmišlja kako bi u dogledno vrijeme s drugim članovima kluba kupio još poneki čamac.

Ovakav je poklon svakako presedan u pulskom sportu, ali se odlično uklopio u kupovinu još osam čamaca za VK Istra, koje će zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci krstiti sutra ujutro ispred klupskih prostorija na Rivi. No, otkud ta ideja?

- O toj sam ideji zapravo razmišljao cijelog života. Odnosno, otkako sam počeo trenirati veslanje, razmišljao sam o nekoj takvoj donaciji. Rekao sam samome sebi da moram kupiti čamac za klub i - eto, ukazala se prilika. Uvijek postoji potreba da djeca imaju korektne uvjete za treninge i nastupe i ja to smatram ulaganjem u budućnost, i djece i kluba. Napravio sam to otvorenog srca, iz ljubavi prema klubu.

U klubu su, blago rečeno, bili šokirani. Malo ih je znalo za njegovu namjeru.

- Zapravo, ja ne radim na način da prvo govorim o nečemu, pa onda idem to i napraviti. Ja prvo napravim, pa onda govorim. Tako sam i sad, pred desetak dana, došao u klub i rekao, dečki ja sam kupio čamac. Tek nekolicina je, među njima i glavni trener Elvis Orbanić, znala da sam u pregovorima za to. To je četverac na pariće za srednju kategoriju veslača, do 80 kg i uzrast do 16, 17 godina. Nije to elitni čamac, malo je ispod toga, ali može biti konkurentan na domaćim i međunarodnim regatama, ne i za reprezentaciju. Sve je isto kao kod marke "Filippi", samo što nije u potpunosti presvučen karbonom, ima malo i drugog materijala.

Viribus Unitis

Kad je čamac, nazvan "Viribus Unitis", stigao u klupske prostorije, čuđenju nije bilo kraja.

- Svi su bili začuđeni do trenutka dok nije došao čamac. Kad je došao, onda je bilo "vau", došao je, tu je. I ja sam bio sretan kao malo dijete kad je došao čamac, a i naši veslači isto. Svi su se gurali da budu prvi koji će ući u njega. Vidim da djeca u klubu to cijene, vidim kako ga peru, čiste, spremaju, gledaju. Jedan drugoga usmjeravaju da se paze svi čamci, ne samo taj. To znači da smo postigli tu odgovornost da djeca čuvaju klupsku opremu. Moramo čuvati naše čamce jer su jako skupi, a vrlo ih je lako razbiti, dodao je Banovac koji u klubu vodi kadete i mlađe juniore koji su kasnije počeli s veslanjem.

- To je svojevrsna filter zona, selekcioniram ih, slažem u ekipe i čamce, naučim i predajem dalje. To traje godinu, dvije i potom ih usmjeravam prema našim regatnim veslačima, koje vodi trener Elvis Orbanić. Sad u grupi imam njih 30, 20 kadeta i 10 mlađih juniora.

To je skupina između one početne, škole veslanja koju vrlo uspješno vodi trenerica Ada Pervan Franjul i regatne. Ali i ta je srednja skupina bila itekako uspješna na proteklim državnim prvenstvima.

Prvaci

- Lani smo bili prvaci u četvercu na pariće za kadete, prvi puta u klupskoj povijesti, a osvojili smo i srebro u istom čamcu kod kadetkinja. Usto smo u ukupnom poretku bili drugi u kadetskoj konkurenciji, dok smo prethodne, 2017. godine smo bili kadetski prvaci Hrvatske. Tada su nam kadetkinje bile prve, a kadeti treći.

U pulskom veslačkom klubu trenutno vlada zatišje kad su u pitanju nastupi na regatama, ali radi se "punom parom".

- Imamo dvojicu reprezentativaca, Fabija Ipsu i Luku Markulinčića koji rade po reprezentativnom programu, dok ostali uglavnom provode bazične pripreme i rade na ispravljanju individualnih nedostataka. Sad u klubu imamo veliku skupinu mlađih juniora i čak 20 veslačica, što je veliki porast u odnosu na brojku od prije par sezona. Novost je da će nam i veslačice u četvercu na pariće mlađih juniorki naknadno proglasiti prvakinjama Hrvatske. Naime, jedna veslačica iz BiH je nastupala za Zagreb, a izgleda da nije imala pravo nastupa. Tako bi taj naš četverac, uz jednu izmjenu, drugu godinu u nizu osvojio zlato na prvenstvu Hrvatske. Prvo među kadetkinjama, a sad među mlađim juniorkama, zaključio je ponosno Pero Banovac. (Roberto CAR)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter