U subotu na pulskoj tržnici

DAN NARCISA: Rak dojke najčešća je maligna bolest kod žena. U Istri prosječno godišnje oboli 131, a UMRE 50 ŽENA

| Autor: Chiara BILIĆ

Trećina oboljelih umire radi otkrivanja bolesti u uznapredovaloj fazi, stoga su rana prevencija i rana dijagnoza od iznimne važnosti. U tome nam uvelike mogu pomoći suvremeni digitalni mamografi, budući da je mamografija dijagnostička pretraga koja ovu bolest može otkriti u najranijoj fazi, naglasio je onkolog dr. Mario Božac

U povodu Dana narcisa pulski Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea organizirat će humanitarnu akciju koja će se održati u subotu od 9 do 13 sati na Narodnom trgu, odnosno na glavnoj tržnici, kod fontane. Na štandovima će se moći kupiti cvijeće, poglavito narcisi, čime će se financirati aktivnosti udruge. Dan narcisa tradicionalna je javnozdravstvena kampanja posvećena podizanju svijesti žena, ali i muškaraca o potrebi odlaska na redovite preglede radi prevencije raka dojke i njegovog otkrivanja u ranoj fazi.

Visoka stopa mortaliteta

- Iako se trenutno raspolaže samo s podacima iz 2015. godine, jer još nisu objavljeni ni oni za 2016., kroz petogodišnje razdoblje u Istri od raka dojke prosječno oboli 131 žena godišnje, a umre 50. To je visoka stopa mortaliteta. Zato je važno reći da je rak dojke najzastupljenija maligna bolest u žena, kazala je predsjednica udruge Nataša Vitasović.

Dugogodišnji član predsjedništva udruge dr. Mario Božac dodao je da je rak dojke vodeće sijelo raka kod žena u čitavom svijetu. Kazao je da su mamografi kojima raspolažu Istarski domovi zdravlja tehnološki zastarjeli te da bi bilo od iznimne važnosti nabaviti nove digitalizirane mamografe.

- Trećina oboljelih umire radi otkrivanja bolesti u uznapredovaloj fazi, stoga su rana prevencija i rana dijagnoza od iznimne važnosti. U tome nam uvelike mogu pomoći suvremeni digitalni mamografi, budući da je mamografija dijagnostička pretraga koja ovu bolest može otkriti u najranijoj fazi, poručio je Božac.

Akcije poput Dana narcisa, naglasila je Vitasović, nisu važne samo zbog prodaje cvijeća i prikupljanja novca kojim se financiraju programi Kluba Gea, već se edukativnim materijalima, razgovorima, savjetima i pokaznim pregledima nastoji utjecati na promjenu poražavajućih statističkih podataka i povećanje odaziva žena na preventivne preglede.

Klub Gea neprofitna je organizacija koja djeluje već 21 godinu s ciljem pružanja psihosocijalne pomoći ženama oboljelim i operiranim od raka dojke, podizanjem svijesti stanovništva o važnosti prevencije i ranom otkrivanju raka dojke te pružanjem kvalitetne postoperativne rehabilitacije liječenih žena. U njihovom višenamjenskom prostoru na adresi P. Nobile 1 organiziraju se druženja, sastanci, različite edukacije i radionice. Također, ovdje se pružaju usluge limfne drenaže, savjetovanja liječnika onkologa, a tu je i dvorana za vježbanje, za jogu i korektivne ciljane vježbe koje provodi stručna fizioterapeutkinja, a koje su neophodne da bi žene održale kondiciju i da bi se što prije, nakon liječenja i operacije od karcinoma dojke vratile normalnim aktivnostima i poboljšale svoj fizički status. Svim članicama usluge su besplatne.

- Zbog izostanka ovih usluga u zdravstvenom sustavu, uloga Kluba Gea još je važnija, istaknula je Vitasović.

Programi savjetovanja

Ove godine, naglasila je, udruga provodi i nove programe savjetovanja psihoterapeuta i nutricionista te magistra farmacije o korištenju različitih dodataka prehrani i djelovanja lijekova, te predavanja fitoterapeuta o podizanju imuniteta prirodnim čajevima, tinkturama i korištenju proizvoda za njegu tijela bez štetnih sastojaka.

- Kroz naše savjetovalište liječnici onkolozi pružaju stručnu pomoć oboljelima od karcinoma dojke, a na raspolaganju im je i stručna pomoć fitoterapeuta u održavanju zdravlja na prirodan način, liječnika nutricionista i magistre farmacije o prilagođenoj prehrani i dodacima prehrane, psihoterapeuta o suočavanju s bolešću i njenim posljedicama, kao i oporavku i usvajanju novih vještina i navika, rekla je Vitasović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter