Bivši predsjednik SDP-a

Peđa Grbin se izjasnio o kandidaturi za pulskog gradonačelnika. Evo što kaže

| Autor: Doria Mohorović
(Snimio Zoran Oljača)

(Snimio Zoran Oljača)


Bivši predsjednik SDP-a i sadašnji potpredsjednik Hrvatskog sabora Peđa Grbin u jutrošnjem gostovanju u emisiji "Tolerancija" Radio Pule, u razgovoru s voditeljem i urednikom Danielom Sponza, nagovijestio je mogućnost kandidature za gradonačelnika Pule na predstojećim lokalnim izborima u svibnju iduće godine.

- Biti gradonačelnik Pule je čast za mene, to je definitivno. Već sam jednom bio kandidat, tada nisam uspio. Danas su okolnosti malo drugačije, prošle su neke godine, ja sam i zreliji, naučio sam puno toga, ali odluku o tome tko će biti SDP-ova kandidatkinja ili kandidat na ovim izborima stranka još nije donijela i ta će odluka biti donijeta u Puli od strane naše organizacije. Da vam sad kažem da će to biti kroz dva, tri tjedna, malo bih gatao, ali sigurno je da će ta odluka biti donijeta uskoro, rekao je jutros Grbin.

Grbin se, naime, za gradonačelničku poziciju kandidirao 2013. godine i prošao u drugi krug, izgubivši tada od IDS-ovog protukandidata Borisa Miletića.

- Ono što je zanimljivo za te izbore, prije par dana sam izvukao svoj program za tu 2013. godinu i bio sam šokiran koliko je stvari još uvijek aktualno. Dakle, nevjerojatno je koliko se malo od onoga što su bili problemi u Puli prije 11 godina u međuvremenu riješilo. Tada sam govorio o tome da je problem u Puli parkiranje i gužve u prometu, pogotovo u ljetnim mjesecima. Tada sam govorio o tome da je u Puli potrebno graditi nove vrtićke kapacitete. Tada sam govorio da je jedna od rješenja za te prometne gužve uvoženje jednog pametnog, funkcionalnog sustava Park and Ride. Tada sam govorio o tome kako imamo strašan problem s brigom za starije osobe, prvenstveno s domovima umirovljenika. Prije nekoliko dana u Medulinu se počeo graditi centar za starije osobe. U Puli toga nema. Dakle, tužno je da ono o čemu sam ja govorio 2013. godine, o čemu je Sanja Radolović govorila 2021. godine, danas još uvijek egzistiraju kao problemi u Puli. Pogotovo kada znamo da proračun koji je prije desetak, petnaest godina bio na razini 40 milijuna eura, u 2024. je 100 milijuna eura, dakle dva i po puta više, a za 2025. predviđa se u još i u većem iznosu, konstatirao je Grbin.

Na Sponzino pitanje koliko ima istine u tome da će IDS podržati SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Pule, dok će zauzvrat SDP poduprijeti IDS-ovog kandidata za Istarskog župana, Grbin odgovara - "jedina podrška koja mi je ovdje bitna, glavna i presudna je podrška moje organizacije u Puli".

- Gradska organizacija će odlučiti tko će biti kandidat i tu su sve druge stvari manje bitne. A tek kad se odluči o tome s kime idemo, onda možemo s drugim strankama početi razgovarati i o možebitnim koalicijama, istaknuo je Grbin.

Upitan je i kako komentira reakciju aktualnog pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića, koji je, citira Sponza, ironično izjavio "da se jako preplašio te da nije par sati mogao doći k sebi" kad je čuo najavu za Grbinovom mogućom kandidaturom za gradonačelnika Pule.
- Čini se da on često ne može doći k sebi i reagirati, da ne može izgovoriti niti jednu riječ, jer mu u protivnom ne bi u 3 i pol godine otišlo više od 10 pročelnika i onda kad odu i kad ih se pita zašto su otišli, navode problem komunikacije s gradonačelnikom. Da naprosto ne mogu raditi svoj posao jer od gradonačelnika ne mogu dobiti jasnu uputu ili ga ne mogu uopće dobiti. Dakle, gradonačelnik Zoričić je od vijećnika u Gradskom vijeću dobivao podršku za proračun. Osigurana su mu sredstva da može raditi svoj posao. On ta sredstva nije znao iskoristiti i nije znao napraviti ono što Puli treba. Pa umjesto da se šokira i ironizira druge, nek se dokaže. Nek radi, pa će onda na temelju toga, Puležanke i Puležani, odlučiti tko je za Pulu najbolji, rekao je Grbin. Aktualnom gradonačelniku najviše zamjera nedostatak rezultata unatoč značajnom rastu gradskog proračuna.

- Bio sam u poglavarstvu prije 15-ak godina i tad smo svaku kunu morali preokrenuti dva ili tri puta, jer naprosto šoldi nije bilo. Danas je situacija takva da Grad Pula, kao jedinica lokalne samouprave, ima sredstva o kojima se prije 15 ili 20 godina moglo samo sanjati. A realizacija kaska. I onda kada slušam ove pročelnike koji su otišli, onda je potpuno jasno zašto je to tako. Zato što osoba koja je na čelu sustava, naprosto nije dorasla zadatku kako taj sustav voditi. I onda se stvari koje su se obećavale, koje su se stavljale u gradski proračun, ne realiziraju, napominje Grbin, a kao primjer nerealiziranih projekata ističe dječji vrtić koji se planirao graditi na Sisplacu.

- Godinama govorimo o njemu. Sam višak koji je bio u Proračunu za 2023. godinu, radi se o oko 4,5 ili 5 milijuna eura, plus akumuliranih iz prethodnih godina, bi bio dovoljan da se taj vrtić izgradi. Ali ne samo taj vrtić, nego da se uz njega pokrene i program POS. Novigrad gradi 25 stanova, Pula to nije u stanju. Koliko je tek stanova Umag sagradio pod Vilijem Bassaneseom. Spomenuo sam Medulin koji je sad ušao u projekt Centra za starije osobe. Fažana koja radi na izgradnji doma za starije. Dakle, jedinice koje su daleko manje od Pule mogu napraviti neke stvari koje Pula ne radi, kazao je Grbin.

Sponza ga je zatražio i komentar vezan uz danas donesenu odluku Vlade RH o odbijanju amandmana kluba IDS-a na rebalans državnog proračuna kojim su zatražili povećanje sredstva za Bina Istru s ciljem ukidanja tunelarine kroz Učku. Predsjednik IDS-a Dalibor Paus izjavio je da je HDZ odbijanjem ukidanja tunelarine poslao jasnu poruku da su građani Istre i Primorsko-goranske županije građani drugog reda. A komentiramo da ćemo i dalje plaćati najvišu cestarinu u Hrvatskoj. To je činjenično, od toga se ne može pobjeći. To je ugovor koji je sklopljen 90-ih i koji uz tu cestarinu koja je najviša u Hrvatskoj jamči i Bina Istri određena sredstva koja dolaze iz proračuna i koja nisu mala. I mene zato uopće ne čudi da bi oni htjeli do vijeka po tim uvjetima ostati kod nas. Ali ne krivim ja tu Bina Istru nego krivim one koji su im to prije 30 godina na takav način dali. Vlada je odlučila da tu neće podmetnuti leđa i samo ću povući paralelu s tunelom Sveti Ilija, koji vodi od autoceste do Makarske, Makarskog primorja. On je dug 4 kilometara, ima jednu cijev i ne naplaćuje se, kazao je Grbin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter