Po prvi put ORGANIZIRANA u europi

FOTO / Konferencija koja okuplja vodeće svjetske stručnjake održava se u Puli

| Autor: Doria Mohorović
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


U Puli se upravo održava 17. međunarodna konferencija "Izazovi u znanosti o okolišu i inženjerstvu CESE - 2024", koja je po prvi put organizirana na europskom tlu. Riječ je o konferenciji čiji je osnivač Australija-Azija Grupa, a koja se ove godine realizira u organizaciji Centra za istraživanje METRIS Istarskog veleučilišta, Geotehničkog fakulteta iz Varaždina i Metalurškog fakulteta iz Siska Sveučilišta u Zagrebu. Nakon prethodnog održavanja u svjetskim metropolama poput Dubaija i Pertha, na ovu su konferenciju u Pulu iz dalekih zemalja stigli brojni vodeći znanstvenici u inženjerstvu i ekologiji, a mahom je riječ o Azijatima.

- Ove godine usredotočeni smo na inovacije koje vode održivom razvoju, rješavajući globalne izazove s kojima se svi suočavamo. Kao lideri akademske zajednice i industrije, naša je odgovornost istražiti i razviti rješenja koja će smanjiti naš utjecaj na okoliš, a istovremeno osigurati prosperitet za buduće generacije, rekao je dekan Istarskog veleučilišta dr. sc. Daglas Koraca na današnjem otvorenju 17. izdanja CESE–2024. u hotelu Park Plaza na Verudeli. Istaknuo je i da ova konferencija pruža priliku okupiti stručnjake, istraživače, poduzetnike i lidere iz cijelog svijeta kako bi zajedno razmišljali o izazovima i prilikama u poljima nanotehnologije, vodikove tehnologije, pročišćavanja otpadnih voda, onečišćenja zraka, obnovljive energije, održive proizvodne prakse i smanjenja klimatskih promjena.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Predsjedavajući CESE konferencija profesor Veeriah Jegatheesan s australskog sveučilišta RMIT naglasio je da se po prvi put ovaj događaj održava u Europi i zahvalio domaćim organizatorima na prilici da dovedu konferenciju u Hrvatsku.

Uvodno su okupljene pozdravili i supredsjedatelji konferencije, dekanica Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Ivana Grčić, prof. dr. sc. Ivan Brnardić s Metalurškog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te nasl. doc. dr. sc. Vedrana Špada s Istarskog veleučilišta, koji su istaknuli značaj dolaska ovako cijenjenog međunarodnog događaja za učvršćivanje Republike Hrvatske na znanstvenoj karti. U sklopu sadržajne konferencije koja traje do četvrtka, kako je objasnila Špada, sudionici će imati priliku uz stručnog vodiča obići grad Pulu i posjetiti pulsku industriju - pogone tvornice cementa Calucem i Tehnomont brodogradilišta te laboratorij Centra za istraživanje Metris.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

- Imamo vodeće znanstvene svijeta i polaznike iz Koreje, Kine, Filipina, Australije, Indije, Katara, SAD-a, Španjolske, Japana, naglasila je Špada.

Zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita izrazila je ponos što je Istarska županija imala priliku ugostiti ovu prestižnu konferenciju.

- Svjesni smo utjecaja klimatskih promjena na naš okoliš, kao i da moramo reagirati sada kako bismo novim generacijama osigurali sigurnu i održivu budućnost. Radimo nove planove i provodimo projekte koji se, između ostalog, odnose na zelenu tranziciju, obnovljive izvore energije, zaštitu okoliša, ali i zaustavljanje bespravne gradnje. Pritom imamo snažnu podršku raznih institucija, tijela i stručnjaka, a Istarsko veleučilište te njegov Centar za istraživanje METRIS jedni su od njih, poručila je Acquavita.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Među najistaknutijim govornicima ove godine su Mira Petrović s Katalonskog instituta za istraživanje vode, Gianluca Li Puma, profesor kemije i okolišnog inženjerstva sa Sveučilišta Palermo, te Nataša Novak Tušar iz Nacionalnog instituta za kemiju u Sloveniji. Konferencija traje do 17. listopada, uz brojne okrugle stolove i prilike za razmjenu znanstvenih iskustava.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter