U Zajednici Talijana u Puli

Održana Konferencija o županijskim javnozdravstvenim prioritetima


Autor: Glas Istre
(Foto: Istarska županija)

(Foto: Istarska županija)


U Zajednici Talijana, u Puli, jučer je održana Konsenzus konferencija za odabir
županijskih javnozdravstvenih prioriteta iz područja promicanja zdravlja, prevencije i ranog otkrivanja bolesti. Na konferenciji je aktivno sudjelovalo 43 predstavnika upravnih tijela Istarske županije i jedinica lokalne samouprave, predstavnika stručnjaka s područja
zdravstva i socijalne skrbi te predstavnika civilnog sektora.

Sudionicima su predstavljene županijske nadležnosti i zakonske obveze na području
zdravstva, dosadašnji rad na županijskim prioritetima u sklopu Planova za zdravlje Istarske županije, a dan je i stručni prikaz aktualnog stanja u županiji. Također, predstavljeni su i rezultati upitnika o potrebama unapređenja mjera promicanja zdravlja, prevencije i ranog otkrivanja bolesti u Istarskoj županiji, kojeg je u kolovozu i rujnu ove godine ispunilo 365 predstavnika građana, zdravstvene struke i uprave.

(Foto: Istarska županija)(Foto: Istarska županija)

Izbor županijskih javnozdravstvenih prioriteta odvija se u sklopu pripreme Plana za zdravlje za novo plansko razdoblje od 2025. do 2027. godine, sukladno zakonskim obvezama Istarske županije. Taj sveobuhvatni dokument sadržavat će trogodišnji Plan zdravstvene zaštite Istarske županije i trogodišnji Plan promicanja zdravlja, prevencije i ranog otkrivanja bolesti Istarske županije.

Temeljem upute Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike
županijski socijalni planovi za naredno plansko razdoblje u svim županijama se izrađuju
primjenom jedinstvene metodologije u sklopu EU projekta te se po prvi puta Socijalni plan Istarske županije priprema kao zaseban dokument, a izbor županijskih prioriteta iz područja socijalne skrbi organizirat će se na posebnom skupu.

Sudionici konferencije su zajedničkim entuzijastičkim radom i konsenzusom izabrali
tri javnozdravstvena prioriteta za naredno plansko razdoblje od kojih su dva iz područja
zaštite mentalnog zdravlja s posebnim naglaskom na radno aktivnu populaciju, djecu i mlade te na ovisnost o internetu i ekranizaciji. Treći prioritet se odnosi na pretilost s naglaskom na problem pretilosti djece. Kroz sva tri prioriteta poticat će se poboljšanje zdravstvene pismenosti stanovnika Istarske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter