drugo izdanje

U Domu sportova se održavaju Susreti osoba s autizmom: Oni su dio društva u sjeni

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)


U Domu sportova "Mate Parlov" održavaju se Susreti osoba s autizmom, događaj koji organizira Udruga za autizam Split, a domaćin je ove godine Pula. Jučer je ondje održan sportski dan u kojem su sudionici sudjelovali u raznim natjecanjima poput nogometa i gađanja čunjeva, dok je za danas predviđen glazbeno-zabavni program na istom mjestu, u trajanju od 12 do 14 sati.

Program uključuje glazbu, ples i nastupe prilagođene mogućnostima sudionika, dok će kasnije, u 17 sati, na okruglom stolu u Dnevnom boravku DC Rojc, roditelji moći razmijeniti iskustva i dobiti odgovore na pitanja koja ih zanimaju. Diskusija će se održati pod vodstvom Lidije Penko, predsjednice Saveza udruga za autizam Hrvatske.

(Snimila Doria Mohorović)Predsjednica Udruge za autizam Istra Ivana Vudrag i član Luka (Snimila Doria Mohorović)

Putovanja po cijeloj Hrvatskoj

Inicijator susreta, Udruga za autizam Split, organizira ovaj događaj već drugu godinu zaredom, nakon što je prvi susret prošle godine održan u Osijeku. Iako je zbog loše vremenske prognoze došlo do promjena u planu i izmjene lokacija, organizatori su uspjeli održati ključne aktivnosti.

Ivana Vudrag, predsjednica Udruge za autizam Istra, naglašava da je cilj ovih susreta omogućiti osobama s autizmom da se druže, putuju i upoznaju ljepote svoje zemlje, a predviđeno je za djecu od 14 godina i starije.

- Udruga za autizam Split vrlo je aktivna, jer oni već nekoliko godina sa svojim djecom putuju po cijeloj Hrvatskoj, voze se trajektom, avionom, autobusom, što je u stvari za osobe iz spektra autizma velik izazov. Oni su sa svojim članovima probili led u toliko toga da danas komotno mogu sjest u autobus i otići praktički bilo kamo, jer su djeca i naučena da je svake godine neki "muving", kaže Vudrag.

Zahvalila se ovim putem Centru za rehabilitaciju Gregovica, Školi za odgoj i obrazovanje Pula te ostalim sudionicima, kao i drugima koji su pomogli u realizaciji susreta, iako su zbog vremenskih neprilika mnogi morali otkazati dolazak.

- Hvala Gradu Puli i tvrtki Pula usluge i upravljanje što su nam omogućili ove termine. U srijedu nam dolazi i predstavnica iz Brionke, malo ćemo se počastiti s kolačima, rekla je Vudrag. Dodala je da je plan da se iduće godine Savez udruga za autizam Hrvatske (SUZAH) uključi i podigne ovu manifestaciju na malo višu razinu.

(Snimila Doria Mohorović)Tijekom sportskih susreta sudionici su imali discipllinu gađanja čunjeva (Snimila Doria Mohorović)

Zajedno protiv vjetrenjača

U udruzi je trenutno dvadesetak nominalnih članova, što se odnosi na osobe sa spektrom autizma i njihove roditelje.

- Smatram da se ljudi boje etiketiranja i da nerado ulaze u bilo kakve udruge, ali stvarno apeliram i još jednom pozivam sve roditelje koji imaju djecu s poremećajem iz spektra autizma, da nam se pridruže, jer je mnogo lakše kad smo zajedno ići u borbu protiv vjetrenjača. Unatrag nekoliko godina, puno toga je napravljeno na području samog autizma, naglašava Vudrag.

- Doduše jako sporo, ali pomaka ima, što je najbitnije. I uvijek su nekako roditelji ti koji su pokretači promjena, kaže nam sugovornica. No, problem s kojim se roditelji suočavaju, kako naglašava, nedostatak je sustavne podrške nakon što osobe s autizmom navrše 21 godinu.

- Do 21. godine mogu pohađati Školu za odgoj i obrazovanje, ali nakon toga nastaje problem. Centar za rehabilitaciju im nudi boravak u svojim ustanovama, no tamo budu korisnici raznih poteškoća, a autistična skupina zahtjeva svoj mir i rituale i lakše funkcioniraju nasamo nego u kolektivu, napominje Vudrag.

Dodaje da većina osoba s autizmom nikad neće moći biti potpuno samostalna te zahtijevaju stalnu brigu i podršku osobnih asistenata. Unatoč brojnim izazovima, naglašava da se pomaci vide, ali i da se broj osoba s autizmom drastično povećava.

- To je stanje koje traje cijeli život. Društvo je još uvijek jedna velika enigma za nas, kao i mi za društvo, jednostavno mi smo onaj dio društva u sjeni. Naša djeca ne idu na sportove, ne idu u igraonice, eventualno u kazalište i kino u okviru školskog programa. Jedine aktivnosti prilagođene za njih su terapije koje plaćaju roditelji iz svog džepa, zaključuje Vudrag.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter