prostor od 14 tisuća kvadrata

Prezentiran idejni projekt uređenja Giardina, radovi bi trebali početi nakon sljedećeg ljeta

| Autor: Jelena Milović
(Privatna arhiva)

(Privatna arhiva)


U Komunalnoj palači održala se danas prezentacija idejnog projekta uređenja Giardina na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Filip Zoričić i predstavnici Studija 3LHD, arhitekt Saša Begović i Daša Manojlović te pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte Samanta Burić. Ovaj će projekt poslužiti kao podloga za provedbu sljedeće faze koja uključuje postupak nabave usluge izrade projekte dokumentacije – glavnih i izvedbenih projekata i troškovnika kao preduvjeta za pokretanje nabave i za izvođenje konkretnih radova za što se sve planira osigurati sredstva u proračunu za sljedeću godinu i projekcijama za naredne dvije godine te putem kredita.

Ako sve bude kako treba, rečeno je u Komunalnoj palači, s radovima obnove Giardina trebalo bi se krenuti nakon ljeta 2025. godine. Riječ je o prostoru od 14 tisuća kvadrata, a procijenjena vrijednost radova je 11,5 milijuna eura, s PDV-om ili 650 eura po kvadratu. U sklopu uređenja pješačkih površina osim trga Giardini kao centralne zone, planira se formiranje i uređenje dva nova trga; sjevernog trga ispred zgrade FINA-e i istočnog trga ispred nekadašnjeg kina.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

- Drago mi je da će to ubuduće biti još konkretnija pješačka zona u našem gradu, kao i da ćemo saditi još stabala. Naime, projektom je predviđena sadnja novih 40 stabala, čime će se dostići brojka od ukupno 108 stabala. Giardini su naš dnevni boravak, stoga su prioriteti u izradi ovog projekta bili očuvanje i unaprjeđenje njihova zelenog karaktera, stvaranje prostora ugodnog za život i druženje te smanjenje automobilskog prometa u centru grada u korist ustupanja prostora pješacima.

Stvaranjem nove pješačke zone i smanjenjem prometa u samom centru grada stvorit će se prostor ugodan za odmor i druženje. Drago mi je što će Giardini ostati zelena oaza i što ćemo ih dodatno oplemeniti zelenilom, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Osnovna ideja projekta Giardini je čuvanje i ponovna afirmacija četveroreda stabala Ladonje, njihova rekonstrukcija, sađenje novih i vraćanje izvornom rasteru i broju od 108 stabala. Ova jedinstvena i najvrjednija zelena oaza u povijesnoj jezgri važan je dio identiteta grada Pule i treba obnovu u cijelom svom obuhvatu. Važnost tog mjesta je to što je on javni prostor koji služi svima, a trenutno stanje je neprimjereno na način koji se koristi, a tu su štekati i terase koje bi se trebale dovesti u red.

Sam njihov smještaj tik do zgrada je ubuduće nedopustiv i zamišljen kao udaljeniji, kako bi pristup zgradama u slučaju bilo kakve hitnoće bio moguć. Ovdje je prisutna kakofonija svega; od različitih popločenja, odnosno asfalta, različitih kanti za otpatke, nekih povijesnih stvari koje se gube, pa bi ih trebalo vratiti, kioska kojih ima svakakvih, kao i klupa. Ideja je da se prednost da pješaku, naglasio je arhitekt Begović u svom izlaganju.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

- Čitav prostor omeđen je važnim gradskim ulicama i zgradama, povijesnim elementima, Trg Portarata i zidine, zaslužuju obnovu i rekonstrukciju s ciljem da se osiguraju logične veze s kontaktnim zonama, te da se na čitavom prostoru stvori ugodan urbani ambijent koji će biti pristupačan i atraktivan građanima. To uključuje obnovu i nove elemente cjelokupnog prostora; sav urbani dizajn, novu rasvjetu, klupe, koševe za smeće, nove terase i tende lokala, kao i novo popločenje kamenom primjerenog lokalitetu, istaknuo je on.

Na sjevernom trgu, ispred zgrade FINA-e osim formiranja njegove nove plohe i korigiranog smjera prometa, planira se izvedba umjetničko-prostorne instalacije koja bi kroz elemente vode, svjetla i zvuka nudila tijekom dana povremeni senzorni doživljaj korisnicima javnog prostora. Naime, arhitekt Begović opisao je ovu instalaciju kao svojevrsni hommage znanstveniku Hermanu Potočniku Noordungu, rođenom u Puli i koji nema svoj spomenik, a jedan je od prvih teoretičara putovanja u Svemir, što bi se kao ideja kasnije razrađivalo.

Na istočnom trgu planira se pak značajno povećanje plohe ispred nekadašnjeg kina, kojeg u ovom slučaju zovu trg 2, čime bi se omogućila zona za povremeno okupljanje i organizaciju raznovrsnih manifestacija. Ovdje bi bilo zastupljeno nisko zelenilo, mali štekat i terasa. Intencija je da ta dva trga nose drugačiju atmosferu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter