NIZ DOGAĐANJA NA SVEUČILIŠTU

Kip Mate Balote postavit će se na pulskoj tržnici u veljači

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)


Na Fakultetu ekonomije i turizma »Dr. Mijo Mirković« sutra će se, s početkom u 12 sati, održati promocija Zbornika znanstvenog skupa Susreti na dragom kamenu - »Tragom Mije Mirkovića - Od uzroka društveno-ekonomskog zaostajanja do integracije u suvremeno društvo«. Ovaj događaj najavljen je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljena i druge aktivnosti koje će se odvijati tijekom ovog i idućeg tjedna.

Dani turizma u organizaciji studenata

Prije same promocije Zbornika, u dvorani Pula, sutra u 10.30 sati, održat će se Dani turizma. Kako je istaknula izv. prof. dr. sc. Ksenija Černe, dekanica fakulteta, ovaj događaj, uz podršku profesora, organizira studentska udruga FinTur. Na manifestaciji će se predstaviti alumni fakulteta, a održat će se i okrugli stol pod nazivom »Enogastronomija u turističkoj ponudi destinacije«, u kojem će sudjelovati predstavnici tvrtki Uniline, Valamar, Arena Hospitality grupe i Agencije za ruralni razvoj Istre.

Dekanica Černe je naglasila da je velik odaziv gospodarstvenika dokaz kvalitete studentske inicijative, koja je ove godine po treći put organizirana.

Prema riječima izv. prof. dr. sc. Nataše Urošević, svima je iznimna čast što je fakultet, koji nosi ime po Miju Mirkoviću, upravo na njegovu 126. obljetnicu rođenja, u suizdavaštvu s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, objavio zbornik radova obnovljenog znanstvenog skupa Susreti na dragom kamenu.

Podsjetila je da su u 30 godina rada ovog znanstvenog skupa, od 1968. do 2001. godine, objavljena 22 zbornika u kojima su obrađeni ključni aspekti znanstvenog, publicističkog i književnog dijela, ali i problematika razvojnih integracijskih procesa Istre i šire regije.

- Ponosna sam što su naši studenti, kroz više kolegija, istražili stavove javnosti o Miji Mirkoviću i na temelju toga kreirali novu zavičajnu kulturnu rutu »Tragom Mije Mirkovića«, koja je već zaživjela i koja će zapravo postojati kao novi kulturno-turistički proizvod u općini Marčana, koji će, pod pokroviteljstvom Turističke zajednice, valorizirati Mirkovićev život i djelo, rekla je Urošević.

Za iduću godinu najavila je znanstveni skup tijekom kojeg će se pulsko sveučilište i zajednica multidisciplinarno baviti Mirkovićevim stvaralaštom.

Načelnik Općine Marčana Predrag Pliško osvrnuo se na značaj Mirkovićeva opusa za lokalnu zaednicu.

- Područje koje obuhvaća općina Marčana, to je od Raklja i Krnice, Orbanići, pa Kavrana, sve do Loborike, svakim danom živi ono što je dr. Mijo Mirković pisao i činio. Njegov opus je ne samo velik, nego i širok, proteže se u više područja, od književnosti do politike i znanosti, za koje upravo sada imamo jednu knjigu koja je na tom tragu, rekao je načelnik Pliško.

Vladimir Torbica, pročelnik za kulturu i zavičajnost Istarske županije Istarske županije, naglasio je važnost očuvanja Balotinog djela.

- Kad god promoviramo neku knjigu ili zbornik, uvijek se prisjetim latinske izreke »Verba volant, scripta manent« - jer, ono što je zapisano ipak ostaje trajno. Čestitam Općini Marčana na inicijativi, a prije svega Fakultetu ekonomije i turizme na onom što je učinjeno, jer ovo je jedan zbornik koji stvarno prikazuje Miju Mirkovića, odnosno Matu Balotu, u svim njegovim nijansama, a njegove nijanse su stvarno bile mnogostruke, rekao je Torbica i uz to istaknuo podršku Istarske županije. Podsjetio je da će počast Mati Baloti odati i postavljanjem njegova kipa na pulsku tržnicu u veljači.

- To će to biti još jedan dokaz da se Mate Balota, Mijo Mirković vratio među svoje i da se stalno nalazi tamo gdje mu je uvijek bilo mjesto, kako je on to doživljavao, među svojim istarskim narodom, rekao je Torbica.

Međunarodna konferencija

Kako je najavljeno, centralni događaj na FET-u bit će 11. međunarodna konferencija koja će se održati ovog četvrtka i petka na temu »New Frontiers in Economics and Tourism 2024-FET 2024«. Kako je naglasila dekanica Černe, susret će okupiti 40 sudionika iz 12 zemalja.

Prof. dr. sc. Kristina Afrić Rakitovac istaknula je da je FET-u to već jubilarna konferencija, a da svake godine nastoje motivirati znanstvenike iz Hrvatske, ali i inozemstva, da u svojim radovima prikažu relevantne teme za ovaj razvojni trenutak. U plenarnom dijelu, kako je najavila, prvog će dana sudjelovati troje znanstvenika - uvažena stručnjakinja Maria Gravari Barbas sa sveučilišta Sorbonne, koordinatorica UNESCO-ve katedre »Turizam, kultura, razvoj« Sveučilišta Paris.

Nakon toga, predavanja će održati znanstvenik Nawazish Mirza i Marina Tkalec, viša znanstvena suradnica s Ekonomskog institua Zagreb. Nakon plenarnog dijela, na rasporedu su predavanja aktualnih tematika, a idući dan održat će se Heritage tour tijekom kojeg će sudionici imati priliku upoznati povijesnu i kulturnu baštinu grada Pule i NP Brijuni.

- Vrata su otvorena svima, a konferencija se održava u četvrtak 9. listopada s početkom u 10 sati u našoj dvorani Pula, pozvala je Afrić Rakitovac širu javnost, uključujući akademsku zajednicu, širu stručnu javnost i poslovnu zajednicu.

U četvrtak u 13 sati očekuje se i promocija udžbenika »Menadžment« o kojoj će govoriti njegova urednica, redovita profesorica na fakultetu Marli Gonan Božac.

Urošević je najavila i Dane europske baštine 17. listopada u dvorani Istra, od 14 sati. Kako je pojasnila, program je dio šire inicijative Europske komisije, kojemu se rado pridružuje i Ministarstvo kulture, a ove se godine uključilo i pulsko sveučilište kroz interdisciplinarni studij Kultura i turizma s temom »Baština koja povezuje - kulturne rute i mreže«.

Istaknula je da je Sveučilište odnedavno član dvije prestižne europske mreže, UNESCO UNITWIN mreže koja povezuje najuglednijih 30 sveučilišta iz cijelog svijeta na programima valorizacije svjetske baštine, kao i sveučilišne mreže Europskog instituta za kulturne rute.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter