jubilarno izdanje

U Poljskoj održan kongres rukovodećeg osoblja iz obrazovnih centara za mlade, sudjelovali i pulski stručnjaci

| Autor: Jelena Milović
(Privatna arhiva)

(Privatna arhiva)


U Poljskoj se u rujnu održao 15. Jubilarni kongres rukovodećeg osoblja iz obrazovnih centara za mlade, na koji su pozvani i predstavnici iz Pule, ravnateljica Daniela Buršić i stručni radnici Centra za pružanje usluga u Zajednici Pula-Pola (CPUZ Pula). Tema ovogodišnjeg Kongresa bila je vezana uz problematiku prilagodbe organizacije rada ustanova aktualnim obrazovnim i odgojnim izazovima.

Rehabilitacijski program

Ravnateljica Buršić drugog je dana Kongresa predstavila rad Centra u Puli, sustav resocijalizacije djece i mladeži u Hrvatskoj pri čemu se osvrnula na sve prilike, izazove i probleme s kojima se susreću u svakodnevnom radu. Navela je kako je CPUZ Pula specijaliziran za pružanje usluga djeci i mladima do 21. godine koji se suočavaju s problemima u ponašanju i mentalnim zdravljem.

Ustanova provodi odgojne mjere, uključujući smještaj i različite tretmane, te osigurava privremeni smještaj za maloljetnike u pripremnom postupku. Neke od usluga koje pružaju jesu: privremeni smještaj za rehabilitacijske programe, smještaj ili boravak radi dijagnostike, poludnevni boravak, organizirano stanovanje s različitim razinama podrške i savjetovanje nakon izlaska iz skrbi

Trenutno imaju 28 korisnika, u dobi od 12 do 19 godina, raspoređenih na četiri odjela te je u Centru zaposleno 26 djelatnika, od kojih su većina odgojitelji. Osim toga Centar provodi programe resocijalizacije i kriznog smještaja tijekom cijele godine.

- Tretman djece i mladih s poremećajima u ponašanju je dugoročan zadatak, jer je potrebno mijenjati usvojene obrasce ponašanja. Uspješnost našeg rada ovisi o podršci i uključivanju šire zajednice. Važno je naglasiti da ulaganje u mlade predstavlja ulaganje u budućnost društva.

Naš pristup temelji se na načelima dosljednosti, individualizacije, pravovremenosti i timskog rada. Svako dijete zaslužuje priliku za uspjeh i sretan život, a naš cilj je pružiti im sigurno i podržavajuće okruženje koje im omogućava da ispune svoj potencijal.

Osnaživanje korisnika

Kroz prizmu zajedničkog rada i prihvaćanja različitosti, gradimo bolje i inkluzivnije društvo. Uvjereni smo da svako dijete zaslužuje priliku da postane najbolja verzija sebe, uz kontinuiranu podršku i razumijevanje, istaknula je ovom prilikom ravnateljica.

Sustav socijalne skrbi je ključna javna djelatnost koja pruža podršku osobama u socijalnoj potrebi, s ciljem poboljšanja kvalitete života i osnaživanja korisnika za aktivno sudjelovanje u zajednici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter