PROCJENA ONEČIŠĆENOSTI

Prosvjed ispred cementare: "Trenutni način mjerenja u slučaju Calucema nije u skladu sa zakonom"

| Autor: Jelena Milović
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Danas se ispred cementare Calucem d.o.o. održava prosvjed nezadovoljnih građana koji na ovaj način izražavaju bunt zbog (ne)kvalitete života čiji je uzrok upravo spomenuta cementara, smatraju oni. Naime, kako smo već pisali, Koviljka Aškić, bivša predsjednica Nadzornog odbora u tvrtki Kaštijun, a sadašnja nezavisna vijećnica u Županiji, pozvala je građane koji, kako je navela, žele zaustaviti bahato ponašanje cementare na Stoji da se okupe ispred ulaza u cementaru danas u 9 sati i pojasnila što će ovim putem tražiti.

Zahtjevi građana

Njihovi su zahtjevi da cementara koristi kvalitetni ugljen s niskim udjelom sumpora do instaliranja plina; da Zavod za javno zdravstvo izađe s podacima o zdravlju stanovnika Stoje, Monte Zara, Sisplaca, a vezano za plućne bolesti i alergije; da se nadogradi mjerna stanica na Fiželi kako bi mjerila SO2, PM 2,5 i PM 10 te da inspekcija zaštite okoliša vrši kontinuirani nadzor do normalizacije parametara i kazni odgovorne. Gradonačelnik Filip Zoričić pozdravio je ovaj prosvjed te potvrdio da će i sam na njega doći te podržati građane.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Međutim, kako smo iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije saznali da trenutni način mjerenja procjene razine onečišćenosti u slučaju Calucema nije u skladu sa zakonom, tj. da vrijednosti koje se ovim putem dobivaju ne obvezuju nikoga na postupanje, pa ih Nastavni zavod za javno zdravstvo ne može uzimati kao relevantne i zakonske, upitali smo za očitovanje oko provedbe mjerenja posebne namjene. Naime, Grad Pula je, rečeno nam je iz Zavoda, 28. veljače 2024. godine, donio Odluku o potrebi provedbe mjerenja posebne namjene odnosno procjene razine onečišćenosti na području Grada Pule koja nije do danas realizirana. Stoga nas je zanimalo; kakvi su rokovi i hoće li se ovo mjerenje posebne namjene provesti.

- Nakon što su rebalansom Proračuna Grada Pule na sjednici Gradskog vijeća održanoj 29. svibnja 2024. godine osigurana financijska sredstva, Grad Pula je 8. kolovoza 2024. godine, putem sustava Ensolva, objavio Javni poziv na dostavu ponude za provedbu mjerenja posebne namjene radi definiranja procjene razine onečišćenosti zraka na području grada.

Procijenjena vrijednost nabave bez PDV-a je 21.200,00 eura, a rok za dostavu ponuda je 23. kolovoz 2024. godine do 14 sati. Mjerenja će provesti ovlašteni ispitni laboratorij, koji posjeduje važeću dozvolu za djelatnost praćenja kvalitete zraka, izdanu od strane nadležnog Ministarstva, sve kako bi, temeljem rezultata provedenih mjerenja nadležna tijela mogla dalje postupati u skladu sa zakonom.

Hitna mjera

Provedba mjerenja posebne namjene radi procjene razine onečišćenosti zraka na području grada Pule definirana je odredbama Odluke o potrebi provedbe mjerenja posebne namjene, odnosno procjene razine onečišćenosti na području Grada Pule od 28. veljače 2024. godine. Obzirom na dostupna sredstva u Proračunu Grada Pula, kao hitna mjera, od strane Grada Pule izvršena je nabava i postavljanje mobilnog uređaja za praćenje indeksa kvalitete zraka u neposrednoj blizini Mjesnog odbora Stoja, odgovorili su iz Grada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter