art park rojc

U Puli održan dvodnevni Reuse festival: Od recikliranih tkanina do glazbe biljaka

| Autor: Zoran Oljača
(Snimio Zoran Oljača)

(Snimio Zoran Oljača)


Tijekom dvodnevnog festivala Reuse: Festivala ponovne uporabe, U Art parku Rojc u petak i subotu održane su brojne besplatne radionice za sve zainteresirane građane. Povod za organizaciju ovog festivala, u organizaciji Pula Herculanee i Udruge Zelena Istra, jest svjetska inicijativa "Srpanj bez plastike", posjetitelji su imali priliku besplatno popraviti bicikl, sudjelovati u radionicama izrade prirodne kozmetike, izrađivati slikovnice od starog tekstila, mijenjati i popravljati svoje uređaje ili pronaći odličan komad odjeće u Give boxu, uzmi ili ostavi, i još mnogo toga.

(Snimio Zoran Oljača)Radionica oslikavanja platnenih vrećica (Snimio Zoran Oljača)

Novi život starih predmeta

Na Reuse Festivalu zatekli smo Snježanu Horvatić Popović iz Zagreba.

- Došla sam iz Zagreba kako bih podržala ova festival ponovne upotrebe. Predstavljam tekstilni brend koji se bavi isključivo ponovnim korištenjem tekstila za obradu novih tekstilnih predmeta. U svom radu jako volim raditi s kravatama, i to kravatama koje su stare i četiri desetljeća, napravljene su od svile i danas su nažalost neželjene. Od njih radim trake za kosu, ogrlice, narukvice.

Sve što je moguće od njih raditi. Isto tako prenamjenjujem i potrgane kišobrane. To vam je super tkanina, poliester, tvrd i čvrst. Od njih radim torbe za plac i šoping. Drago mi je da mogu podijeliti ideje koje nam pomažu da očuvamo okoliš. Za to je potrebno malo kreativnosti, rekla nam je Snježana.

Bila je tu i radionica Kristine Nefat iz Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika HUiU.

(Snimio Zoran Oljača)Irena Burba iz Zelene Istre ispred oslikanih torbica (Snimio Zoran Oljača)

- Radimo interaktivne slikovnice. Interaktivna je jer neke dijelove lijepite s čičkom. Ono što je bitno kod tih interaktivnih slikovnica jest što su dobra za onu djecu koja imaju određene poteškoće u razvoju, jer na taj način puno brže uče. Inače, slične slikovnice rade se za slijepu i slabovidnu djecu. Također, ovakve slikovnice su bitne za motoriku djece, i u ovom slučaju, ovako napravljena slikovnica je ujedno i igračka, rekla je Kristina Nefat.

Na ovom dvodnevnom događaju Zelene Istre i komunalca Herculanea iz Pule promoviralo se smanjenje otpada.

- Organiziramo ga u srpnju jer je to međunarodni mjesec bez plastike. Tu je prošlo 20-ak djece koja su oslikavala platnene vrećice. Također, građani su mogli na Give boxu uzeti neku stvar koja im se sviđa, ali i ostaviti neku drugu stvar koja im se ne sviđa, a nekom će dobro doći.

Tu u parku građani su mogli popraviti svoj bicikl, a sve to popraćeno je glazbom koju producira Marko Grbac iz projekta Sound Re-Garden. U subotnjem programu predstavilo se desetak izlagača, a održana je i radionica popravka starih uređaja i radionica prirodne kozmetike, kazala nam je Irena Burba, predsjednica Udruge Zelena Istra.

(Snimio Zoran Oljača)Marko Grbac pušta glazbu preko lovora i limuna (Snimio Zoran Oljača)

Jedinstven koncert

I dok su sudionici radionica vrijedno popravljali stare predmete ili kreirali nove od recikliranog materijala, u petak se moglo i poslušati kako to - zvuče biljke. Točnije, Marko Grbac je u sklopu projekta Sound Re-Garden stavio posebnu opremu na biljke, te su se mogli čuti zvukovi koje biljke "proizvode".

- Tu su jedan lovor i jedan limun, a kao i sve biljke, i one reagiraju na okolinu. Komuniciraju kao što inače radi biljni svijet. Zato su napravljeni posebni čitači koji čitaju njihov strujni krug, a to su zapravo signali za aparat koji proizvede glazbenu notu. Biljke stvaraju glazbu, a ja sam tu njihova glazbeno tehnička podrška, rekao je Marko Grbac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter