APEL

Udruga "Građanska reakcija": Katastrofalni razmjeri nezakonitog postupanja na pulskim Valkanama i pokazivanje moći s nezakonito naoružanim zaštitarima prema mirnim prosvjednicima

| Autor: Glas Istre
Radovi na Valkanama (Snimio Duško Marušić Čiči)

Radovi na Valkanama (Snimio Duško Marušić Čiči)


U redakciju Glasa Istre javili su se iz Udruge "Građanska reakcija", koji reagiraju na krčenje šume zbog radova na nogometnom igralištu na Valkanama i izjave pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Kao punomoćnici Udruge "Građanska reakcija" i ovim putem naglašavamo katastrofalne razmjere nezakonitog postupanja na pulskim Valkanama, pokazivanje moći s nezakonito naoružanim zaštitarima prema mirnim prosvjednicima s papirima u rukama te tražimo zaštitu nadležnih tijela Republike Hrvatske od samovolje lokalne samouprave u odnosu na sprječavanje pustošenja šume i zaštitu života aktivista.

Naime, u konkretnom je slučaju Grad Pula kao investitor započeo obavljati čistu sječu šume, unatoč činjenici da od Hrvatskih šuma nije ishodio potrebnu doznaku stabala, ali i protivno rješenju Ministarstva poljoprivrede koje je bilo kakav početak obavljanja radova uvjetovalo prethodnim rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa. Premda je Hrvatske šume optužio za nezakonito postupanje, sam se Državni inspektorat pozvao na činjenicu nepostojanja potrebnih doznaka, zbog čega su građani prijavili kazneno djelo pustošenja šuma iz članka 209. Kaznenog zakona

("Narodne novine" broj 125/2011, 144/2012, 56/2015, 61/2015, 101/2017, 118/2018, 126/2019, 84/2021, 114/2022, 114/2023).

Građani su zbog evidentnih nezakonitosti iznijeli više priopćenja za medije, prijavu inspekciji rada, DORH-u, građevinskoj inspekciji, Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvu poljoprivrede, šumarskoj inspekciji, Vladi RH, poslali su zahtjev za žurnim nadzorom Hrvatskim šumama, obavijest o poduzetim radnjama Državnom inspektoratu, itd. S obzirom na to da je interes ove Udruge za sprječavanjem devastacije okoliša prepoznao i Trgovački sud u Pazinu te joj dozvolio miješanje u postupcima koje je Republika Hrvatska pokrenula radi utvrđenja prava vlasništva na spornim česticama, i to u odnosu na kč. br. 5188/14 u predmetu P241/2022 i kč. br. 5187/1 u predmetu P-45/2023, u istima je podnesen prijedlog za određivanje privremene mjere. Sve ovo Udruga poduzima, uz zakonsku regulativu, ustavna jamstva i moralnu čistoću, da bi zaštitila pravo na zdrav okoliš, kao i građane.

U svim je dopisima i podnescima upozoreno na nužnost osiguranja prava na zdrav okoliš kao ljudskog prava, kao i zaštite prava na život građana u kontekstu opasnih djelatnosti kao što je ova.

Isti ti građani, čekajući odgovarajuću reakciju nadležnih institucija, svoja prava i interes RH trenutno nastoje zaštititi na samom mjestu događaja, što je investitora navelo na, prema mišljenju stručnjaka za sigurnost Željka Cvrtile, nezakonito postavljanje naoružanih zaštitara gradilišta.

Na više portala i medija ovih dana (Istra24, IstraIn, Pula+, Index hr., Jutarnji list) objavljene su pravno i činjenično neutemeljene izjave gradonačelnika Grada Pule kojima izjavljuje da je "Na

Valkanama sve po zakonu". Mada i sam gradonačelnik ističe da se tek "očekuje završni nalaz inspekotorata" u svim medijima je bombastično navedeno da je "sve po zakonu".

Cilj je ovog priopćenja u nekoliko navoda dokazati nemogućnost istinitosti ove izjave. U prilog tome prvenstveno valja ponoviti da se u vezi spornih čestica na kojima se odvija krčenje šume pred Trgovačkim sudom u Pazinu vode sporovi radi utvrđenja prava vlasništva Republike Hrvatske, zbog čega je ovakva prenamjena nekretnine na koju je tražbina usmjerena nedopustiva.

Valja ponoviti i nezakonitost naoružanja zaštitara na predmetnoj nekretnini. U dopisu je već spomenuta činjenica da je sukladno rješenju Ministarstva poljoprivrede prije početka bilo kakvih radova bilo potrebno ishoditi doznake stabala i riješiti vlasničko pitanje, što nije učinjeno. Naime, glasnogovornik Hrvatskih šuma za portal Istra24 je u pismenom odgovoru napisao: "Šumarija Pula nije izvršila doznaku na navedenoj površini. Hrvatske šume d.o.o., Šumarija Pula, nepropisnu sječu prijavile su Policiji, Državnom inspektoratu i Općinskom državnom odvjetništvu". Nezakonitosti dalje govori u prilog da je odjel samog Državnog inspektorata, koji sada navodno tvrdi o nepostojanju nepravilnosti, Inspekcija rada ovom Uredu poslao odgovor o utvrđenim povredama odredaba Zakona o radu i potrebi poduzimanja Zakonom propisanih mjera.

Nadalje, u samim počecima devastacije lokalni su mediji prenijeli izjavu Državnog inspektorata kojom je potvrđena sumnja u zakonitost sječe i potrebom uklanjanja bagera i prateće teške mehanizacije. Konačno, u odgovoru na zahtjev na pristup informacijama o silnom pošumljavanju područja Pule, Grad je u biti odgovorio kako je riječ samo o planovima i još nerealiziranim projektima.

Dakle, iz dokumentacije koju je Udruga putem svojim odvjetnika zatražila i zaprimila, nikako ne proizlazi navodna zakonitost postupanja na Valkanama, već puko izbjegavanje konkretnih odgovora i dostave adekvatne dokumentacije kojom bi se ista potvrdila", stoji u priopćenju Udruge "Građanska reakcija".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter