Đir po pulskoj tržnici

Stigla jesen i gljive, košarica lisičarki ili vrganja po 10 eura

| Autor: Helena Mostarkić Gobbo
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Iako već desetljećima slovi kao jedna od najskupljih u Hrvatskoj, pulska tržnica ne odstupa od držanja cijena, bez obzira radi li se o cijenama voća i povrća ili ribe u ribarnici. Iako je ljeto, barem kalendarski, na samom izmaku, ponuda na klupama zelene tržnice tek je djelomično jesenska. Najviše na jesen miriše sočno grožđe, podsjećajući da je sezona berbe, unatoč još uvijek visokim temperaturama, itekako uzela maha.

- Turisti kupuju, ali i samo gledaju, a naši kupuju više na komade nego na kile, složni su prodavači. Jer, uspoređujući cijene unatrag samo tri mjeseca, vidljiva su poskupljenja.

Krumpir rekorder

Cijene salate i blitve, koje su sredinom lipnja bile tri eura, sada su narasle za još jedan euro ili "starih" 7,5 kuna po kilogramu. Krumpiri, koji su prije godinu dana koštali osam kuna, sada se kreću od 1,50 do dva eura za kilogram. Prošlogodišnja cijena mrkve iznosila je 16 kuna, kao i prije tri mjeseca, ali sada drži cifru od tri eura po kilogramu, što je, preračunato u kune, razlika veća od šest i pol kuna. Nekadašnja cijena kupusa od dva eura sada je narasla na tri, krastavci od prošlogodišnjih 16 kuna, prije tri mjeseca su koštali 2,50 eura, a danas su na tri eura za kilogram.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Pedeset centi do čak euro i pol po kilogramu skuplje su i rajčice - od 2,50 u lipnju, sada im se cijena kreće po 3-4 eura, koliko je ponegdje poskupio i češnjak koji se prodaje na komad od 50 centi do eura, kao i luk koji je donedavna bio dva eura, a sad je 2,50. Variraju cijene šljiva, od 2,50 do čak pet eura po kilogramu, cijene grožđa drže se na 3-5 eura, jabuke su dva eura, a smokve euro više.

Neretvanske mandarine

Paprike i patlidžani drže se na sličnim cijenama još od prije ljeta. Patlidžana je malo u ponudi, a cijena im je tri eura za kilogram, koliko koštaju i mahune i kelj, kao i lubenice kojima su već odbrojani dani. Još uvijek se nađu i dinje, za dva eura po kilogramu, koliko su i domaće cuke, bundeve. Na tržnicu su stigle gljive, najbrojnije su lisičarke i vrganji - košarica za 10 eura. Uspoređujući rast cijena, lako je povjerovati da se češće kupuje na komad, nego na kilogram.

Još uvijek se čekaju poznate neretvanske mandarine za koje vjerujemo da se neće tražiti po komadu. Ne znamo što još donosi jesen, ali izgledno je da će građani češće prebirati po kovanicama nego po novčanicama. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter